Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durun

Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Dr. Olcay Palak su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durun
07 Temmuz 2011 Perşembe 00:00

Yaz aylarıyla birlikte su ve besin tüketiminin arttığını belirten Palak, “Açıkta satılan ve sağlıksız koşullarda üretilen yiyecekleri yemeyiniz” dedi. ??Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmeye başlamasıyla birlikte su ve besin tüketimi de artmaya başladı. Sağlıksız su ve besin tüketimi hakkında vatandaşları uyaran Çerkezköy Sağlık Grup Başkanı Dr. Olcay Palak, yaşamın temel ihtiyacı olan su ve besinlerin tüketiminde hijyenik koşullara dikkat edilmemesi durumunda sağlığımızı tehlikeye atabilecek durumların ortaya çıkacağını söyledi.

BU DÖNEMDE HANGİ HASTALIKLAR ORATAYA ÇIKABİLİR?
Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, sağlıklı su temin edilemeyen bölgelerde su ve besinlerle bulaşan bir çok hastalığın görüldüğünü söyleyen Dr. Palak, “Tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanılamayan alanlarda su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri yaz aylarında yaygın olarak görülüyor. Hasta kişilerin dışkı ve idrarlarında su ve besinlere bulaşan etkenler genellikle ağız yoluyla alınır, bağırsaklara yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Su ve gıdalara bulaşan etkenlerin yapmış olduğu hastalıklar çoğunlukla ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucelladır” dedi.
KİŞİSEL TEMİZLİK ÖNEMLİ
Yaz aylarında kişisel temizliğin daha önemli hale geldiğini söyleyen Palak, “Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen, bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir” şeklinde konuştu.
SU VE BESİN TÜKETİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
“Açıkta satılan ve sağlıksız koşullarda üretilen yiyecekler yenilmemeli, temizliğinde emin olunmayan su ve yiyecekler tüketilmemeli ve et, tavuk balık ve sebzeler tamamen pişirildikten sonra tüketilmelidir” diyen Dr. Palak şu şekilde konuştu: ?“Dışarıdan alınan meyve ve sebzeler iyice yıkanmalıdır. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler bol miktarda temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır. Her türlü gıda maddesi güvenilir yerlerden satın alınmalı, üretim, son kullanım ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. İnsani atıklar uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır.
Kara sineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında, kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bu dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel hijyen kurallarına daha da özen göstermelidir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.