2010’da tren kazası ‘Teğet’ geçmişti

İçinde 362 yolcu ve 6 personel bulunan yolcu treni Uzunköprü-Halkalı seferini yaparken Çorlu Sarılar Mahallesi’nde devrilmişti. Kaza sonrası Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ  kaza nedenini ‘aşırı yağıştan kaynaklanan menfez altında toprak kayması’ olarak belirtmişti. Son açıklamalara göre 24 kişinin hayatını kaybettiği ve 318 kişinin de yaralandığı tren kazası tüm Türkiye’yi yasa boğdu.

2010’da tren kazası ‘Teğet’ geçmişti
11 Temmuz 2018 Çarşamba 13:36

Yaşanan kazanın ardından yaptığımız araştırmalarda, 2010 yılında aynı hat üzerinde yaşanan bir toprak kayması sonucu yine raylar askıda kalmış; ancak o dönemde demiryollarında görev yapanların durumu tespit etmesi sonucu tren seferleri iptal edilerek olası bir kazanın yaşanması engellenmişti.

Geçtiğimiz günlerde Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trenin Çorlu Sarılar Mahallesi’nde devrilmesi sonucu gerçekleşen kazada 24 kişi hayatını kaybederken 318 kişi de yaralanmıştı. 2010 yılında yine aynı hatta Kurfallı-Sinekli arasında rayların altındaki toprak kaymıştı. O dönem demiryollarında görev yapanlar sayesinde durum tespit edilerek tren seferleri iptal edilmiş ve olası bir kazanın önüne geçilmişti.

BÖLGEDE DÜZENLİ YOL KONTROLÜ YAPILMIYOR MUYDU?
Kazanın ardından geniş kapsamlı soruşturma başlatılırken kazaya sebep olan menfez göçüğü ‘bölgede düzenli yol kontrolü yapılmıyor muydu?’ sorusunu akıllara getirdi. 

YOL BEKÇİLERİ FACİAYI ÖNLEMİŞTİ
Bu kazadan yaklaşık 8 yıl önce, yine Uzunköprü-Halkalı hattının Kurfallı-Sinekli arasında kalan bölümünde rayların altındaki toprak kaymış ve raylar askıda kalmıştı. Tren seferlerinin devam etmesi durumunda bu bölgeden geçecek olan trenin büyük bir faciaya neden olacağı düşünülürken; o dönem demiryollarında görevli yol bekçileri tarafından durum tespit edilmiş ve tren seferleri iptal edilerek olası bir kazanın önüne geçilmişti.



59 YOL BEKÇİSİ KALDI

Şimdilerde ise TCDD’de yaya bekçi sisteminin kademeli olarak sonlandırıldığı denetimlerin motorize ekipler tarafından yapıldığı göze çarpıyor. Facia sonrası hatırlanan TCDD verilerine göre; Türkiye’de şu an 59 yol bekçisi var. Emekliği gelen bekçinin yerine ise yeni personel alımı yapılmıyor. Yani tren raylarının denetimi motorize ekiplere emanet.

DÖNEMİN ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI: BİNALİ YILDIRIM
Yol bekçiliğinin kademeli olarak ortadan kaldırılması ise Ak Parti’nin iktidara gelmesinden sonra başlıyor. Bahse konu zamanlarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini ise Binali Yıldırım’ın yürüttüğü görülüyor.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.