ANDA Kardeşe Vefa Derneği'nin anlamlı hikayesi

ANDA Kardeşe Vefa Derneği Tekirdağ Temsilcisi Mustafa Tokgöz, Gazetemizi ziyaret ederek dernek çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

ANDA Kardeşe Vefa Derneği'nin anlamlı hikayesi
20 Nisan 2018 Cuma 18:55

Gazetemizi ziyaret ederek gazetemiz sahibi Ali Tamer Avcılar’a Tekirdağ Temsilciliği Çerkezköy’de bulunan dernekleri hakkında bilgilendirmede bulunan ANDA Kardeşe Vefa Derneği Tekirdağ Temsilcisi Mustafa Tokgöz’e Temsilci Yardımcıları Nihat Başar ve Serhat Aksoy'da eşlik etti.

SANTRALİN YERLEŞİM BÖLGESİNE YAKIN OLMASINI DOĞRU BULMUYORUZ
Dernekleri hakkında bilgilendirmede bulunmadan önce Çerkezköy ve Kapaklı sınırları içerisinde yapılması planlanan kömürlü termik santral konusuna değinen Tokgöz, “Biz enerji üretimine karşı değiliz ama yerleşim yerlerine bu kadar yakın bir çevrede termik santral kurulma planını doğru bulmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

DERNEĞİN HİKAYESİ
ANDA Kardeşe Vefa Derneği Tekirdağ Temsilcisi Mustafa Tokgöz daha sonra dernekleri hakkında bilgilendirmede bulunarak şu ifadeleri kaydetti: “ANDA Kardeşe Vefa Derneği, 2014 yılında bir grup idealist insanın, Suriye savaşında mağduriyet yaşayan Türkmen bölgelerine yardım ulaştırma gayretleri ile vücut bulmaya başladı. Aynî yardımlarla vücut bulan oluşumumuz kısa sürede ülke sathında ilgi bularak geniş bir hayır kervanına dönüştü ve 2016 yılında prosedürlerini tamamlayarak ANDA Kardeşe Vefa Eğitim Araştırma ve Yardımlaşma Derneği adı ile resmî kimliğine kavuştu.

Suriye’de çıkan iç savaşının neticesinde yüz binlerce insan mağdur olmuştur. Halkın bir kısmı doğdukları, yaşadıkları toprakları terk etmek, birçoğu ise bombaların susmadığı, silahların dinmediği yerlerde hayatta kalma mücadelesini her gün bir eksilerek devam ettirmek zorunda kalmışlardır. Gerek aziz devletimiz gerekse yüce milletimiz, gönül coğrafyamız dahilinde bulunan, kan ve tarih bağımız olan Suriyeli kardeşlerimizin bu zor günlerine kayıtsız kalmamıştır. Kimi sofrasına bir tabak daha eklemiş kimi ise evladının yarını için ayırdığı 3-5 kuruşu kardeşinden sakınmamıştır. Bir grup arkadaş ile başlangıçta sosyal medya üzerinden organize olan, sonrasında ise resmiyet kazanan Anda Kardeşe Vefa Eğitim Araştırma Ve Yardımlaşma Derneği elinden geldiğince yardımlarda bulunmaya çalışmaktadır.

Bugüne dek gerek kendi imkanlarıyla gerek ise aracı olarak 300’e yakın gıda ve insani yardım tırını hazırlatıp bölgede dağıtılmak üzere (Kızılay ve AFAD aracılığıyla) göndermiştir.
Yaklaşık iki yıldır faaliyet gösterdiği bu coğrafyada sadece sivillere değil, Türk ve Türkmen variyetini koruyabilmek adına mücadele veren bir avuç inanmış Türkmen mücahidin gerek gıda gerek ise sağlık sorunlarını gidermek amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Gönderilen bu yardımlar daha çok Türkmen Dağı, kuşatma ve tahliye öncesinde Halep, sonrasında ise Çobanbey, İdlib ve Cerablus bölgelerine ulaşmıştır. Halen yardımlar ihtiyaç duyulan bölgelere düzenli olarak gitmeye devam etmektedir.

