Ahilik dayanışmayı sağlar

Saadet Partisi Tekirdağ Sosyal İlişkiler Başkanı Hasan Mısırlı, Ahilik Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Ahilik dayanışmayı sağlar
30 Eylül 2014 Salı 07:23

Ahiliğin, toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgu olduğunu söyleyen Hasan Mısırlı, açıklamasının devamında şunları söyledi:

ASIL AMAÇ TOP YEKÜN KALKINMA
“Ahiliğin asıl amacı toplumun top yekûn kalkınmasıdır. Ahilik şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik, manevi zenginlikle birlikte olmalıdır. 

Ahilik anlayışının öncelendiği bir toplumda üretmeden, çalışmadan üleşmek mümkün olmadığı gibi, gayri ahlâki bir usulle para kazanma ve zengin olma yolları da kapalı idi. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralı hâlini almıştı. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve  işi olmalı  idi.” 

AHİ KENDİ KENDİNE YETERLİ İNSAN OLMALI
“Ahi kendi kendine yeterli insan olmalıdır. Kimseye yük olmayacak kendi elinin ekmeği ile ayakta kalacak; bununla da kalmayacak ekmeğini herkesle paylaşabilecektir” diye açıklamasını sürdüren Tekirdağ Sosyal İlişkiler Başkanı Hasan Mısırlı, şöyle devam etti: “Ahilik halkın sırtından geçinenlere, haksız kazanca, hileli işlere, rüşvete hele hele bir köşeye çekilip tembel tembel oturanlara karşı çıkmış, onlarla mücadele etmiştir.  
   
AHİLİK BÜYÜK İHTİYAÇ
Günümüzde sağlıksız ortamlarda iş güvencesi olmadan çalışan gençleri gördükçe ahiliğin ne büyük bir ihtiyaç olduğunu daha iyi anlıyoruz.  Ülkemizde yaklaşık yirmi üç milyon çalışan genç bulunmaktadır. Bu gençlerimize; ‘Eline, diline, beline sahip olmak’ olarak özetlenen ahilik anlayışını mutlaka öğretmeliyiz.

YENİ BİR DÜNYA VURGUSU

Çalışan emeğinin hakkını alın teri kurumadan alabiliyorsa, işveren çalışanın hakkını gözetip onları koruyabiliyorsa; aile, toplum, bir şehir ve tüm ülke adalet ve hak üzerine olduğu için huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir yer olur.  Ahilik kutlamaları nedeniyle yeni bir dünyanın inşası için tüm insanlığı kardeş olmaya davet ediyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.