1 yetmez 3 tane yapın

Sanayileşme ve artan nüfus ile birlikte Çerkezköy ve Kapaklı’nın  hava kalitesi her geçen gün daha kötüye giderken, açık ve rüzgarsız havalarda yukarıdan çekilen fotoğraflarda havanın ne kadar kirli olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor

1 yetmez 3 tane yapın
29 Mart 2017 Çarşamba 18:35

Açık ve rüzgarsız havalarda İstasyon Mahallesinin üst kesimlerinden çekilen fotoğraflar Çerkezköy ve Kapaklı’daki kirli havanın içler açısı halini ortaya koyuyor. Bölgemiz sanayisinde, özellikle karlılığı artırmak için artan doğalgaz fiyatları yerine ucuz olan kömürü tercih eden fabrikalar hava kalitesini bozarken ve bizlerin bunu tartışması gerekirken,  bu yetmezmiş gibi ilçenin hemen yanı başına kömürlü termik santral yapılmak istenmesini Çerkezköy ve Kapaklı ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

500 BİN NÜFUS DAHA FAZLA ZEHİRLİ HAVA SOLUYACAK

Uzmanlar, kömürlü termik santral yapıldığı takdirde bölgedeki hava kalitesinin, yer üstü ve yer altı ekolojik dengenin daha fazla olumsuz şekilde etkileneceğini belirtiyor.
Kömürlü termik santralin Ambardere’deki okullar bölgesinin hemen yanı başına yapılmasının önündeki engeller tek tek ortadan kaldırılırken, santral yapıldığı takdirde en az 500 bin nüfus barındıran bölge (Silivri, Çerkezköy, Kapaklı) doğrudan etkilenecek, daha fazla zehir soluyacak ve asit yağmurları nedeniyle toprağı daha fazla zehirlenecek.

OLAYI SAHİPLENEN AZ

Yetkililerin ve bölgede yaşayan insanların yeterli sivil inisiyatif oluşturamaması ise termik santral yapmak isteyenlerin iştahını kabartırken, Çerkezköy, Kapaklı ve Silivri Belediye Başkanları ile birkaç sivil toplum örgütü dışında konuyu gündeme getiren, müdahil olan maalesef yok denecek kadar az.

BİR DEĞİL ÜÇ TANE YAPIN!

Bu vesile ile konunun önemine dikkat çekmek için hayatını burada geçiren bizlerin fikir ve görüşünü almadan böylesine önemli bir kararı alan, biz ne söylersek tersini yapan devletimizin büyüklerine bir çağrıda bulunalım ve “Bölgeye 1 tane değil, en az 3 tane termik santral yapın” diyelim.

Bir tanesini zaten bölgenin tek nefes alan yerlerinden biri olan Ambardere’ye yapacaksınız; diğerini Kızılpınar Koca Meşe civarına, bir diğerini ise Pınarça taraflarında bir yere yapın ki, Veliköy, Velimeşe, Çorlu, Karaağaç tarafları OSB’ler ile çevrili bölgemiz tam nefessiz kalsın ve kimsenin gıkı bile çıkmasın!                       

Bölgede yaşayanlar ile bölgenin önemli sivil toplum kuruluşlarının çeşitli nedenler ile olaya duyarsız ve tepkisiz kalması Nasreddin Hoca’nın meşhur ‘Fil’ fıkrasını akla getiriyor. Sizlerle paylaşıyoruz:

“Timur, Akşehir'e bir erkek fil getirmiş. Başıboş gezen fil, bağlara bahçelere büyük zarar veriyormuş. Filden bıkan Akşehirliler, nihayet Hoca'ya gitmişler:

- Hoca, bu Timur senin sözünü dinler. Şu filin bir çaresine baksan, demişler.

Hoca kabul etmiş. Yarın hep birlikte gidip derdimizi anlatalım, demiş. Ertesi gün Hoca önde ahali arkada Timur'un yanına gitmek üzere yola çıkmışlar. Ama her yol ayrımında birkaç kişi gruptan ayrılıyormuş. Hoca Timur'un karşısına geldiğinde bakmış ki arkasında hiç kimse yok. Bunun üzerine Hoca Akşehirlilere bir ders vermek ister. Timur'a:

- Efendim. Biz Akşehirliler olarak getirmiş olduğunuz fili çok sevdik. Ama hayvancağız yalnızlıktan olsa gerek, çok huzursuz. Ahali bu filin dişisini de getirmenizi istiyor, der.

Timur, bu sözlerden hoşlanır. Akşehirlilerin isteğini yerine getireceğini söyler. Timur'un yanından ayrılan Hoca, kendisini beklemekte olan halkın yanına varınca halk merakla sorar. Hoca gülerek cevap verir:

- Müjdeler olsun. Belanın dişisi de geliyor”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
selma - 7 yıl önce
Çevreyi ne kadar kirletirsek o kadar gelişmiş ülke oluyoruz sananlar var.
Gelişmiş ülkenin vatandaşın sağlık ve yaşam standartlarını arttıran ülke olduğunu anlamayanlar var galiba.
Avatar
kapaklı - 7 yıl önce
çok güzel bir yazı