Bayramsız sanayi kenti olmaz!

Sanayi ile büyüyen Çerkezköy, nüfusuyla 5 ili geride bırakmıştı.  Her geçen gün büyümeye devam eden Çerkezköy'ün nüfusu, iş imkanları dolayısıyla giderek artıyor. Fakat diğer sanayi kentlerine nazaran 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı ne hikmetse 77 binin üzerinde işçi olmasına rağmen Çerkezköy’de kutlanmıyor.

Bayramsız sanayi kenti olmaz!
02 Mayıs 2019 Perşembe 16:01

NÜFUSUYLA 5 İLİ GERİDE BIRAKTI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2018 Sonuçlarına göre, Çerkezköy'ün nüfusu 166 bin 789'a yükseldi. Nüfus bakımından Gümüşhane (162 bin 748), Kilis (142 bin 541), Ardahan (98.907), Tunceli (88 bin 198) ve Bayburt (82 bin 274) illerini geride bırakan Çerkezköy'deki en büyük sanayi alanlarından birisi, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi. Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri sınırları içerisinde yer alan yaklaşık bin 250 hektar alanı ile Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul'a yakınlığı, ulaşım olanakları ilgi gören bir bölge olarak öne çıkıyor. Yerli-yabancı yatırımcıların üretimleri ve ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkısıyla öne çıkan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinden yapılan ihracatlar da göz dolduruyor.
GÜYA SANAYİ KENTİ
166 bin 789 nüfusa ulaşan Çerkezköy’ün kendi sınırlarında 3 organize sanayi bölgesi ve 4 binin üzerinde sanayi kuruluşu ile nüfusu her geçen yıl artarken Çerkezköy sanayi kenti olması nedeniyle ciddi bir çekim merkezi haline geldi. Bugünkü sanayi kimliği ile İstanbul'dan buralara sanayi kuruluşlarının gelmesi ile büyük bir nüfusa ulaşan Çerkezköy böylece Trakya bölgesinin en hızlı büyüyen ilçesi konumuna geldi.
77 BİNİN ÜZERİNDE İŞÇİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 252 firma yer alırken bu bölgede 77 bin işçiye istihdam sağlanıyor. Aynı zamanda TUİK verilerine bakıldığı zamanda Çerkezköy’de işsizlik oranı yüzde 3-3,5 civarlarında seyrediyor. Çerkezköy OSB aynı zamanda Türkiye'nin toplam ihracat rakamlarına ciddi katkı sağlıyor. Bölge geneli yıllık 3,6 milyar dolar ihracat yapıyor. Yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesi konusunda da ciddi istek ve taleplerin yükseldiği Çerkezköy’de hedefler yerine getirilirse ihracatta da bir patlama yaşanabilecek. Organize sanayi bölgesinin kurulduğunda tekstil bölgesi olmasına rağmen bölgenin beyaz eşya ve ilaç üretim üssü haline geldi.
BUNDAN SONRA SANAYİ KENTİ DEMEYİN O HALDE…
Tüm bunlar ele alındığında Çerkezköy’de yer alan birçok sendika genel merkez kurullarının çağrıları doğrultusunda farklı illerde yapılan kutlamalara katıldılar. Sanayi kenti olarak anılan ve işçilerden aldığı katkı paylarıyla ayakta kalan sendikaların Çerkezköy’de 77 bini aşkın işçisi bulunmasına rağmen genel merkezlerinin çağrısına uyarak varlık gösterdikleri Çerkezköy’de kutlama yapmamaları ise tepkiye yol açtı.
ÇERKEZKÖY BAYRAM HAVASINA BÜRÜNEMEDİ
Türk İş Sendikası Genel Merkezi’nin çağrısıyla Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi bir kısım üyeleriyle birlikte Kocaeli’nde düzenlenen 1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramını kutlamak üzere Kocaeli’ne hareket ettiler. Aynı zamanda TEKSİF Sendikası da İstanbul’da kutlamalara katılma kararı alırken Çerkezköy şubesi kutlamalara katılmadı. Tüm Türkiye’ye sanayi kenti olarak lanse edilen Çerkezköy’de bu kadar çok işçi olmasına rağmen kutlama yapılmayarak sendikaların Kocaeli ve İstanbul’da düzenlenen programlara katılması Çerkezköylü işçilerin kendi ilçelerinde buruk bir bayram yaşamasına sebep oldu.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.