Derneğimiz yalnızca Suriye savaşı mağdurlarına değil tüm mazlumlara yardım etmeye çalışmaktadır. Bu çerçevede bölgemizde savaş ve terör mağduru olan, topraklarını terk etmek zorunda kalmış, Irak’tan (Telafer, Musul, Kerkük) ülkemize sığınan kardeşlerimize Yayladağı Bölgesi sınır karakollarında ve ayrıca insani yardım kapılarında 15 gün boyunca 45000 öğün sıcak yemek servisi yapılmıştır. Yine Irak’tan (Telafer) Azez bölgesine ulaşan kardeşlerimize kış günlerinde soğuktan korunabilmeleri için yaklaşık 40000 battaniye yardımında bulunulmuştur.

ANDA gerek tahliye öncesi gerekse tahliye sonrası Halep’te ve savaşın yoğun olarak yaşandığı diğer bölgelerde yaralanan kardeşlerimizin tedavilerini üstlenmiştir. Halep tahliyesi süresince yaklaşık 4 aylık bir dönem içerisinde 3 milyon TL ayni ve nakdi yardımda bulunulmuştur.

Yine ülkemizin çeşitli illerinde bulunan göçmen kardeşlerimize de yerinde yardımlarda bulunmaktadır. Suriye savaşının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Bayır – Bucak bölgesi halkının 218 yetimine Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yaklaşık 2 yıldır yardımlarda bulunulmaktadır.

Yetim Çığlığı sosyal eğitim merkezi ise son 1 yıldır ANDA Kardeşe Vefa Eğitim Araştırma Yardımlaşma Derneği Hatay Yayladağı Temsilciliği bünyesinde hizmet vermektedir.
Yaklaşık 3,5 dönümlük bir arazi içerisinde konumlanan eğitim merkezi, 4 konteynır ve 1 binadan oluşmaktadır. Bina içerisinde 3 sınıf, 1 adet oyun salonu ve bir adet de eğitmen lojmanı bulunmaktadır. Bu hizmetler kendileri de savaş mağduru olan 9 öğretmen ve 2 idari personel tarafından sunulmaktadır. Eğitim merkezimizin tüm masrafları derneğimiz tarafından karşılanmaktadır.

Halep tahliyesinin yoğun yapıldığı Çobanbey bölgesi ağırlıkta olmak üzere Arap, Türkmen, Çeçen kampları da dahi ülkenin dört bir yanında sağlık hizmetinin yetmediği bölgelere yönelik Mobil Sağlık Tırı projesi tamamlanmıştır. Bu proje kapsamında; seyyar olan sağlık kliniği gönüllülük esasına dayalı doktor, hemşire ve sağlık görevlileri ile tanı, erken ön müdahale ve ilaç yardımında bulunmak üzere adı geçen bölgelere hizmet vermeye başlamıştır ve şu anda El Bab bölgesinde UMKE ile iş birliği içerisinde hizmet etmektedir.
Yine aynı şekilde dernek bünyesinde oluşturulan ANDA Kardeşe Vefa Derneği Arama Kurtarma ekibi kurularak AFAD eğitimlerinin ilkini alarak ilk Arama Kurtarma ekibi eğitimlerini tamamlamıştır.

