Akay’dan, Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB Planına itiraz

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Tekirdağ sınırları içinde 254 hektar büyüklüğünde, birinci sınıf tarım arazisi üzerine yapılması planlanan PAKOP Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan Çevre Düzeni Planı’na itirazda bulundu.

Akay’dan, Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB Planına itiraz
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
28 Aralık 2021 Salı 20:24

Mevcut Organize Sanayi Bölgeler içinde doluluk oranının yüzde 40’ı bulmadığına dikkat çeken Akay, “Planlı boş sanayi alanları varken, Trakya’nın verimli tarım arazilerine plastik sanayi bölgesi kurulmasını kabul etmemiz mümkün değil” diyerek, tüm hemşerilerimize süresi içinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan planlara itiraz etme çağrısında bulundu.

   ASKIYA ÇIKTI

   Tekirdağ İli, Ergene İlçesi sınırları içinde yapılması planlanan PAKOP Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Çevre Düzeni Planlarının askıya çıktığını belirten Başkan Vahap Akay, “Bahse konu alanın 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı ile 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda OSB alanı olarak gösterilmesine yönelik düzenleme, 2 Aralık 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Hizmet Binasında ve resmi web sitesinde 30 (otuz) gün süre ile askıya çıkarıldı. Plan değişikliğinin yapım gerekçesi olarak 1/100.000 Ölçekli Revizyon ÇDP-Plan Hükümlerinde yer alan mevcut dağınık ve düzensiz sanayi alanlarının ortak denetim ve yönetim mekanizmasına kavuşturulması ve çevreye olumsuz etkilerinin minimize edilmesi amacıyla OSB alanları oluşturulabilir maddesine yer verilmiş.

Aynı planın Plan Hükümlerinde; ‘Sanayi gelişimi üst ölçek plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanları ile sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir.’ ‘Yeni sanayi alanlarının açılması yerine öncelikle, daha önceden planlı boş olan sanayi alanlarının doldurularak tarım topraklarının kullanılmaması, yüzey ve yeraltı su kaynaklarının miktar ve kalite açısından korunması’ ve ‘Alt ölçek planlarda münferit sanayi yapılaşmaları ve planları kesinlikle müsaade edilmeyip yatırımcılar Organize Sanayi Bölgelerine yönlendirilecek ve toplam sanayi parsellerinin %75’i doluncaya kadar yeni bir OSB ve sanayi alanı önerisi kabul edilmeyecektir’ ifadeleri yer almaktadır” dedi.

PLANIN BÜTÜNÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİR

   1/100.0000 ölçekli Çevre Düzeni Planının strateji olarak mevcut sanayi bölgelerinin kullanımını desteklediğini sözlerine ekleyen Başkan Akay, “Planda, dağınık ve düzensiz sanayi alanlarının; hali hazırda planlarda sanayi bölgesi olan yerlerde düzenlenmesi gerektiği; tarımsal alanların sanayiye dönüşümünün önünü de kapattığı anlaşılıyor. Planın yapımına dair söz konusu gerekçelerin planın bütünüyle birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde söz konusu planın stratejisine ve yapım gerekçesine aykırı sonuçlar doğurduğu görülmektedir” diye konuştu.

BURALAR TARIM ARAZİSİ VURGUSU

   1/25.000 Ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı kapsamında; plan değişikliği değerlendirildiğinde, söz konusu alanın ‘Tarımsal Niteliği I. Öncelikli Korunacak Alan’ fonksiyonunda yer aldığının görüleceğini kaydeden Belediye Başkanımız Vahap Akay, “Bu alanlar, tarımsal özelliklerinin tanımlanabilmesi için, toprak özellikleri ve kullanım şekilleri dikkate alınarak; mutlak tarım arazisi, sulu mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve dikili tarım arazisi olmak üzere dört grup altında sınıflandırılan arazilerden oluşmaktadır. Planın 2.43 maddesinde de ‘Sanayi gelişimi mevzuata ve üst ölçek plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanları ile sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir’ hükmü yer alıyor.

BİR BAŞKA İTİRAZ SU KAYNAKLARI İÇİN

   Sanayi Alanları başlıklı hükmünde ise ‘Yeni sanayi tesisleri ancak mevcut alt ölçekli imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenen yerlerde kurulabilir ve bu tesisler içme suyu amaçlı kuyu ve membalara 50 metreden fazla yaklaşamaz. Mevcut olanlar, kullanım süresince kirliliği önleyici tedbirleri alacak ve alt ölçekli imar planlarında çevre sorunu yaratmayacak uygun alanlara taşınacaktır. Sanayi tesisleri, atıklarını İlgili Kanun ve Yönetmeliklere aykırı olarak su kaynaklarına kesinlikle deşarj edemez’ ifadeleri yer almaktadır” açıklamalarında bulundu.

