Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk Çorlu’da

9 Ekim 1937’de Atatürk’ün kıvırcık saçlarını okşadığı ve trenine aldığı, 5 bin adetlik fotoğraf arşiviyle Türkiye'nin en geniş Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip Atatürk aşığı Hanri Benazus Çorlu Orion Alışveriş Merkezi’nde fotoğraflarını ve kitaplarını sergiliyor

Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk Çorlu’da
09 Aralık 2016 Cuma 09:40

ATATÜRK İLE BULUŞMASINI ANLATTI

Hanri Benazus, Atatürk’ün leblebilerini yiyen çocuk olarak da biliniyor. 9 Ekim 1937’de Atatürk’ün kıvırcık saçlarını okşadığı ve trenine aldığı 7 buçuk yaşındaki çocuk, şu an 81'inde ve en geniş Atatürk fotoğraf arşivine sahip. Çorlu Orion Alışveriş Merkezi’nde fotoğraf ve kitaplarını sergileyen Hanri Benazus ile sohbet etme fırsatı yakaladık. "Sizi hatırladık, siz Atamızın leblebilerini yürüten çocuksunuz" dediğimizde; "Hayır yürütmedim, beraber yedik" diyerek kendini mizahi bir şekilde savundu.

BENİ TRENİNE BİNDİRDİ

Kısa bir sohbetin ardından Hanri Benazus 79 yıl önce Atatürk ile  buluşmasını anlattı: "Atatürk’ün geleceği söylendi ve karşılama heyeti oluşturuldu. Okur yazar olan istasyon müdürü, muhtar ve babam heyetteki isimlerdi. Ağladım, sızladım, babamın eteklerine yapışıp zorla ben de karşılamaya gittim. Tren geldi ve kendisi indi. Köylülerin arasına girdi. Ortaklar köylüleri ve civardaki diğer köylerden gelenlere hitap etti. Çocuk aklımla yaptım ki iyi ki de yapmışım, babamın elini bırakarak yanına gittim. Atatürk de, o zaman kıvır kıvır olan saçlarımla oynadı ve elimden tuttu. Konuşması bitince beni de trenine bindirdi. 

LEBLEBİLERİ YÜRÜTTÜM

Trene bindik, kompartımanına gittik, camını açtı ve ben karşısında oturdum. Rakı ve beyaz leblebi getirdiler. O zaman bizim için leblebi çok büyük nimetti. Atatürk kadehini kaldırarak köylülere ‘senin şerefine, senin şerefine’ derken, ben de leblebilerini yürüttüm. Kendisi fark etti ve bir işaretle garson yeni kase getirdi. 2. kase, 3. kase derken benim ceplerim dolmuştu. Ben 27 Mart 1930 doğumluyum ve o zaman 7.5 yaşındaydım. 2. sınıfa gidiyordum. Okulda ve evde hep Atatürk konuşulurdu. Benimle sohbet etti, okulu, öğretmenleri ve eksikleri sordu. Çocuklara çok düşkündü" 

RESİMLERİ SERGİLENMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1937 yılında yapılan Trakya Manevraları sırasında fotoğrafçı Hanri Benazus tarafından çekilen fotoğraflar 2009 yılında Belediye Nikah Salonu'nda sergilenmişti.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.