Aygun: 2020 Tarımsal Destek Ödemeleri 2021’e Havale

CHP Tekirdağ Vekili Dr. İlhami Özcan Aygun, 30 Mart tarihindeki soru önergesine verilen yanıtın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın plansız üretim anlayışını yansıttığını belirterek, “2020 destekleme ödemelerinin ne zaman yapılacağını halen söyleyemiyorlar.

Aygun: 2020 Tarımsal Destek Ödemeleri 2021’e Havale
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
26 Mayıs 2020 Salı 11:20

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun ne zaman toplanacağı bile belirsiz” diye tepki gösterdi.Sadece şeker üretimi değil, alkol ve melas açısından da stratejik olan Şeker Fabrikalarının kamulaştırılması konusunda da belirsizlik olduğuna işaret eden Aygun, “Konuya ilişkin iş ve işlemlerin Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüldüğünün belirtilerek konunun geçiştirilmesi üzücüdür” diye konuştu.
Aygun, destekleme ödemelerine ilişkin kararnamelerin bugüne kadar Ocak ya da Şubat ayında yayımlandığını, ancak iki yıldır bu konuda büyük sıkıntı yaşandığını söyledi. 2019 yılı tarımsal destekleme kararının da 24 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştiğine işaret eden Aygun, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 5.5 aydır yayımlanmıyor. Herhalde 2021 yılında yayımlayacaklar.  2019 yılında sene başında açıklanan kararlar artık sene sonuna bırakılıyor. Üretime ve çiftçiye verilen değer, burada kendini özetliyor” diye tepki gösterdi.
Aygun, 2019 yılı destekleme miktarlarının bile üreticiye tam olarak ödenmediğine işaret ederek, “Çiftçi borçlarını bile ertelemediler. Nisan ve Mayıs aylarındaki Hazine destekli kredi alacakları ötelendi. Çiftçinin esas ödemeleri sonbahardadır. Bu borçlar aynen duruyor. Çiftçi 2020 ödemelerini almadan nasıl üretim yapsın ve kredisini ödesin?” diye sordu.  Soru önergesine verilen yanıtların iktidarın üreticiyi önemsemediğini ortaya koyduğunu söyleyen Aygun, “Çiftçinin borçlarını ötelemiyor, miş gibi yapıyorlar. Bu iktidar her şeyi yapıyormuş gibi yapıp, esasında elini kıpırdatmıyor” diye tepki gösterdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.