4 bin parçalık müze Veliköy’de

Çanakkale Savaşı’ndaki tarihi mücadeleyi günümüze aktaran Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Veliköy Belediye Düğün Salonu’nda açıldı. 4 bin parça savaş malzemesinin bulunduğu müze bugün akşam saatlerine kadar ziyaret edilebilecek.

4 bin parçalık müze Veliköy’de
22 Haziran 2011 Çarşamba 00:00

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Veliköy Belediye Düğün Salonu’nda açıldı. Bugün akşam saatlerine kadar açık kalacak müzede Çanakkale Savaşı’nda arta kalan 4 bin parça malzeme sergileniyor. Veliköy Belediye Düğün Salonu’nda açılışı yapılan müze için kurdele töreni düzenlendi.
ÇANAKKALE’Yİ BURAYA GETİRDİK
Kurdele kesimi öncesi kısa bir konuşma yapan Veliköy Belediye Başkanı Hanefi Belindir, "Bugün açılışını yaptığımız bu müze tarihi yakından görmek, anlamak ve onu gelecek kuşaklara taşımak bakımından çok anlamlı olacak. Çanakkale’yi gidip göremeyen, o tarihi dönemi yeterince anlayamayanlar için Çanakkale’yi buraya getirdik. Tarihimizi anlatan kalıntıların, malzemelerin Veliköylüler tarafından görülmesinin sizlere de  çok şey katacağını düşünüyorum" dedi.
VELİKÖY MÜZENİN 123. DURAĞI
Kurdele kesimini ardından Belindir ve beraberindekiler Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’ni gezerek, sergilenen malzemeleri incelediler. Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan müzeyi ziyaret edenlere müzedeki malzemeler hakkında bilgi verdi.
Veliköy Müzenin 123. ziyaret yeri olduğunu söyleyen Yürükaslan, "Bu projeyle 7 milyon kişiye Çanakkale Savaşı’nın gerçekliğini ulaştırdık. 4 bin parça savaş malzemesinin yer aldığını bu müzede, 25 tanıtım tablosu, özellikle Çanakkale’nin cephe arkasını yansıtan birebir gazilerin hayat hikayelerinden oluşan 75 ayrı Çanakkale anlatımı bulunuyor. Ayrıca TRT arşivinden aldığımız 1915 çekimi çok özel bir belgesel film de bulunuyor" dedi.
MÜZEDE 4 BİN PARÇA MALZEME BULUNUYOR
Çanakkale 1915 Gezici Müzesi’nde Osmanlı ve İtilaf Devletleri askerlerine ait botlar, çarıklar, kıyafetler,  sigara tabakaları, mutfak aletleri, deri kütüklükler, subay cüzdanları, siper yapımında kullanılan araçlar, Borazanlar, havada çarpışan mermiler, su kapları,  şarapnel parçaları, kılıçlar, süngüler, tabanca ve tüfekler gibi 4 bin parça malzeme bulunuyor.
Müzede ayrıca TRT arşivinden alınan 1915 tarihli yarım saatlik bir belgesel gösterimi de yer alıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.