BAHAR DEPRESYONU'NA YAKALANMAYIN!

Baharın gelmesiyle birlikte dünyanın doğal yapısında olduğu gibi insanların da ruhsal yaşantılarında bir takım değişiklikler meydana geldiğini söyleyen Özel Çerkezköy Hastanesi Psikoloğu Meltem Keser, bu değişimleri anlattı

BAHAR DEPRESYONU'NA YAKALANMAYIN!
14 Nisan 2014 Pazartesi 07:57

Özel Çerkezköy Hastanesi'nden Psikolog Meltem Keser, Bahar Depresyonu hakkında bilgi verdi. Baharın gelmesiyle birlikte dünyanın doğal yapısında olduğu gibi insanların da ruhsal yaşantılarında bazı değişikler meydana geldiğini söyleyen Keser, "Baharın gelmesiyle birlikte oluşan doğal değişimlere insanların kendi özel hayatlarındaki sıkıntıların da eklenmesiyle birlikte depresyona yakalabilmekteler."dedi.
DEPRESYON NEDİR
Depresyonun tanımını yapan Keser, "Depresyon genel olarak kişiyi yaygın bir biçimde kuşatan keder, karamsarlık, ümitsizlik hissi ve yaşamdan zevk alamama hali olarak tanımlayabiliriz"diye konuştu. Depresyonu yaşayan kişinin psikolojik yapısını da anlatan Meltem Keser, kişinin kendini üzgün, kederli, neşesiz, dertli ve çaresiz gibi tüm olumsuz duyguları yaşıyormuş gibi hissettiğini ifade etti. Depresyon şikayeti ile gelen kişilere yapılan muayenelerde gördükleri bulguları sıralayan Psikolog Meltem Keser, kişinin enerji düzeyindeki düşüklük, bir konu üzerine yoğunlaşamama, iştah bozukluğu ilgi kaybı, karar vermede zorluk çekme, ajitasyon, kilo kaybı, aşırı hassasiyet gibi belirtilerle karşılaştıklarını kaydetti.
DEPRESYONU KABUL ETMİYORUZ
Keser, bütün bunlarla birlikte sorunun daha büyük boyutlarda olduğu vakalarda intihar etme düşüncesine rastladıklarını kaydetti. "Pek çok insan bu belirtilerin farkında olsa dahi depresyonda olduğu gerçeğini kabul etmiyor" diyen Keser, bu kişilerin özel hayatlarında sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi. Depresyonun tedavi edilmediği takdirde daha korkutucu sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Meltem Keser, birçok intihar vakasının da tedavi edilmeyen depresyon vakalarından kaynaklandığını vurguladı.
TEDAVİ İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR
Depresyon tedavisinin birinci önceliğinin kişinin durumu kabullenerek bir uzmana başvurması olduğunu vurgulayan Psikolog Keser, yapılacak muayeneden sonra tedavi yönteminin belirleneceğini söyledi. Tedavilerde ana üzüntü kaynağını ortadan kaldırmayı ya da düzeltmeyi hedeflediklerini söyleyen Keser, hastayla konuşarak ve ilaçların yardımı ile tedaviye başlanıldığını ifade etti. Birçok insanın ilaçlar hakkında kötü düşünceye sahip olduğunu belirten Keser, "Düşünülenin aksine tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri yok denecek kadar azdır ve alışkanlık yapmazlar" açıklamasında bulundu.
İLAV TEDAVİSİ YAVAŞ YAVAŞ KESİLMELİ
İlaçların kullanılmaya başlandığı ilk haftadan itibaren vücuda uyum sağladığını söyleyen Keser, "On gün içinde kişide rahatlama gözlenmekte. İlaç kullanımı 3 ay ile 1 yıl arasında olabilir. Kesinlikle tam tedavi prosedürü bitmeden ilaçlar kesilmemelidir. Aksi takdirde depresyon belirtileri yeniden görülebilir. Hastanın 'iyiyim' dediğinde doktoru ile görüşmesi gerekiyor ve doktor kontrolünde ilaç kullanımının azaltılması sonrada kesilmesi gerekir."diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.