Bakanlık doğrudan satışlara hız verdi

6292 Sayılı Yasa kapsamında köylülere satışı öngörülen tarım arazilerinin doğrudan satışları 28 Nisan'dan itibaren başlayacak. Öncesinde Bakanlık, bu arazilerin satış işlemleri için gerçekleştirilmesi öngörülen araştırma ve tahkikatlara hız verdi. Çerkezköy'de Karlıköy, Uzunhacı ve Bahçeağıl köylerinde 300 parça tarım arazisi bulunurken, 28 Nisan öncesinde doğrudan satış için 150 civarında başvurunun olduğu öğrenildi...

Bakanlık doğrudan  satışlara hız verdi
23 Nisan 2014 Çarşamba 07:19

Orman Köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve hazine adına orman sınırları dışına çıkarılar yerlerin değerlendirilmesi ile Hazineye ait tarım arazilerinin satışı hakkında çıkarılan 6292 sayılı kanun kapsamında; Hazineye ait tarım arazileri ile bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ve konutların hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına satışı hakkındaki kanun yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda köylüler kullandıkları arazi ve tarlaları doğrudan satın alabilecek. Bunun içinde Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. 28 Nisan 2014 tarihinden itibaren satışlar başlayacak.
SATIŞ İŞLEMLERİ
HIZLANDIRILDI
6292 Sayılı Yasa'nın 12. maddesine istinaden tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuru, kıymet takdiri ve MEOP (Milli Emlak Otomasyon Sistemi) giriş işlemlerine hız verildi. Satışa konu taşınmazlar, satışın takip edilmesi halinde kamulaştırana hazinece satış yapılan bedeller, izaleyi şuyu bedeli Ziraat Odaları, Tarım İl Müdürlükleri gibi kurumlardan elde edilecek bedeller doğrultusunda 'Satış bedelleri' oluşturulacak. Bu doğrultuda söz konusu satışlar hakkında 28 Nisan'a kadar yetişmek üzere Mal Müdürlükleri'nce çalışmalara hız verildiği öğrenildi.
ÇERKEZKÖY'DE ÜÇ KÖY VAR
Çerkezköy'de Tarım arazilerinin bulunduğu üç köy var. Bir süre önce Kapaklı ilçesine bağlanan Karlıköy, Uzunhacı ve Bahçeağıl köylerinde 300 parça hazineye ait doğrudan satışa konu olan tarım arazisi bulunuyor. Çerkezköy Mal Müdürlüğü'ne bu arazilerin satışıyla ilgili yaklaşık 150 başvurunun olduğu kaydedildi.
MÜRACAATLAR DEVAM EDİYOR
Yürürlüğe giren 6292 sayılı 2/B yasasının 12. maddesi kapsamında köylülere yeni uygulama getirmişti. Daha önce 2012 yılında yürürlüğü sona eren 4070 sayılı yasanın ardından 6292 sayılı yasanın 12 maddesi Hazine'ye ait taşınmaz malların kullanıcılarına, kiracılarına doğrudan satışı uygun görülmüştür. Bu satışlar illerde Defterdarlıklara bağlı Milli Emlak Müdürlükleri ilçelerde ise Mal Müdürlüklerince yapılacak. Yılbaşından beri alınan müracaatlar 28 Nisan 2014 tarihine kadar devam edecek.
KANUNUN 12 MADDESİ NE DİYOR
6292 sayılı yasanın 12 maddesi şöyle diyor: Hazineye ait tarım arazilerinin; 31/12/2011 tarihi itibarıyla en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kiralayan, kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları veya bu arazileri aynı süreyle tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği idarece belirlenen kullanıcıları ya da paydaşlarından; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde bu arazileri bedeli karşılığında doğrudan satın almak için idareye başvuran ve idarece bu maddede belirtilen şekilde tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul edenler bu maddeye göre hak sahibi sayılır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.