Akay: Termik santral mücadelemizi sürdüreceğiz!

480 hektarı Çayırdere, 64 hektarı Ambardere sınırlarında kurulması planlanan termik santralin Çevre Bakanlığı tarafından planlara işlenmesi ve bölgeye Bakanlar Kurulu tarafından ‘acele kamulaştırma kararı’ çıkarılmasının üzerine, Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi’nde, kamulaştırma kararı çıkan bölgede mülkiyet sahibi olan vatandaşlara yönelik bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın açıklamalarda bulunması ve basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından basına kapalı olarak devam etti

Akay: Termik santral mücadelemizi sürdüreceğiz!
01 Mart 2017 Çarşamba 15:22

‘HUKUKİ MÜCADELEMİZE DEVAM EDİYORUZ’

480 hektarı Çayırdere 64 hektarı Ambardere sınırlarında kurulması planlanan termik santralin Çevre Bakanlığı tarafından planlara işlenmesi ve bölgeye Bakanlar Kurulu tarafından ‘acele kamulaştırma kararı’ çıkarılmasının üzerine, Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi’nde, kamulaştırma kararı çıkan bölgede mülkiyet sahibi olan vatandaşlara yönelik bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Akay, ‘‘480 hektarı Çayırdere 64 hektarı Ambardere sınırlarında kurulması planlanan termik santral 27 Ekim tarihinde Çevre Bakanlığı tarafından planlara işlendi. Biz bu konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek, termik santralin Çerkezköy’e getirisini, götürüsünü anlatmak için vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışıyor, aynı zamanda da hukuki mücadelemize devam ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

‘BİZ ENERJİ POLİTİKALARINA KARŞI DEĞİLİZ’

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi’nin hassasiyette bulunan insanlarla beraber planlara itirazını yaptığını dile getiren Akay, ‘‘Hukuki süreç devam ederken planlara itiraz ederek mahkeme sürecini başlattık. 22 Şubat tarihinde ise Bakanlar Kurulu termik santralin yapılması planlanan bölgeye acele kamulaştırma kararı çıkardı. Bugün, karar bölgesi ile ilgili konuşmak için vatandaşlarımızla buluştuk. Bugün Çerkezköy sınırlarında kalan 64 hektarlık alanda mülkiyet sahibi olan vatandaşların hukuki taleplerini dinlemek, bu karara karşı ne gibi hukuki hakları olduğunu onlara hatırlatmak için buluştuk. Termik santralin Çerkezköy’de 500 bin kişiyi etkisi altına alacak bu alanda yapılmasına karşı olduğumuzu başından beri söylüyoruz. Vatandaşlarımızın duyarlı olmasına ihtiyacımız var. Biz enerji politikalarına karşı değiliz. Termik santralin bu topraklarla buluşması ile ilgili tereddütlerimiz var. Son dönemde yapılan termik santralleri gidip yerinde de göreceğiz ve mücadelemiz devam edecek.’’ diye konuştu.

‘ÇOCUKLARINIZA BUNUN HESABINI VEREBİLECEK MİSİNİZ?’

Basın mensuplarının, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin termik santralin çevreye zararı varsa önce ben karşı çıkarım diyerek, çevreye zararı olmadığını iddia ettiği açıklamasını hatırlatması üzerine konuşan Başkan Akay, ‘‘Buna cevap vermek için konuşmuyorum. Başından beri söylüyorum; bu mesele parti meselesi değil. Bizler Çerkezköy’ün temelinde buluşup tek ses olabiliyor muyuz? Mesele bu. Birileri çıkıp termik santralin zararı çevreye zararı yok. Havaya, suya, toprağa faydası var derse gülerim. Gidelim termik santralleri gezelim, zararlarını görelim. Bu meseleyi siyasi tarafa çekerek işin içinden çıkamayız. Silivri’de yapılan toplantıda iktidar ve muhalefet partisi ilçe başkanları, milletvekilleri bir araya gelerek bu topraklarda termik santral istemediklerini beraberce haykırdı. Biz Çerkezköy’de siyasi kaygılar nedeniyle bunları söyleyemiyoruz. Termik santral bacaları çıktıktan sonra çocuklarınıza bunun hesabını verebilecek misiniz?’’ dedi.

‘SORULARIMIZA YANIT ALAMADIK’

Yapılması planlanan termik santralde Rusya’dan gelecek atık kömürün kullanılacağı söylentilerine de cevap veren Vahap Akay, ‘‘Duyumlarla, ifadelerle değil; somut bir örnekle anlatacağım. Ergene’de de termik santral yapılması planlanıyor. Termik santral kurulurken bölgedeki rezervler kullanılacak diyorlar. Bölgedeki rezervler yeterli ise Ergene’deki termik santralin ÇED raporunda ithal kömür kullanılabilir ibaresi neden var? Biz bunu başından beri soruyoruz; ancak sorularımıza hiçbir yanıt alamadık. Bu işi sempatik göstermeye çalışıyorlar. Faydalı olduğunu iddia ediyorlar. Acele işlerle neden bunu kotarma çabası var? Biz bu konudaki girişimlerimizi daha üst seviyeye çıkaracağız. Hassasiyetlerimizi paylaşacak, mücadelemizi sürdüreceğiz.’’ ifadelerini kullandı. Akay’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.