Anjio hakkında bilmediklerimiz neler?

Kalp ve damar hastalıklarında sıkça kullanılan ve halk arazında anjio olarak bilinen Koroner Anjiyografi ile ilgili bir açıklama yapan Çorlu Şifa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Sabri Kürşad Erinç, "Koroner Anjiografi bir tanı yöntemidir. Koroner anjiyografi kalbinizi besleyen ve çalışmasını sağlayan damarların (koroner arter) içine özel bir ilaç verip, özel bir görüntüleme sistemi kullanılarak görüntülerinin alınması işlemidir" dedi.

Anjio hakkında bilmediklerimiz neler?
24 Haziran 2011 Cuma 00:00

KİMLERDE YAPILIR?
KoronerAnjiyografi'nin anjiyografi cihazı ve eğitimli ve aynı zamanda deneyimli Kardiyoloji Uzmanı ile sağlık personelinin bulunduğu gelişmiş laboratuvarlarda yapılması gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Sabri Kürşad Erinç, Koroner Anjiyografi'ni rik faktörü olup koroner arter hastalığı düşündüren göğüs ağrısına (angina) sahip kişilerde, kalp krizi geçirenlerde, daha önceden koroner girişim (balon-stent) veya koroner arter ameliyatı olup göğüs ağrısı tekrarlayanlarda, ani ölüm sonucu hayatta kalanlada, koroner arter hastalığı dışında kalp ameliyatı (kalp kapağı) olacak kişilerde, kalp dışı damar (arter) ameliyatı olacak kişilerde, hayatı tehdit eden ciddi ritim bozukluğu olanlarda ve girişimsel olmayan testlerde (EKG, ekokardiyografi veya eforlu EKG anormalliği olan riskli kişilerde yapılması gerektiğini ifade etti.
NASIL YAPILIR?
Koroner Anjiyografi'nin nasıl yapıldığı ile ilgili de bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Sabri Kürşad Erinç şunları söyledi: Koroner anjiyografide kalp damarlarına ulaşmak için çoğunlukla sağ kasık atardamarı (bazen kol) kullanılır. Sağ kasık atardamarına (femoral arter) girmek için kasık bölgesi iğne ile uyuşturulur ve damar içine bir plastik kılıf yerleştirilir. Hasta bu işlem sırasında bazen hafif bir sızı duyabilir Bundan sonraki bölümde hasta herhangi bir şey hissetmemektedir. Sonra ince-küçük ve bükülebilir bir boru (kateter) plastik kılıf yolu ile kalbi besleyen küçük atar damarların (koroner damarlar) çıktığı en büyük atar damara (aort) kadar ilerletilir ve kornerlerin aorta giriş yerlerine yerleştirilerek, koroner arter içine boyalı bir madde (kontrast madde) verilir. Böylece değişik açılardan çekilen filmlerde koroner damarlar görüntülenebilir ve hangi bölgede ne kadar daralma olduğu tespit edilebilir. Boyalı maddenin enjeksiyonu ağrı hissi vermeyecektir. Ancak boyalı madde damarlara verilirken 20-30 saniye kadar geçici sıcak basması ve kızarma, bulantı hissedilebilmektedir.
NE KADAR SÜRER?
İşlem kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 5-7 dakika sürer. İşem esnasında kateter temelli tedavi (balon-stent) uygulanacaksa bu süre 15-20 dakikaya çıkmaktadır.
ÖNCESİNDE TEST YAPILMALI MI?
Doktorunuz sizin için gerekli testleri yaptıracaktır. İşlem için geldiğiniz gün daha önce yaptırdığınız tüm tetkikleri yanınıda getiriniz. (Kan testleri, akciğer filmleriniz, önceki anjio, ameliyat raporlarınız, EKG -elektrokardiyografi-) varsa önceden var olan hastalıklarınızı, kanama problemlerinizi, alerjilerinizi, kullandığınız ilaçlarınızı doktorunuza bildirmelisiniz. Aspirin kullanıyorsanız kesmenize gerek yoktur. Sağ ve sol kasık bölgenizi temizleyin. İşlem öncesinde size sakinleştirici ilaç verilecektir.
SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İşlem esnasında kasık damarına konan plastik borucuk işlemden sonra çıkarılacak ve ksığınızda kanama olmasını engellemek için bir süre kum torbası konacaktır. Bu süre içinde bu bacağınızı hareket ettirmemenizi öneriyoruz. İşlemden sonra 1. saatte sıvı, 2. saatte katı besinler tüketebilirsiniz.
TABURCU OLDUKTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMEL?
Hastaneden ayrıldıktan sonra hastanın 24 saat süre ile işlemin yapıldığı bölgeyi zorlamaması önerilir. Hasta 24 saat sonra işlem yerindeki bandı çıkarabilir, banyo yapabilir. Girişim yerinde, bazen kanın deri altına sızmasıyla morluklar, sertlikler olabilir. Morlukların tamamen geçmesi bir kaç hafta alabilir. Ancak işlem yerinde kanama, şiddetli ağrı, ani şişlik olursa hemen hastaneye müracaat edilmelidir.
DOKTOR HANGİ BİLGİLERE ULAŞIR?
Doktorunuz anjiografi ile kalbinizi besleyen damarların hangi bölgsinde ne kadar darlık ve tıkanıklık olduğunu saptayabilir.
DOKTOR BİLGİ VERMELİ
Koroner anjiyografiden sonra kardiyoloji uzmanı doktor sonuç ve tedavi konusunda hastayı bilgilendirecek ve anjiyografi sonucunu gösteren rapor verilecektir. Koroner arter dalığı durumunda hastanın klinik durumu ve darlığın ciddiyeti yaygınlığına göre 3 çeşit tedavi yöntemi uygulanabilir. Bunlar;
1.İlaç tedavisi, 2.Kateter temelli uygulamalar: Balon anjiyoplasti (balon) veya stent (çelik kafes) uygulaması. Koroner anjiyograi işleminin hemen akabinde veya bir başka seansta yine hasta uyutulmadan yapılan bir işlemdir. İşlemin esası damarda daralan bölgede balon şişirilmesi ve genellikle bu bölgeye yeniden daralmaması için çelik bir kafes (stent) konulmasına dayanmaktadır.
3.Kalp damar ameliyatı (koroner by-pass) koroner by-pass ameliyatı anjiyografi sonrası kalp damarlarında yaygın darlığı olan ya da balon işlemine uygun olmayan hastalarda tercih edilen tedavi yöntemidir. Daralma olan damarın ucuna, vücudun çeşitli bölgelerinen (genelde göğüs ve/veya bacaktan) alınan yeni damarların bağlanması ve kalpte meydana gelen kanlanma bozukluğunun giderilmesi esasına dayanır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.