Başkan Akay'dan dernek ziyaretleri

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy'de faaliyet gösteren ve geçtiğimiz günlerde kongrelerini yapan hemşehri derneklerinden Çerkezköy Kuzey Kafkaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Çerkezköy Gümüşhaneliler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Çerkezköy Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret ederek, yeni seçilen Dernek Yönetimlerine ‘Hayırlı olsun’ temennilerinde bulundu ve ilçe genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi

Başkan Akay'dan dernek ziyaretleri
23 Şubat 2018 Cuma 15:25

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ziyaretler kapsamındaki ilk durağı Çerkezköy Kuzey Kafkaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği oldu. Daha sonra sırasıyla Çerkezköy Gümüşhaneliler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Çerkezköy Sivaslılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret eden Başkan Akay’a, dernek ziyaretlerinde Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram da eşlik etti.
AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALİNİ İNCELEMEYE GİTTİK
Dernek ziyaretlerinde Çerkezköy Belediyesi’nin yaptığı ve yapacağı çalışmaları anlatan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Pınarça’da yapılması planlanan kömürlü termik santral hakkında da açıklamalar yaparak, “Termik santralin o bölgeden neler götürdüğünü görmek amacıyla kentimizdeki STK temsilcileri ile birlikte iki günlük Kahramanmaraş Afşin ziyareti programına katıldık. Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan Mahallesi’ne gittik. Burada iki ayrı santral var. A Tipi santral 1977 yılında yapılmış ve 1980’li yılların başında çalışmaya başlamış. B Tipi santral ise 1998 yılında yapılmış ve 2004 yılında çalışmaya başlamış. Biz gittiğimizde A Tipi santral kapalıydı, B Tipi santral çalışıyordu. Çoğulhan’ın nüfusu geçmişte 12 bin idi. Santralin yayılma sahası da 400 hektardı. 5–10 yıl sonra kömür haznesi bitince 400 hektarla başlanan alan bin 500 hektara kadar büyüdü.
ÜRETİM BİTMİŞ, İÇLER ACISI BİR MANZARA VAR
Bize bugünden ‘Biz bu kadar alanda termik santral yapacağız, bu kadar alana kül dökeceğiz’ deniliyor. Fakat biz 10 yıl sonra bile çocuklarımızın nelerle karşılaşacağını öngörmek zorundayız. Çoğulhan’da 400 hektarla başlayan termik santral alanı, yıllar içinde kamulaştırmalarla kat kat büyümüş. 12 bin nüfuslu Çoğulhan’da nüfus 2 bine kadar düşmüş. 10 bin kişi Çoğulhan’ı terk etmiş. Kent merkezi neredeyse eski filmlerdeki terk edilmiş alan haline gelmiş. Beldede 4 cami varmış, şimdi tek bir cami çalışır durumda. Üretim bitmiş. İçler acısı bir manzara” dedi.
MİLLİ ENERJİYE DEĞİL TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ
Termik santralden önce Afşin’in kuru fasulye ve nohutun yetiştirildiği önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Başkan Akay,  “Şu anda üretim kalmadı. Biz termik santrale karşıyız. Biz milli enerjiye karşı değiliz. İktidara karşı muhalefet etme amacında da değiliz. Biz 4-5 ay evvel aynı manzarayı Yatağan Termik Santrali’nde de gördük. O zamanın teknolojisi ile bugünün teknolojisi bir değil diyorlar. Peki bugünün teknolojisi ile yapılacak santral eskiyince ne olacak? Afşin’dekilere santral için suyun nereden kullanıldığını sorduk. Ceyhan Nehri dediler. Bizim Ceyhan Nehri gibi bir kaynağımız yok. ÇED Raporuna suyu Meriç Nehri’nden çekeceklerini yazmışlar. Meriç Nehri buraya 130 kilometre uzaklıkta. Bunun akla yatan bir tarafı yok. Dönüp dolaşıp Çerkezköy’ün yeraltı suyunu kullanmaya başlayacaklar. Sadece termik santral Çerkezköy OSB ve kent merkezindeki içme suyu kadar su kullanacak.
BÜTÜN DERELER KAPKARA OLMUŞ
Afşin’de Ceyhan’dan çekilen suyla kömür yıkanmış ve buradaki kullanılan su da derelere akıtılmış. Bütün dereler kapkara olmuş, derelerde balık kalmamış. Vatandaş terk etmiş, şehrin sosyal dengesi bozulmuş. Kaynaktan çıkarılan kömür yıkandıktan sonra depolanıyor. Bu kömürün tozu çarşıda arabaların üzerinde, evlerin camlarında, ağaçlarda her yerde hissediliyor. Şu aşamaya kadar daha kömür yakılmaya başlanmadı. Çerkezköy’deki kömürün cüruf oranı yüzde 40’tır. Bu şu demektir. Yakılan 1 kilogram kömür, aşağıdan 400 gram cüruf olarak çıkacak. Afşin’de çıkartılan külü havzaya yaymaya başlamışlar. Bazı yerlerde çökertme yapmışlar. Suda çökertme yapsanız yeraltı su kaynaklarına karışacak. Alana yaysanız bir şekilde tozu şehrin üzerine yayacak. Kentimizde yapılması planlanan santralin merkeze uzaklığı sadece 2 kilometre. Biz buna karşıyız. Çerkezköy’ün bahçesine santral yapılması ile ilgili tereddütlerimizi anlatıyoruz” açıklamasında bulundu.
