Ayçiçeği korkutuyor, buğday yüz güldürmüyor

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak 1 ay sonra mahsul alacakları ayçiçeğinde hava sıcaklığında yaşanan artış sebebiyle rekolte bazında düşüş yaşayabilecekleri yönünde kaygılandıklarını ifade etti. Toprak bu sene buğdayın kilogram başına taban fiyat olarak beklenen rakamın altında kaldıklarını ifade ederek çiftçinin kar edemediğini belirtti.

Ayçiçeği korkutuyor, buğday yüz güldürmüyor
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
31 Temmuz 2019 Çarşamba 13:05

YAĞMUR YAĞMAZSA AYÇİÇEĞİ TARLADA KALACAK
Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak tarafından yapılan açıklamada Tekirdağ’ın incisi ayçiçeğinin yaşanan sıcaklık artışları sebebiyle kuruyabileceğini ifade etti. Toprak, “Son iki gündür ısınan hava değerleri maalesef istemediğimiz bir durum oluşturabilir. İki gün öncesine kadar rekolte bazında rekor beklerken havanın ısınmasıyla birlikte şimdiden yağış düşmesi için temennilerde bulunuyoruz. Eğer yağmur yağmazsa ayçiçeği kuruyarak tane tutmayacak hale gelebilir, bu da bizim için felaket demek olur” ifadelerini kullandı. Birkaç gün içerisinde yağmur yağması durumunda ise Tekirdağ ayçiçeği bazında rekor kırabilir.
1 YILDA 15 BİN LİRA KAZANIYORLAR
Öte yandan bu sene dekar başına 400 kilogram buğday alan çiftçinin yüzü rekolteden yana gülse de devlet bu sevinci yarım bıraktı. Bu sene buğdayın taban fiyatının 1 lira 25 kuruş olarak belirlenmesi çiftçiyi bir hayli üzdü. Öyle ki bir dekarda ortalama olarak 400 kilogram ürün alan çiftçinin geliri ise 500 TL oldu. 350 lirasının gübre ilaç iş gücü akaryakıt elektrik ve makine giderlerine harcandığını ifade eden Toprak, dekar başına bu yıl çiftçinin ancak 150 lira kazanabildiğini ifade etti. 100 dekar alanı olan bir çiftçinin 15 bin lira civarında bir para kazandığını aktaran Toprak, “Maalesef ne dersek diyelim çiftçinin hali ortada ve düzenleme yapılmıyor. 100 dekar alanı olan buğday çiftçisi yılda 15 bin lira kar elde edebiliyor. Bu çiftçi yıllık 15 bin lira ile ne elde edebilir. Çocuk mu okutsun ev mi geçindirsin, tarlada arızalanan makinelerinin tamirini mi yapsın? Maalesef artık gençler çiftçilik ile ilgilenmiyor bu iş baba ve dedelere kaldı. Fabrikada 2 bin 500 lira kazanmak varken kimse garantisi olmayan aylık bin 500 lira için çiftçilik yapmaz. Gençlere kızmıyorum maalesef devletimiz bu noktada eksik kalıyor. Düzenlemeler yapılarak çiftçimiz desteklenmelidir” ifadelerini kullandı. 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.