Bacaklarınızda tarif edilemeyen rahatsızlık

Huzursuz Bacaklar Sendromu olabilir mi?

Bacaklarınızda tarif edilemeyen rahatsızlık
18 Temmuz 2011 Pazartesi 00:00

Gündüz sorun yok ama gece yatağa uzandığınızda bacaklarınızda bir uyuşma, yanma var ve adını koyamıyorsanız bu rahatsızlığınızın adı 'Huzursuz Bacak Sendromu' olabilir. Huzursuz Bacak sendromu ile ilgili bilgi veren Çorlu Şifa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Seher Yağıbasan, Huzursuz Bacak Sendromu'nun yattıktan kısa bir süre sonra bacaklarda ortaya çıkan gerginlik, uyuşma, batma, yanma ve iğnelenme gibi bir rahatsızlık biçiminde ifade edilen bir yakınma olduğunu açıkladı.
"Hasta bu rahatsızlığı gidermek için sürekli bacaklarını hareket ettirmek istiyor, ayağa kalkıp yürümek istiyor" diye açıklamasını sürdüren Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Seher Yağıbasan, "Böyle yaptığında geçiyor, biraz dinlendiğinde yeniden başlıyor. Bu yüzden de uykusuzluğa neden olur" dedi.
"Hastalık genelde orta ve üstü yaşlarda görülür ve % 50 kalıtsal özellik taşır" diye konuşan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Seher Yağıbasan şunları söyledi:
"Bu hastalığın hasta tarafından tarifi zor ve uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için konusu olmayan hekimler tarafından atlanabilir. Çünkü muayenede hastalığa ait bir bulgu saptanmaz. Bu rahatsızlık bazı hastalıklar ile birlikte görülebilir. Bunların başında; şeker hastalığı, demir eksikliği anemisi, (Halk deyimiyle kansızlık) beslenme bozuklukları ve bazı kanserler gelir. Bu durumlarda hekimin yaptığı muayenede sadece mevcut hastalığa ait belirtiler görülür.

BELİRTİLERİ NELER?_
1-Yattıktan sonra bacaklarda ortaya çıkan gerginlik, uyuşma, batma, yanma, iğnelenme gibi belirtiler.
2-Hastalarda bu belirtileri gidermek için yatarken bacaklarını hareket ettirme gereksinimi vardır.
3-Hastalar yukarıdaki belirtilerden kurtulmak için kalkıp yürüme ihtiyacı duyarlar ve hastalarda uyku bozukluğu oluşur.
4-Hastalığın karıncalanma, gerilme, ağrı, kaşıntı şeklinde ortaya çıkması
5-Sabah saatlerinden en düşük seviyede, gece saatlerinde ise en yüksek seviyede olması
BİRDENBİRE Mİ ORTAYA ÇIKIYOR?
Önce 2-3 gecede bir kendini göstermektedir. Yorgunluktan denilebiliyor ya da  'Bugün dizim ağrıdı, bacaklarımda rahatsızlık var' denebilir. Bu belirtileri gidermek için ayaklarını sallamaya başlamaktadır. Bir süre sonra ayak sallamak, çok hareket ettirmek yetmemeye başlar, kalkıp yürümeler başlamaktadır. Kalkıp yürümeye başladığı dönemlerde ciddi rahatsızlık hisseder ve o zaman doktora başvurulur.
TEDAVİ NASIL?
Bazen altta yatan hastalığın (Demir eksikliği, periferik nöropati vs) tedavi edilmesi hastalığın şikayetlerini azaltır. Başka bir hastalığınız olmaksızın huzursuz bacak sendromundan şikayetçi iseniz bazı yaşam tarzı değişiklikleri size yardımcı olabilir. Önerilenler yapıldığı halde şikayetlerin devam etmesi durumunda nöroloji uzmanına başvurmanızda fayda vardır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELER?
1-Uyku saatinin düzenli hale getirilmesi
2-Uyku. saatlerinin düzenli hale getirilmesi
3-Spor yapma alışkanlığının kazanılması,
4-Sıcak veya soğuk su kompresler uygulayın,
5-Bacakların elastik bandaj ile sarılması
6-Potasyum, magnezyum, B12,E vitamini, kalsiyum eksikliğinin tedavisi
7-Alkol ve Error! Hyperlink reference not valid. kullanılmaması
8-Kahve içilmemesi hastalıktan korunma veya tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.