Açıklanan ayçiçeği fiyatı kötünün iyisi

Saray Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Ahmet Yeni açıklanan Ayçiçeği ön alım fiyatlarını “Kötünün iyisi” olarak değerlendirdi. Tüccarın şuanda 1130 liraya ayçiçeği aldığını söyleyen Yeni, “Her şeye rağmen Yağlı Tohumlar piyasanın üzerindeki fiyatlara alım yaparak üreticini yanında olduğunu göstermiştir” dedi.

Açıklanan ayçiçeği fiyatı kötünün iyisi
16 Eylül 2014 Salı 07:45

Saray Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Ahmet Yeni Trakya Birlik tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan ayçiçeği ön alım fiyatlarını değerlendirdi.

PİYASANIN ÜZERİNDE ALIM YAPIYORUZ
Ayçiçeği ön alım fiyatlarını “Kötünün iyisi” olarak değerlendiren Saray Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Başkanı Ahmet Yeni, Tüccar 1130 TL’ye ayçiçeği alırken, kooperatifimiz ön alım fiyatına göre % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.230 TL/Ton, % 45 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.322 TL/Ton, % 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1.415 TL/Ton olarak alım gerçekleştiriyor. Bu fiyatlar piyasanın üzerinde fiyatlardır. Her şeye rağmen Yağlı tohumlar piyasanın üzerindeki fiyatlara alım yaparak üreticini yanında olduğunu göstermiştir” dedi.

İLK ÖDEMELER YAPILDI
Ortaklarına ödeme yapmaya başladıklarını söyleyen Başkan Yeni, “24 Ağustos’a kadar ayçiçeğini teslim eden ortaklarımıza ödemeleri yapmaya başladık. En geç 15-20 gün içinde de bugünlerde ürünlerini teslim eden ortaklarımıza ödemeleri yapılacak. Ayçiçeği fiyatının tek başına üreticiyi kurtarmadığının da farkındayız. Ama bu seneki verimin geçen iki yıla göre daha iyi olması, ortaklarımızın az da olsa yüzünü güldürmüştür. Başta da söylediğim gibi açıklanan fiyatlar ön alım fiyatı. Piyasanın durumuna göre fiyatlarda belki biraz daha artış olabilir. Böyle bir artış olursa ve desteklemeler iyi olursa ayçiçeği üreticisi beklentilerine cevap bulmuş olacaktır ” dedi.

HASAD EYLÜL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
Ayçiçeği hasadının halen devam ettiğini de belirten Ahmet Yeni, “Bugüne kadar 5 bin ton ayçiçeği alımı yaptık. Sezon bitene kadar 8-8-5 bin ton alım yapmayı hedefliyoruz. Eylül ayı sonun a kadar hasat devam edecektir. Şimdiye kadar aldığımız ayçiçeğinin yarısı Trakya Birliğin Entegre tesislerine sev edildi” dedi.

MUM GİBİ ERİDİK
Kurtdere Mahallesi’nden Ayçiçeği Üreticisi Akif Aydın ise açıklanan fiyatlara sert tepki gösterdi. Bu sene verimin iyi olmasına karşın, açıklanan fiyatın üreticiyi mağdur ettiğini söyleyen Aydın, “Giderlerimizin karşılanması için Ayçiçeği fiyatının en az 1 lira 50 Kuruş olması gerekiyordu ama fiyat beklentimizin altında kaldı. Mazot 4500 lira, gübre 1500 lira. Bun karşın buğday 700 lira, ayçiçeği 1250 lira. İki kilo ayçiçeğine veya 3 kilo buğdaya 1 litre mazot alınması gerekiyor ki üretici kar edebilsin. Bu fiyatlar her geçen yıl üreticiyi bitiriyor. Sıkıla sıkıla mum gibi eridik. Buğday ve Ayçiçeği geliri ile çiftçilerin %90’ı borcunu ödeyemez” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.