   1/25.000 Ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Plan Raporunda 2000 yılı verilerine göre sektörel dağılım oranlarının, tarım sektörü için %38,8, hizmetler sektörü için %35 ve sanayi sektörü için %26,2 olarak belirlendiğini söyleyen  Akay, “Planda ayrıca ‘1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda İl geneli için mevcut sanayi alanları dışında yeni sanayi alanlarına yönelik plan kararı geliştirilmemiştir. Planlı ancak mevcutta yapılaşmamış sanayi alanlarının dolması sonucu ortaya çıkacak sanayi sektörü çalışan sayısı ve buna bağlı olarak gelişecek hizmet sektörü çalışan sayısı ile diğer plan kararları sonucu oluşacak nüfus hesapları yapılmış ve 2023 yılı Plan hedef nüfusuna ulaşılmıştır’ denilmiştir. Geleceğe dair nüfus öngörüsü bu çerçevede yapılmış ve tüm hesaplamalar planlama ilke ve esasları bu yönde oluşturulmuştur” dedi.

ONAYLI ALANLAR DIŞINDA YENİ SANAYİ ALANLARINA İZİN VERİLMESİN

Akay, “Çalışma Alanları başlığı altında ise ‘Tekirdağ ilinde sanayi alanları, plansız ve kontrolsüz geliştiğinden dolayı çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. İl bütününe bakıldığında, sanayi alanlarının, Çerkezköy-Çorlu-Büyükkarıştıran hattında yoğunlaştığı görülmektedir. Bu hat dışında İldeki OSB’ler haricinde büyük sanayi alanlarından söz edilemez. Bu sebeple, öncelikle mevcut sorunları çözmek amacı ile Planla, mevcutta dağınık olarak yer seçmiş olan sanayi alanlarının ıslah OSB’ler bünyesinde toplanması, sanayi tesislerinde yapısal dönüşüm için çevreye daha duyarlı ve teknoloji ağırlıklı sanayilerin teşviki sağlanacaktır. Onaylı planlar dışında yeni sanayi alanlarına izin verilmemesi ilkesel olarak kararlaştırılmıştır’ hükmü ile de bölgede sanayi alanlarının yer seçimlerinin halihazırda bölgenin başlıca problemlerinden biri olduğu ve bu problemin çözülebilmesini hedefleyen 1/100.000 ölçekli ve 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planlarıyla durumun kontrol altına alınmaya çalışıldığı görülmektedir.

PLANLI BOŞ SANAYİ ALANLARI YERİNE TARIM ARAZİLERİ BELİRLENMİŞ

   Onaylanan Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB Planı incelendiğinde; 1/100.000 Ölçekli Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 Ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzeni Planına ait hedef ve stratejilerden olan tarımsal öncelikler önemsenmemiştir. Yeni sanayi yatırımı için yer seçimi; planlarda belirtildiği üzere mevcut sanayi alanlarından seçilmemiş, bunun yerine gelişigüzel olarak bir alan belirlemesi yapıldığı görülmüştür. Planlı boş sanayi alanlarının doldurularak tarım topraklarının kullanılmaması ilkesi dikkate alınmamıştır. Raporda belirtilen yeni sanayi alanlarına izin verilmemesi ilkesi açıkça çiğnenmiştir. Kontrolsüz ve plansız gelişen sanayi alanlarının önüne geçmek ilkesine aykırı hareket edilmiştir. Bölgedeki sanayi alanlarının doluluk oranları henüz tamamlanmamışken yeni bir sanayi alanı önerisi getirilmiştir. Mevcut dağınık ve düzensiz sanayi alanlarının ortak denetim ve yönetim mekanizmasına kavuşturulması ve çevreye olumsuz etkilerinin minimize edilmesi amacıyla OSB alanları oluşturulabilir hükmü, plan bütününde değerlendirildiğinde, tarımsal fonksiyondaki alanları sanayi alanına dönüştürülmesini desteklemediği gibi tam tersi planda hali hazırda sanayi alanı fonksiyonunda bulunan yerlerin arasından yer seçimi yapılarak OSB kurulmasından bahsedildiği açıkça görülmektedir. Dolayısıyla söz konusu Tekirdağ PAKOP Plastik İhtisas OSB Planının; planlamaya ait mevzuatlara, ilke ve esaslara uymadığından bahisle; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 3 Kasım 2021 tarihinde onaylanarak, 2 Aralık 2021 tarihinde askıya çıkarılan 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliklerine itiraz ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Uğur - 2 yıl önce
Bu duruma internet üzerinden itiraz etme şansımız varmı peki ?