Alınan önlemler yetersiz

Çorlu'daki bir kimya fabrikasında çıkan yangın üzerine bir basın açıklaması yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği, "Çevre ve güvenlik politikaları olmadan alınacak bütün önlemler yetersizdir" dedi

Alınan önlemler yetersiz
14 Temmuz 2014 Pazartesi 08:00

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği, Çorlu'daki bir kimya fabrikasında yaşanan yangınla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:
"Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bir kimsayal ürün fabrikasında önceki gün sabah yangın çıkmış ve 6 saat sonunda söndürülebilmiştir. Türkiye'de sanayinin gözde alanlarından birisi Çorlu'da yaşanan bu yangın ile ülkemizde Çevre ve Güvenlik Politikalarına Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği olarak dikkat çekmek istiyoruz.”
YÜRÜRLÜKTE BİR ENDÜSTRİYEL KAZA VE DÜZENLEMESİ YOK
Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği'nden yapılan açıklamada "Türkiye'de yürürlükte olan bir Endüstriyel Kaza Politikası ve Düzenlemesi olmadığına" yer verilerek şunlar kaydedildi: "Türkiye'de büyük Endüstriyel tesislerde yaşanacak kazalara karşı engelleyici ya da zararlarını azaltıcı mevzuat ne yazık ki yürürlükte değil. Avrupa Birliği'nde 1996 yılında Büyük Endüstriyel Kazalar Direktifi kabul edilmiş ve Avrupa ülkelerinde bu direktif yıllardır uygulanmaktadır. Bu direktif acı bir çevresi felaketi her zaman hatırlatması adına SEVESO direktifi olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'de ise SEVESO direktifi ilk defa 2010 yılında yayınlanmış ancak 2 kez ertelenmiştir. Bu geçen zaman zarfında ise yönetmelik hiç bir şekilde yürürlüğe girmiştir. Güncel mevzuata göre 2013 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenmektedir."
KAZA, MALİ BOYUTLARINDAN ÖTE ÇEVRESEL BİR FELAKETTİR
Açıklama kazanın çevresel bir felaket olduğuna dikkat çekilerek şöyle devam etti: "Geçirmiş olduğumuz kaza sadece üretilen kimyasallar maddelerin maddi değer kaybının ötesinde çevresel anlamda en büyük kirlilik kaynaklarında birisi olmuştur. Bu tür kazalarda başlıca yanma gazları olarak karbonmonoksit (CO), Hidrosiyonik asit (HCN), Nitrik oksitler (Nox) Formaldehit (CH2O), Benzer (C6H6) gibi çok zehirli toksit gazları ortaya çıkarmaktadır. Bunların yanı sıra birçok kanserojen etki yapan yanma gazı da çevreye yayılmaktadır. Bu zehirli gazlar doğrudan atmosferde dağılmakta ve kazanın etkileri başlıca bölgemiz olmak üzere havada, su kaynaklarında ve toprakta görülmekte ve toksinler besin zincirine katılmaktadır.”
BÜYÜYEN BÖLGEMİZDE SORUNLARI DEĞİL ÇÖZÜMLERİ KONUŞALIM!
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği açıklamasının son bölümünde ise şunlara yer veriyor: "Yeni sanayinin göz bebeklerinden olan Bölgemiz üretim tesislerinin yarattığı çevresel etkinin yanı sıra kaza tehlikeleriyle her geçen gün daha fazla karşı karşıya gelmektedir. Sanayi potansiyelini büyümesi sadece kazaları sonrası hava kirliliği riskini değil sızıntı ve doğrudan toprak ve su kirliliği tehliklerini beraberci getirmektedir. Yapılacak çalışmalarla bilimsel olarak büyük oranda kazalar önlenebilir olmakla beraber yaşanabilecek kazaların etkileri de azaltılabilir. Bu bağlamda büyük felaketler yaşanmadan bölgemizde bütün kurum ve kuruluşların çabaları ile ortak politikaların geliştirilmesi önemlidir. Başta Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri olmak üzere Sanayi ve Ticaret Odaları, OSB'ler, Sanayi Dernekleri, Çevre Örgütleri ve TMMOB'a bağlı diğer meslek odalarını bu konularda ortak çalışmaya davet ediyoruz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.