Çalışma Hayatında Milli Seferberlik 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (Çerkezköy TSO) Başkanı Süleyman Kozuva, ÇSGB ile TOBB’un ortaklaşa başlattığı istihdam kaynaklı ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Kozuva, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ olarak başlatılan projenin iş dünyası açısından da iş arayanlar açısından da büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekti

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik 
31 Ocak 2017 Salı 16:51

1 YILA KADAR İŞKUR KARŞILIYOR
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, ÇSGB ile TOBB’un ortaklaşa başlattığı istihdam kaynaklı ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Kozuva, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ olarak başlatılan projenin iş dünyası açısından da iş arayanlar açısından da büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Proje, her bir yeni eleman için bir yıla kadar asgari ücretin İŞKUR tarafından ödenmesi, 42 aya kadar İşveren SGK priminin alınmaması gibi avantajlar sunuyor.
KAZANMAYA DAVET
Süleyman Kozuva projenin Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenen iş dünyasını kazanmaya davet olduğunu işaret ederek “Bu proje sayesinde dünün en çok kazananları nasıl ki Türkiye’ye yatırım yapanlar ve istihdam sağlayanlar oldu ise yarının en çok kazananları da bugün Türkiye’ye yatırım yapan ve insanımıza istihdam sağlayanlar olacaktır” dedi.
 MİLLİ SEFERBERLİK PROJESİ NEYİ KAPSIYOR?
ÇSGB ile TOBB işbirliğiyle ‘istihdam seferberliği’ olarak imzalanan protokolün önemine dikkat çeken Süleyman Kozuva şu ifadeleri kaydetti: “Bu seferberlik kapsamında iş başı eğitimine katılanların, 1 yıla kadar net asgari ücret tutarındaki maaşı ile iş kazası, meslek hastalıkları ve genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Diğer yandan ‘İş başı eğitim’ programına katılanların istihdam edilmeleri durumunda da, 42 aya kadar varan sürelerde asgari ücret üzerinden SGK işveren primi de yine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.”
İŞ DÜNYASININ KAZANMASI ANLAMINA GELİYOR
Projenin yeni iş gücünü ön planda tuttuğunu da kaydeden Süleyman Kozuva projede mesleki deneyim veya iş tecrübesi olmayan kişilerin önce mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılıp sonra da istihdam edilebilmeleri amacı hedeflendiğini bunun ise Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenen iş dünyasının kazanması anlamına geleceğini söyledi.
Süleyman Kozuva ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ projesiyle ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu projenin bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere, işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek onlar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli karar verme imkânı sunacak oluşudur. Yine bunun için herhangi bir maliyete katlanmadıkları gibi işgücü maliyeti azaldığı için de rekabet avantajı sağlayabiliyor olmalarıdır. Söz konusu katılımcıları istihdam ederek teşviklerden yararlanmaları katılımcılara yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşme gibi imkanı yakalamalarıdır.”
ARANAN ŞARTLAR
Söz konusu programdan yararlanmak isteyenler işverenler işbaşı eğitim programı, ilgili mevzuatı gereği en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve İŞKUR’a kayıtlı olan işyeri olması gerekiyor. İş arayanların da işbaşı eğitim programına katılmak için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, sözleşme imza tarihi itibari ile son 3 aydır işsiz olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşıması gerekiyor. Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri programa katılabiliyor. İşsizlik ödeneği alanlar da katılımcı olabiliyor.
GENEL ESASLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde uygulamaya konulan programın esasları ise şöyle: En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler çalışan sayısının % 10’undan % 30’una kadar katılımcı talep edebilmekte. Programlar en az % 50 istihdam taahhüdü alınarak düzenlenmekte. Programdan sonraki istihdam süresi; program süresi 60 günden az olanlar için en az 60 gün, diğer programlar için ise en az program süresi kadar olacak şekilde uygulanmakta. Katılımcılara günlük 54 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmakta. Bu sayede program süresine bağlı olarak net asgari ücret düzeyinde (1.404 TL) gelir elde etme imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca, programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkanı da bulunmakta.
 İŞKUR’A KAYIT YAPTIRMAK GEREKİYOR
İşverenlerin, iş arayanların ve öğrencilerin işbaşı eğitim programına başvurabilmesi için İŞKUR’a kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Başvurular, Odamız ve İŞKUR web sitesi www.iskur.gov.tr aracılığıyla yapılabilmektedir. Program konusunda Odamızdan gerekli bilgi alınabilmekte ve müracaatlar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri tarafından değerlendirilmesinin ardından işbaşı eğitim programı başlatılabilmektedir.  Program hakkında www.istihdamseferberligi.net adresinden de bilgi alınabiliyor.
Haber: Uğur Kılıç
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.