Derneğimiz kurumsal anlamda ilk Ramazan Bayramı organizasyonunu 2017 Ramazan ayında gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda 3418 Ramazan kolisi, 8840 kişilik iftar organizasyonları, 38’i küçükbaş 1’i büyükbaş olmak üzere 39 kurban kesimi, 900 bayramlık elbise ve 419 çift ayakkabı yardımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 117.000 TL fitre ve zekât toplanmış ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

TOPLUMSAL DUYARLILIK
ANDA Kardeşe Vefa Derneği olarak toplumsal duyarlılık adına, köy okullarının tadilatlarının üstlenilerek yaptırılması, özellikle kırsal bölgelerde bulunan okulların kütüphanelerinin oluşturularak kitaplarının temin edilmesi, tarihi ve kültürel değerlere sahip olan eserlerin gerekli durumlarda restorasyonunun yapılarak kültür mirasımızın yaşatılmasına katkı sağlanması, çevre bilinci oluşturmak için kamplar ve doğa yürüyüşlerinin düzenlenmesi, çevre temizliği, sokak hayvanlarının gözetilmesi gibi birçok alanda faaliyetler gösterilmektedir.

ARAMA KURTARMA
Türkiye; iklim yapısı ve bulunduğu coğrafya gereği sel, çığ, heyelan, deprem gibi önemli doğal afetleri sık sık yaşayan, mal ve can kayıplarının maalesef ki fazlalıkla yaşandığı bir ülke. ANDA Kardeşe Vefa Derneği olarak, ihtiyaç sahibi insanların bulundukları coğrafyalarda eksiklerini gidermek, asgari yaşam standartlarını yeniden tesis etmek, mazlumların yüzünü yeniden güldürmek için yola çıkmış bir sivil toplum kuruluşu olarak, ülkemizde ve ulaşabildiğimiz coğrafyalarda doğal afetler yaşanmadan önce insanları bilinçlendirmek, gerekli tedbirler almak, olası afet durumlarında ise can ve mal kaybını en aza indirerek ülkemize ve insanlığa hizmet etmek amacıyla ANDA Arama/Kurtarma birimi oluşturulmuştur.

EĞİTİM
ANDA Kardeşe Vefa Derneği eğitim faaliyetleri kapsamında dernek genel merkezimiz ve İl temsilciliklerimizde, dernek gönüllülerimize, STK bilincinin oluşturulması, STK yönetimi, proje yönetimi, inovasyon, ar-ge, beden dili, diksiyon vb. eğitimler verilmektedir.

Yaklaşık bir yıldır devam eden ekonomi, siyaset, ilahiyat, dış politika, bilim, hukuk vb. gibi sosyal bilimler alanında, ihtisas görmüş konusunda uzman; akademisyenler, hukukçular, eğitimciler, ilahiyatçılar ve aktivistlerle her perşembe fikir sohbetleri yapılmaktadır.

SAĞLIK
ANDA Kardeşe Vefa Derneği olarak doğal afetler, savaş, göç vb. olumsuz şartlara maruz kalan insanların yaşadıkları salgınlar, bedensel ve ruhsal hastalıkları neticesinde ihtiyaç duydukları ilaçlar, gerekli tedavi malzemelerinin tedariki ve alanında uzman sağlık ekipleri ile birlikte hizmet vermek üzere tasarlanmış ANDA mobil sağlık tırı ile mazlum coğrafyalara ulaşılmaya çalışılmaktadır.

YETİM MERKEZİ
Savaş bölgelerinde aile büyüklerini kaybetmiş, bulundukları coğrafyaları savunmak adına canlarını ortaya koyan anne ve babalarını şehit vermiş kimsesiz kalan çocukların yeniden hayata tutunmaları için rehabilitasyon ve rehberlik hizmetlerinin verildiği, kişisel bakım ve ihtiyaçlarının karşılandığı, milli ve manevi duyguların bütünleşeceği eğitim müfredatı çerçevesinde yetiştirilerek Türkçe eğitim verildiği, Suriye'den Türkiye'ye gelmeleriyle emanet aldığımız yetim çocuklarımızın bulunduğu Hatay Yayladağ'ında 218 çocuğun bulunduğu Yetim Çığlığı Yetim Merkezi derneğimiz bünyesinde faaliyet göstermektedir. 2018 ocak ayı itibariyle 350 çocuğa hizmet verecek yeni yetim merkezinin temelleri Suriye'de atılmıştır.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.