300 BİN NÜFUS HAVASIZ KALACAK
Çerkezköy’ün 2017 sayımında resmi nüfusunun 158 bin olduğuna dikkat çeken Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “2016’da 146 bin, 2015’te 134 bin, 2014’te 123 bindi. Biz göreve geldiğimizde nüfus 111 binlerdeydi. Nüfus 4 senede neredeyse yüzde 50 arttı. Termik santral yapılırsa bu göç terse dönecektir. Peki kim geri gidecek? Ya da Çoğulhan’da kimler kalmış? Gidemeyen, kendine imkan bulamayan insanlar orada yaşamak zorunda kalmış. Çerkezköy’ün 500 sanayi kuruluşunun kirliliğini içimize sindirdik. Bir tarafımızda 500 fabrika var, ormanlık alanların olduğu diğer tarafımıza da termik santral gelirse bugün 300 bin nüfus havasız kalacak” ifadelerini kullandıktan sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:
BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK
“Kahramanmaraş’ta vatandaşlara ‘Bizim oraya termik santral yapılacakmış, buraya etkileri nelerdir?’ diye sorduk. Deyim yerindeyse bir dokunduk bin ah işittik. Anlatılanlarla yaşananların bir olmadığını gözlemledik. Vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Ocak 2017’de bir anket yaptırdık. ‘Çerkezköy’de termik santral yapılmasını istiyor musun?' diye sorduk. Katılımcıların yüzde 77’si ‘Hayır’, yüzde ‘23’ü Evet dedi. 10 ay sonra yaptığımız ankette aynı soruyu tekrar sorduk. Ocak ayında yüzde 77 olan oran yüzde 87’ye çıktı. Bu oranın daha da yukarı çıkacağına inanıyorum."
HALKIMIZIN YANINDA OLUYORUZ
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, termik santral hakkındaki konuşmasının ardından Çerkezköy Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçede yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Sosyal Belediyecilik anlamında son 3 yılda önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Başkan Akay, “Hoş Geldin Bebek Projesi ile vatandaşlarımızın en mutlu günlerinde yanlarında oluyoruz. Kentimize yeni gelen vatandaşlarımıza hoş geldin ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sıcak yemek dağıtıyoruz. Taziye çadırlarımızla vatandaşlarımızın acılı günlerinde yanlarında oluyoruz.
PARK VE YEŞİL ALANLARIMIZI HALKIMIZA İADE ETTİK
Kentimizde işletme mantığında olan parkları revize ederek halkımızın kullanımına kazandırdık. Cumhuriyet Mahallesi Tepe Piknik Alanı’nda Trakya’nın en büyük çocuk oyun parkını yaptık ve adını 23 Nisan Çocuk Oyun Parkı koyduk. Yalnız Çerkezköy değil, çevre ilçelerden de binlerce çocuğumuz burada gönüllerince güzel vakit geçirebiliyor. Ayrıca harap halde olan Tepe Piknik Alanı’nı da yenileyerek ailelerin gelebileceği bir alan haline getirdik. Yürüyüş yolları ve bisiklet yolları yaptık. Ailelerimiz burada dilediğince mangal, piknik, spor yapabiliyor, çocuklarımız da parkımızda oyun oynayabiliyor.
MAHALLE EVLERİMİZİ AÇTIK
İlkini Veliköy Mahallemizde açtığımız Mahalle Evi projesine daha sonra sırasıyla Kızılpınar ve Bağlık Mahallemizde devam ettik. Bağlık’ta Mahalle Evi ve Taziye Evi yaptık. Etrafında da büyük bir park alanı oluşturduk. İçerisinde basketbol ve futbol sahasının da bulunduğu park alanımızda çocuklarımız oyunlar oynayabilirken; yetişkinler de spor alanlarında ya da yaşam alanlarında zamanlarını değerlendirebiliyor. Mahalle Evlerimizde açtığımız kurslara kadınlarımızın gösterdiği yoğun katılım bizleri çok mutlu ediyor. Kadınlarımız burada aldıkları eğitimler sonucu ortaya çıkardıkları ürünlerini satarak aile bütçelerine katkıda bulunabiliyor” dedi.
