Öztrak: Coşan kur, faiz ve hayat pahalılığıdır

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi

Öztrak: Coşan kur, faiz ve hayat pahalılığıdır
03 Kasım 2017 Cuma 18:51

COŞAN EKONOMİ DEĞİL, HAYAT PAHALILIĞI
"Enflasyon Ekim’de beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Ekim’de tüketici enflasyonu yüzde 2,1 olurken; bu 2011’den bu yana en yüksek Ekim ayı enflasyonu oldu. Ekim’de 12 aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 11,9 ile 2008 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
ENFLASYON HEDEFLERİ ÇÖPE GİTTİ
Ekim ayı enflasyonu ile beraber hükümetin daha birkaç hafta önce açıkladığı enflasyona ilişkin tahminler de çöp sepetine gitti. 2017’ye yüzde 6,5 enflasyon hedefiyle başlayan, bunu Ekim ortasında yüzde 9,5’e çeken, daha iki gün önce TCMB tarafından yüzde 9,8 olarak açıklanan 2017 enflasyon tahmini henüz bu rakamların dumanı tüterken geçersiz hale geldi. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen enflasyon yüzde 9,5 ile yine 2008 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek dönem enflasyonu oldu.
ÇİFT HANELİ ENFLASYON GARANTİLENDİ
Geçtiğimiz yıllarda Kasım-Aralık döneminde gerçekleşen ortalama enflasyon yüzde 1,2. 2017’nin geri kalanında aynı oranda gerçekleşecek bir fiyat artışı, 2017 enflasyonunun yüzde 10,9 olacağı anlamına geliyor. Yani enflasyonda çift hane garantilendi.
CEPTEKİ YANGIN DAHA BÜYÜK
Manşet enflasyon rakamları zaten oldukça vahimken vatandaşın günlük yaşamında en çok tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki olağanüstü artışlar ise cepteki yangının daha büyük olduğunu gösteriyor. Nitekim son 12 ayda ulaştırma fiyatlarının yüzde 16,8; gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının yüzde 12,7 ve sağlık hizmetleri fiyatlarının yüzde 12,2 arttığı anlaşılıyor. Döviz kurunun ateşi yenden yükselmişken, akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam yapılırken vatandaşın cebindeki yangının daha da büyüyeceği görülüyor.
ENFLASYON CEPHESİNDE UMUT YOK
Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği ve ilerleyen günlerin enflasyonu için fikir veren çekirdek enflasyon göstergeleri de önümüzdeki günlerde enflasyon cephesinde değişen bir şey olmayacağını gösteriyor. B ve C çekirdek enflasyon göstergelerinin ortalaması Ekim ayında yüzde 2,3 artarak 2008 Mayıs ayından bu yana en yüksek artışını gösterdi. Aynı çekirdek göstergelerin ortalamasındaki 12 aylık değişim ise Eylül’de yüzde 10,9 iken Ekim ayında yüzde 11,8’e çıktı. Yine yurtiçi üretici fiyatları da geçtiğimiz ayki nispi sakinliğini bozarak Ekim’de yüzde 1,7 arttı. Eylül’de yüzde 16,3 olan 12 aylık yurtiçi üretici enflasyonu Ekim’de yüzde 17,3’e yükseldi.
TEFECİ FAİZİ NE ENFLASYONU NE DE DÖVİZ KURUNU TUTABİLİYOR
Yılbaşından bu yana TCMB, piyasaya verdiği paranın faizini 4 puana yakın artırdı. Bugün piyasalarda iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 13,2’ye sıçradı. Aynı vadede ABD tahvillerine uygulanan faiz ise yüzde 1,6. Sıcak paraya tefeci faizi ödenmesine rağmen ne kur ne de enflasyon kontrol edilebiliyor. Nitekim bugün dolar kuru yeniden 3,83 TL’ye dayandı.
TÜRKİYE’DEKİ SORUNLARIN KAYNAĞI CİDDİYET AÇIĞI
Ekonomideki sıkıntıların kaynağı hukuk devletinden, kurallardan ve dolayısıyla ciddiyetten uzaklaşmada aranmalıdır. Bugün ülkemizde büyük bir ciddiyet açığı vardır. Türkiye’yi yöneten kadroların bir ciddiyeti kalmamıştır. Hükümetin yaşadığı dünya ile vatandaşın dünyası arasındaki makas her geçen gün daha da açılmaktadır. Hükümete göre ekonomi coşmaktadır. Ancak coşan kur, faiz ve hayat pahalılığıdır. Hükümet adeta vatandaşla dalga geçmektedir.
EKONOMİYİ SUNİ TENEFFÜSTEN ÇIKARACAK İLACIN ADI HUKUKTUR
Ekonomide çarklar Kredi Garanti Fonu ile yani taşıma suyla döndürülmeye çalışılmaktadır. Ekonomi ve Türkiye’yi suni teneffüsten çekip alacak olan şey hukuktur. Hukuk olmadan güven olmayacağı, güven olmadan yatırım ve istihdam olmayacağı yani ekonomide çarkların kendi dinamikleriyle dönmeyeceği son 3 yıllık tecrübeyle anlaşılmıştır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hukuka saygılı, ciddi bir yönetimle tüm bu sıkıntıların üstünden gelinecektir. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.