Avukatların ve hukukun saygınlığı azalıyor ​

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, avukatların yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı.  CHP’li Yüceer, TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma önergesinde avukatlık şirketlerinin artmasıyla serbest avukatlığın yok olma noktasına geldiğine dikkat çekti. Candan Yüceer büyük avukatlık şirketleriyle birlikte avukatlık mesleğinin bağımsızlığını giderek kaybettiğini ve bu durumun patron avukat ve işçi avukat statülerinin doğmasına yol açtığını söyledi. Bunun asıl iş yükünü taşıyan işçi avukatların düşük ücretlere talim etmek zorunda kalmalarına sebep olduğuna vurgu yaptı. TBB’nin yayınlamış olduğu rapora dikkat çeken Yüceer, İstanbul’da avukatlıktan elde edilen gelirin yüzde 92’sinin 40-50 büro tarafından, kalan yüzde 8’inin ise diğer avukatlarca paylaşıldığını belirtti.

Avukatların ve hukukun saygınlığı azalıyor ​
30 Ocak 2019 Çarşamba 09:38

CHP’Lİ YÜCEER: İŞSİZ AVUKAT SAYISI ARTIYOR
Türkiye’de 71 hukuk fakültesinde yaklaşık 85 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Yüceer, “Hali hazırda Türkiye’de avukatlık mesleğini icra eden 120 bin kişi mevcuttur. Barolar ve eğitim uzmanlarına göre beş yıl sonra avukat sayısının 200 bini bulacağı tahmin edilmektedir. Her geçen yıl ihtiyacın çok üzerinde artan avukat sayısı nedeniyle, avukatların gelirleri azalmakta, bu durum avukatları da geçim kaygısı ile tüccar mantığında hareket etmeye mecbur bırakmaktadır.” dedi

Hali hazırda ülkemizin ihtiyacından fazla hukuk fakültesi olduğunun uzmanlarca belirtilmesine de değinen Yüceer, buna rağmen yeni hukuk fakültelerinin açılmasının yalnızca işsiz avukat sayısını yükseltmekten öte bir şey ifade etmeyeceğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra Yüceer, işsiz avukat sayısının artması ve düşük ücretlerle çalışmasının mesleğin saygınlığını ve onurunu zedeleyeceğini belirtti.

AVUKATLARIN GELİRİ DÜŞÜYOR
Uzmanların avukatlık mesleğinde gelirin gelecek yıllarda daha da düşeceğini belirttiğini vurgulayan Yüceer bu durumun hukuk mesleğinden uzaklaşmaya sebep olacağını ifade etti.  Bununla ilgili olarak Yüceer; “Avukatların, mesleğe yeni adım atan stajyer avukatların ve hukuk fakültelerinin sorunlarına çözüm bulmak hem mesleğin onurunu korumak hem diplomalı işsizliği engellemek için elzemdir.” dedi.

Yüceer önergesinde, ekonomik olarak bağımsız ve güçlü avukatların Avukatlık Kanunu’nun 1’inci maddesinde belirtilen “yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etme” görevini gerçek anlamda yerine getirebileceğini vurguladı.

KALİTELİ EĞİTİM DOĞRU PLANLAMA İLE OLUR
Fakültelerde yeterli eğitimi alamayan hukuk mezunlarının, çözüme kavuşturmakla yükümlü oldukları uyuşmazlıklarda kimi zaman deneme yanılma yoluyla karar vermek zorunda kaldığını belirten Yüceer, “Hukuk eğitimi, bir ülkede hukuk devletinin yaşama geçirilebilmesi için en önemli ve etkili araçlardan biridir” dedi. Her yıl açılan yeni fakültelere karşın hukuk eğitiminde istenen kaliteye ulaşılamamasının eğitimde doğru planlama yapılmadığını gösterdiğini dile getirdi.

Bu sebeple Yüceer, gelecek yıllarda sayıları hızla artacağı ifade edilen avukatların ve hukuk fakültelerinin kontenjan problemlerinin çözümü için mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasının gerekliliğini ifade etti.
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.