Açık renkli elbiseler giyin

Bölgemizde sıcak hava etkisini önümüzdeki günlerdede göstermeye devam edecek. Sıcaklıkların 30 derecenin üzerinde seyredeceğini belirten yetkililer, özellikle yaşlılar, kalp hastaları ve çocukları sıcaklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

Açık renkli elbiseler giyin
16 Ağustos 2007 Perşembe 08:29

Son 3-4 gündür 30 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve sürekli artan nem oranı özellikle yaşlıları, kalp hastalarını ve çocukları olumsuz yönde etkilerken, yetkililer 11-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkca güneşte kalınmamasını ve mümkün olduğunca açık renkli elbiselerin giyilmesinin iyi olacağını söylediler.

Sıcak havalarda bol yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirten yetkililer, "Aşırı sıcak ve nemli havalar kişilerde ciddi sorunlara neden olabilir. Aşırı sıcak ve nemli havalarda özellikle kalp ve solunum yolları hastaları, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi alanlar ile yaşlılar ve çocukların korunmaya daha çok ihtiyaçları vardır.

Sıcak havalarda hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve-sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek tansiyon varlığı, sigara ve alkol kullanımı kalp hastalığına yakalanma ve bundan dolayı ölümleri arttırmaktadır.

GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN

Uzun süre korumasız olarak kızgın güneş altında kalmak, deri kanserleri oluşumuna ve güneş çarpmalarına yol açmaktadır. Güneş çarpmalarından en çok etkilenen grup çocuklardır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülerek, giysilerinin çıkarılması, başına soğuk kompres yapılması ve hastaneye götürülmesi gerekir. Bilinci yerinde ise içecek bir şeyler verilebilir. Korunmak için özellikle çocukların güneşe şapka ile çıkmaları sağlanmalıdır.

Hava sıcaklığından etkilenmemek için alınacak bazı kolay önlemler birçok ciddi durumdan korunmamızı sağlar.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde 11.00 ile 16.00 arası özellikle riskli kişiler direkt güneşte kalmamalı. Aşırı yorucu işler bu saatlerde yapılmamalıdır. Beş mutlaka şapka ile korunmalı ve UVA-UVB filtreli koruyucu kremler kullanılmalıdır.

AĞIR GIDALAR YERİNE BOL SEBZE MEYVE TERCİH EDİLMELİDİR

Gözleri güneşten korunmak için UVA-UVB'ye karşı koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalıdır. Sıcak havada ve aşırı terlediğimiz dönemlerde mutlaka su tüketimi arttırılmalıdır.

Yağlı kızartmalar, ağır gıdalar yerine bol sebze-meyve, ızgara ve haşlamalar, hafif gıdalar tercih edilmelidir. Sigara ve alkol tüketimi terkedilmeli, azaltılmalıdır.

Deniz kıyısında ise güne ışınlarının tehlikeli olduğu saatlerde denize girmekten veya güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Bacaklarda varis varsa asla kuma gümülmelidir. Hastalar, ilaçlarını düzenli kullanmalı, doktor kontrollerini yaptırmalırırlar" dediler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.