Aygun, Et ve sütte sıkıntı kapıda

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kovid-19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden sonra 10 Mart-9 Nisan 2020 tarihleri arasında yem fiyatlarında yüzde 15-20 oranındaki artışın et ve süt fiyatlarına yansımadığını, bunun da arz sıkıntısı yaratabileceğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticiye yem desteği vermesini talep eden Aygun, “Sütte litre başına prim desteği 30 kuruşa çıkarılmalı, et besicileri için de kilogram başına prim desteği sağlanmalı, süt üreticisine alım garantisi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Aygun,  Et ve sütte sıkıntı kapıda
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
15 Nisan 2020 Çarşamba 11:32

Aygun, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) depolarındaki eti yoksul kesime dağıtmak üzere talepte bulunduğuna işaret ederek, “Ne var ki halen yanıt verilmemiştir. Zincir marketlere ucuz fiyattan et satan ESK, kamu için talepte bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aynı yaklaşımı göstermemektedir. Bu yoksul vatandaşımıza sırt çevirmek demektir” görüşünü dile getirdi.
Sayıştay Raporlarına gönderme yapan Aygun, ESK Genel Müdürlüğü’nün 2017 ve 2018 yıllarında tüketiciye uygun fiyatlı, kaliteli ve sağlıklı etin ulaşması amacıyla ithal ettiği taze karkas sığır etinin zincir marketler tarafından tüketicilere kıyma ve parça et olarak sunulması için sözleşme imzaladığına işaret etti.
Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde; A101, BİM ve Migros'la anlaşmaya yapan ESK’nın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aynı yaklaşımı sergilememesinin vatandaşımız adına çok üzücü olduğunu belirterek, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu eleştirileri yaptı:
“Türkiye’de hızla yayılan Kovid-19 salgınının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 500 bin aileye gıda yardımı yapmak üzere Et ve Süt Kurumu’nun stoklarında bulunan 60 bin ton civarındaki eti ücreti karşılığında satın almak için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunmuştur. Bu çağrı karşılık bulmamıştır. Et ve Süt Kurumu’nun depolarında bulunan eti, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de ucuz fiyattan satacak mısınız?Market zincirlere sağlanan ucuz et satışını, yoksul vatandaşlara dağıtmak için harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi için de gerçekleştirecek ve Kovid-19 salgınında geçim derdine düşen vatandaşa yardım edecek misiniz?”
YEM SORUNU
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Aygun, gıdada ucuz fiyatlı arz güvenliğini sağlamak için üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hayvancılığın ana gidisi olan yem ve girdi fiyatları pandemi döneminde çok büyük sıçrama göstermiştir” diye konuştu. Bu durumun üretimi azalttığına dikkat çeken Aygun, “2018 yılının ilk 8 ayında 6,9 milyon ton süt üretilmiş iken, 2019 yılının ilk 8 ayında 6,5 milyon ton üretilmiştir. 2020’de bu üretim oranlarının çok daha fazla düşmesi beklenmektedir. Süt üreticisi yaptığı masrafı karşılayamayacağı için üretimden çıkma eğilimine girmektedir. Ayrıca bazı yerlerde mandıralar süt alımını azaltmıştır. Bu nedenle ESK, üreticiye süt alım garantisi vermelidir” uyarısını yaptı.
 
Aygun,  sütte litre başına prim desteğinin30 kuruşa çıkarılmasını, et üreticilerine de kilogram başına prim verilmesini ve yem desteği uygulamasının geri getirilmesini önerdi.
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.