Adres güncellemeyen kurumlara ceza kapıda!

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre 31 Temmuz 2007 tarihinde başlayan numara ve levhalama işlemleri ile adres güncellemelerinde verilen 3 yıllık süre 31 Temmuz 2010'da doluyor. Son bir haftaya girilirken Belediyeler başta olmak üzere TREDAŞ, Özel İdare ve GAZDAŞ adres güncellemelerini yapmadığı taktirde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre TCK Kamu İdaresi ve Güvenliği'ne karşı suçlar kapsamında tutularak cezalandırılacak

Adres güncellemeyen kurumlara ceza kapıda!
26 Temmuz 2010 Pazartesi 00:00

Vatandaşın adresini güncellemeyen kurumlara ceza kapıda! Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile birlikte başlatılan numara ve levhalandırma ile adres güncellemelerinde son bir haftaya girildi. Yasal olarak verilen üç yıllık süre 31 Temmuz 2010 tarihinde sona eriyor. Belediyeler başta olmak üzere, İl Özel İdaresi, TREDAŞ ve GAZDAŞ gibi kurumları son kez geçtiğimiz günlerde uyaran İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Kemal Hatipoğlu, 31 Temmuz 2007'de başlayan uygulama ile ilgili olarak Çerkezköy Gazetesi aracılığı ile son uyarısını da yaptı.

ADRES KARMAŞASI SONA ERECEK
    Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte yaşanan adres karmaşasının 31 Temmuz 2010 tarihinden itibaren  sona ereceğini belirten Çerkezköy İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Kemal Hatipoğlu,  "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde yaşanan kargaşanın giderilmesi için İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü 05.01.2010 tarih 32753 sayılı yazıları ile Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'nde elde edilen faydaların sağlanmasında İlçe Nüfus Müdürlüğü ile birlikte ilgili kurum ve kuruluşlara (Belediye, TREDAŞ, Özel İdare, GAZDAŞ gibi) tevdi edilen görevlerin ifasında son derece önem arz etmektedir. Yapılan değerlendirmeler neticesinde adres bilgilerinde meydana gelen değişikliklerin halka yeterince duyurulmadığı adrese dayalı hizmet veren kurumlara abone faturalarında (su, elektrik, doğalgaz vb) güncellenmediği ve uygulamadaki adreslerinden görülmektedir. 5490 Sayılı nüfus hizmetleri kanunun 49. Maddesinin 1. Fıkrası gereği belediyeler ve il özel idareleri kendi sorumluluk alanlarındaki adres bileşenlerini adres standartlarını uygun olarak tanımlayıp değiştirilemeyecek. Sabit tanıtım numarası vermek suretiyle adres bilgileri oluşturma ve adres bileşenlerinde meydana gelen değişiklikleri takip ederek ulusal veri tabanına işlemekle yükümlüler."

31 TEMMUZ 2010'DA SONA ERİYOR
    Adreslerin güncellenmesi numaralama ve levhalandırma işlemlerinin 31 Temmuz 2010 tarihinden itibaren sona ereğeciğini belirten Hatipoğlu, şöyle devam etti: "Ayrıca yine aynı kanunun 48. maddesi 2. fıkrasıyla kurumlar ile gerçek ve tüzel kişilere adresle ilgili iş ve işlemlerde adres standartlarına uyma zorunluluğu getirmiştir. Bu nedenlede dolayı adres kayıt sisteminin uygulamaya konulduğu 31 Temmuz 2007 tarihinden itibaren 3 yıllık süre 31 Temmuz 2010'da sona ereceğinden dolayı adres bileşenlerindeki eksiklikler ve noksanlıkların tamamlanıp sözkonusu belirtilen kurumlarca giderilmesi zorunlu olduğundan ve bu kurumların üzerine düşen sorumlulukların yerine getirdiğinden bu sorunlar 31 Temmuz'dan itibaren sona erecek. Bu mevzuat hükümleri çerçevesinde adres kayıt sisteminin sağlıklı yürütülmesi amacıyla İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün bu konudaki yükünü azaltacak ve vatandaşlarımızın daha fazla mağdur edilmemesi için yetkili idarelerimizin ve vatandaşlarımızın konuya duyarlılık gösterip herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesini bekliyoruz."

TCK'YA GÖRE CEZALANDIRILACAKLAR
    İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Kemal Hatipoğlu, 31 Temmuz 2010 tarihine kadar gerekli işlemleri yapmayarak, numara ve levhalandırma ile adres güncellemelerini tamamlamayan kurumlara ceza verileceğini belirtti. Hatipoğlu şöyle dedi: "Yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde sözkonusu kamu kurumları 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 67. maddesi 2. fıkrası uygulanır. Bu fıkra, 'Adrese ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve yasalara aykırı hareket eden kamu görevlileri 26.9.2004 tarih ve 5237 sayılı TCK Kamu İdaresi ve Güvenliği'ne ve İşleyişine Karşı Suçlara İlişkin hükümlerine göre cezalandırılır.' hükmündedir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.