FATİH CAMİİ’NDEN PAZAR YERİNE’NE YÜRÜYÜŞ YOLU YAPILACAK
Bir sonraki mahalle evinin Fatih Mahallesi’nde açılacağını sözlerine ekleyen Başkanı Akay, “Fatih Camii önünden Adnan Kahveci Parkı’na kadar olan dere yatağı boyunca park ve yeşil alan düzenleme çalışması yapacağız. İçerisinde çocuk oyun grupları, spor alanları, oturma alanları, yürüyüş yollarının bulunacağı proje tamamlandıktan sonra Kent Park ile bütünleşecek. Vatandaşlarımız Fatih Camii önünden Pazar Yeri’ne kadar ışıl ışıl aydınlatılmış yürüyüş yolunu kullanarak yürüyebilecek.
KAPALI PAZAR YERİ HAZİRAN’DA AÇILACAK
Yeni kapalı pazar yeri yapım çalışmalarımız devam ediyor. Haziran ayında burada ilk pazarımızı açmayı hedefliyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapımına başlanan Yarı olimpik yüzme havuzunda çalışmalar sürüyor. Burasını da en kısa zamanda tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına açmayı planlıyoruz. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyemizce kentimizde yapımına başlanan 27 milyon TL’lik Kültür Merkezi projesinin de Ekim ayına kadar vatandaşlarımızın hizmetine açılması hedefleniyor. Adnan Kahveci Parkı’nda 1. etap çalışmalarını tamamladığımız Kent Park projesinin 2. etap çalışmaları mevcut pazar yeri alanında başlayacak ve 1. etap çalışmalarının tamamlandığı alan ile birleştirilecek” diye konuştu. 
KAVAK DERE ISLAHI TAMAMLANACAK
Çerkezköy’ün içinden geçen Çorlu Deresi, Pınarça Deresi ve Kavak Dere’nin ıslah çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Vahap Akay, “DSİ tarafından yapılması gereken Kavak Dere ıslah çalışmalarının 1. etabı Büyükşehir Belediyemiz tarafından tamamlandı. 2. etap çalışmaları için ihale yapıldı ve yer teslimi gerçekleştirildi. DSİ Pınarça Deresi’nde ıslah çalışmalarını gerçekleştirdi. Israrlarımız sonucu DSİ Çorlu Deresi’nin ıslah çalışmalarına da en kısa zamanda başlayacak. DSİ tarafından Veliköy Mahallemizde yapımına başlanan Atıksu Arıtma Tesisi tamamlanmak üzere. 35 milyon TL’lik bu yatırımın parasını ise TESKİ verdi. İnşallah yaklaşık 5 ay sonra kentimizdeki atık sular kolektör hatları ile Atıksu Arıtma Tesisi’ne taşınacak, burada arıtıldıktan sonra dereye deşarj edilecek.
SU FİYATI DÜŞECEK
Yıldırım Beyazıt Mahallemizin en büyük sorunu koku sorunuydu. Fabrikaların atık suları ve kanalizasyonlar Kavak Dere’ye deşarj oluyordu. Derelerimizden pislik akıyordu. Tüm bu kötü manzaralar çok yakında tamamen ortadan kalkmış olacak” dedi. TESKİ’nin şu ana kadar Çerkezköy’de yaklaşık 76 milyon TL’lik yatırım yaptığını söyleyen Başkan Akay, Mayıs ayında yapılacak TESKİ Genel Kurulu’nda su fiyatlarının da düşürüleceğini sözlerine ekledi.
İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENECEK
TESKİ’nin 2019 yılında büyük bir projeye daha imza atacağını kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy’ün en büyük sorunu içme suyu hattıdır. Kentimizdeki içme suyu hattının yüzde 50’si asbest borudur. 2019 yılında içme suyu hattının yenilenmesi için çalışmalara başlayacağız. İçme suyu hattının yenilenmesinin ardından Atatürk ve Öztrak Caddelerimizde yol ve kaldırım düzenleme çalışmalarına başlayacağız” açıklamalarında bulundu.
TRAFİK DÜZENLEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK
İlçedeki trafik sorunun çözümü için radikal bir karar alarak tek yön uygulamasına geçildiğini anımsatan Başkan Akay, “Yaptığımız düzenlemelerle trafiği rahatlattık. Bu yöndeki düzenleme çalışmalarımız devam edecek. Yol Sirkülasyonu Projesi kapsamında Atatürk ve Öztrak Caddelerimizden 200’den fazla ağaç söktük. Bu ağaçlar yaşamaz dediler, ağaçları katlettiğimizi söylediler. O ağaçlarımızın bakımlarını yaptık. Hepsi filizlendiler. Bahar aylarında yeşillenecekler ve kentimizin çeşitli noktalarına dikilecekler” diyerek sözlerini tamamlarken, dernek ziyaretlerinde vatandaşların talep ve isteklerini de dinleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ziyaretleri sıcak ve samimi bir atmosferde gerçekleşti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.