Bakan Zeybekçi: Serbest Bölgeleri gözden geçiriyoruz

Ergene’de bulunan Avrupa Serbest Bölgesi’ni ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye olarak serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptıklarını ifade etti. Avrupa Birliği çekinceleri ile Avrupa Birliği mevzuatına aykırı bir kurum olarak görülmeye başlandığı için de serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşadıklarını dile getiren Bakan Zeybekçi, "Biz bu dönemde serbest bölgeleri yeniden değerlendiriyoruz" dedi

Bakan Zeybekçi: Serbest Bölgeleri gözden geçiriyoruz
25 Aralık 2014 Perşembe 18:15

 Ergene ilçesine bağlı Karamehmet Mahallesi bölgesinde kurulu olan Avrupa Serbest Bölgesini ziyaret eden Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi, Avrupa Serbest Bölgesi Yönetim Binası’nda bilgi aldı. Bakan Zeybekçi, yaptığı açıklamada serbest bölgelerin, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli olduğunu söyledi. Dünyada serbest bölgelerin çok daha yeni türevlerinin gündemde olduğunu kaydeden Bakan Zeybekçi, "Serbest bölgeler çok daha başka boyutlara geçti. Serbest bölgeler dünyada çok başka amaçlar için de kullanılıyor artık. Ülkeler sermaye çekmek için, sermayeye farklı imkanlar sağlamak için sermayeye ve ülkelerine ve bölgelerine uluslararası rekabet alanında çok farklı avantajlar kazandırmak için serbest bölgeleri çok farklı şekillerle, farklı enstrümanlarla kullanıyor. Serbest bölgeleri kimi yerlerde serbest şehirler haline getiriyor, kimi bölgelerde, kimi ülkeler serbest bölgeleri sadece bir alanda onları entegre ediyor. Birçok ülkede artık serbest bölgeler, serbest binalar haline dönüşüyor, serbest fabrikalar haline dönüşüyor. Noktasal şekilde artık belirli bir yerde onları bloke etmeden birçok yerlere artık bunları aktarıyor. Birçok ülkeler artık serbest bölgelerle ilgili yapmış olduğu çalışmalarda çok ileri boyutta teşvikler veriyor" dedi.

GERİLEME DÖNEMİ YAŞANDI
Türkiye’de serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptıklarına değinen Bakan Zeybekçi, "Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık. Ama bir süre sonra maalesef Avrupa Birliği çekinceleri ile Avrupa Birliği mevzuatına aykırı bir kurum olarak görülmeye başlandığı için de maalesef serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşadık. Serbest bölgelerin bazı avantajlarını ortadan kaldırarak veya gelişmelerinin önünü tıkayarak serbest bölgeleri biraz kenara doğru ittik, ama bunu son dönemlerde serbest bölgeleri ülkemiz için büyük bir avantaj olduğunu, tekrar ülkemizin bunları kazanması gerektiğini, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de bugün serbest bölgeleri çok aktif şekilde kullandığını görüyoruz. Bunların en önemlilerinden bir tanesi, mesela İspanya, Portekiz gibi. İrlanda bugün çok aktif bir şekilde serbest bölgeleri kullanıyor. Avrupa Birliği Serbest Bölgeleri tekrar gündemine taşımaya başladı. Ve dünyadaki örneklerini görüyoruz.

SERBEST BÖLGELERİ YENİDEN DEĞERLENDİRİYORUZ

Onun için biz bu dönemde serbest bölgeleri yeniden değerlendiriyoruz. Geçenlerde bir serbest bölgeler çalıştayı yaptık, bütün işletici kurumlar, artı bizim bölge müdürlerimiz katıldı. Eksiklerimizi tekrar gözden geçirdik. Tekrar neler yapılması gerektiğine baktık, ve bu arada serbest bölgeler kanununda da gerekli değişiklikleri yapmak üzere çalışmamız vardı zaten, onda son noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde yani Haziran’dan önce bu yasama döneminde serbest bölgeler kanununu tekrar rehabilite etmek, yenilemek o çağdaş serbest bölgelerdeki avantajlardan olabildiğince bu serbest bölgeler kanununa ilave etmek ve şu anda serbest bölgelerdeki şirketlerin bizden istedikleri en az 5-6 ana düzenleme var bunları yerine getirerek serbest bölgeler kanunumuzu yeniden yapılandıracağız. Onun için serbest bölgeleri de dolaşıyoruz" ifadelerini kaydetti.
Yönetim Binası’nda yapılan sunum sonrası serbest bölge içinde bulunan uluslararası ihracat yapan Polyplex fabrikasını geçen Zeybekçi fabrikanın üretim tesisleri ve ARGE bölümlerinde incelemelerde bulundu. Kendi adına hazırlanan fidanı eken Bakan Zeybekçi daha sonra karayolu ile Edirne’ye hareket etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.