ADSM için 2014’te 7 kadro açılmış

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde (ADSM) yaşanan hekim açığını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çerkezköy ADSM için 2013 yılında 20, 2014 yılında da 7 diş hekimi kadrosu açıldığını bildirdi.

ADSM için 2014’te 7 kadro açılmış
25 Temmuz 2014 Cuma 07:26

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde (ADSM) yaşanan hekim açığını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na önerge ile sordu. CHP’li Yüceer, “12 hekimin görev yaptığı, günde yaklaşık 400 hasta girişinin yapıldığı ADSM’de hekimler yoğunluğu azaltmak, yurttaşa daha iyi hizmet vermek için büyük özveride bulunarak, saat 20.00’a kadar mesai yapmaktadır. Ancak yoğun hasta talebine yetişemeyen hekimler, randevuları 1 ay sonraya vermektedir” dedi.
 
SAĞLIK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN NE YAPACACAKSINIZ?
Yüceer, Bakan Müezzinoğlu’na, “Çerkezköy ADSM’de yaşanan bu sağlık sorununu çözmek için Bakanlığınız ne gibi önlemler alacaktır; Çerkezköy ADSM’ye atanan dört diş hekiminden, üçünün göreve başlamama gerekçesi nedir; Bakanlığınızın, ADSM’de bulunan 25 ünitenin sayısını artıracak herhangi bir girişimi bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.
Önergeyi yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, Çerkezköy ADSM’nin diş hekimi planlaması ve atama işlemlerini muhtelif dönemlerde yapıldığını, 2013 yılı Haziran’da 10, Eylül’de 10, 2014 Ocak ayında da 7 münhal kadro açıldığını bildirdi. Müezzinoğlu, Eylül döneminde atanan 4 diş hekiminden 2’sinin özel ve ailevi nedenlerden, diğerinin de Diş Hekimliği’nde Uzmanlık Sınavında başarılı olarak eğitim almaya hak kazanması nedeniyle görevlerine başlamadığını kaydetti.
30 ÜNİTE KAPASİTELİ
20 ünite ile hizmet veren ADSM’nin kapasitesinin 30’a çıkarıldığını belirten Müezzinoğlu, ihtiyaç doğrultusunda ADSM için hasta yoğunluğu, personel dağılım cetveli doluluk oranı gibi kriterler göz önünde bulundurularak, hem açıktan atama hem de kurum içi tayin dönemlerinde diş hekimi planlaması yapılacağını bildirdi. Çerkezköy’e açıktan atama ile 2013 yılının ikinci döneminde 1 münhal kadro açıldığını kaydeden Müezzinoğlu, “2014 yılı açıktan atama kurasında 2 münhal kadro açılmıştır” dedi.
 
10 BİN KİŞİYE BİR DİŞ HEKİMİ
Önerge yanıtını değerlendiren Yüceer, Çerkezköy ADSM’nin, 220 bin nüfusun yanı sıra, Saray ilçesinden ve İstanbul’un yakın yerleşim birimlerinden gelen yurttaşlara da hizmet verdiğini ve bu sayının gittikçe arttığını belirterek, “Diş hekimleri, yetersiz yardımcı sağlık personeli ile kısıtlı sürede maksimum iş üretmeye zorlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığında hizmet veren kadrolarda yeterli istihdam yapılmamakta, çalışma standartları uygun olarak sağlanmamaktadır” dedi.
Yüceer, “Türkiye’de 100 bin kişiye 27, AB ülkelerinde ise 61 diş hekimi düşüyor. Türkiye’nin AB ortalamasını yakalayabilmesi için en az 26 bin diş hekimine ihtiyacı bulunuyor. Çerkezköy’de de durum farklı değil. Neredeyse 10 bin kişiye bir hekim düşüyor. Ağız Diş Sağlığı Merkezleri’nde günlük bakılan hasta sayısı ve yapılan işlemlerin toplamı dünya standartlarının çok üstünde” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.