Biz bittik; siz kendinizi kurtarın

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 9 mahalle muhtarı ve Çerkezköy’de görev yapan basın mensupları ile birlikte Termik Santral incelemesi yapmak üzere Muğla’nın Yatağan ilçesine gitti. İncelemeler sırasında Yatağan Termik Santrali’nin yanı başında bulunan Şahinler Köyü halkı Başkan Akay ve Çerkezköylülere “Biz bittik; siz kendinizi kurtarın ve ilçenize termik santrali kurdurmayın.” dedi.

Biz bittik; siz kendinizi kurtarın
28 Eylül 2017 Perşembe 21:18

KANSER VAKALARI ARTTI
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve beraberindeki heyetin ilk durağı Yatağan Belediyesi oldu. Heyet burada Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz ve belediye personeli tarafından karşılandı. Yatağan Termik Santrali’nin ilk ünitesinin 1982 yılında devreye alındığını söyleyen Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, “Yıllarca termik santralin kurulmaması için mücadele verdik. Termik santral kurulduktan sonra burada tabiat öldü, kanser vakaları arttı. Sebze meyvelerin üzerine asit yağdı. Meyve sebzelerimiz yenmez hale geldiği için vatandaşlarımız alışverişe Aydın’ın Çine ilçesine gitmeye başladı” dedi.
KÖTÜNÜN İYİSİ
Yıllarca verdikleri mücadeleler sonrasında 2007 yılında termik santrale baca filtresi takıldığını sözlerine ekleyen Hasan Haşmet Işık, “Termik santral filtresi bizim için milat oldu. Eskiye nazaran yaşadığımız sıkıntılar azaldı. Yaklaşık 3 bin olan nüfusumuz, gelen göç ile birlikte 15 bine çıktı. Şu anda eskiye nazaran havamız biraz daha temiz” dedi.
NE ÖLÜMÜ GÖRMEK, NE DE SITMAYA RAZI OLMAK İSTİYORUZ
Çerkezköy ile Yatağan arasında ciddi farklar olduğunu belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Çerkezköy’ün istihdam konusunda hiçbir sıkıntısı yok. Kentimizde 450 sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir. Yatağan, baca filtrelerinden önce yaşadığı felaketlerden sonra adeta ölümü görüp sıtmaya razı gelmiştir. Biz ne ölümü görmek, ne de sıtmaya razı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a çeşitli hediyeler takdim etti.
TARIM ARAZİLERİMİZ AZALDI
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve beraberindeki heyet, Yatağan Belediyesi ziyaretinin ardından Yatağan Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Termik santral ile ilgili görüşlerini paylaşan Yeniköy Mahalle Muhtarı Sefa Tığ, “İlk zamanlar çok sıkıntılar yaşadık. Termik santral, tarım arazilerinin üzerine kurulduğu için tarım arazilerimiz azaldı. Kömür tozu ve kül tozu havamızı ve tabiatımızı kirletti. Yeraltı sularımız zarar gördü. Sulara bir zararı olmaz derlerse inanmayın. Baca filtresinin takılmasının ardından bu sorunlar azaldı. Fakat sağlık açısından büyük sıkıntılar yaşattı” dedi.
KÖYÜMÜZE ASİT YAĞIYOR
Yatağan Termik Santrali ile ilgili inceleme gezisi santralin kurulduğu bölgenin hemen yanındaki Şahinler Köyü ziyareti ile devam etti. Başkan Vahap Akay ve muhtarlar, burada termik santral ile ilgili köy halkından bilgi aldı. Köylerinde eskiden yağ sattıklarını kaydeden köy sakinlerinden bir kadın, “Yıllarca yağımızı dışarıdan aldık. Yıllar sonra ilk kez bu sene zeytin mahsulü alabildik. Anlatmayla olmaz, yaşamak lazım. Balkonlarımızı her gün iki kere yıkıyoruz. Asmalarımızda üzüm kalmadı. Aklınız varsa şehrinize termik santral yaptırmayın. Bizler yandık, sizler de yanmayın. Para gelir geçer, ama parayla sağlık olabilir mi? Baca filtresi taktırdılar. Ama gündüz çalıştırıyorlar, geceleri kapatıyorlar. Yağmurla birlikte köyümüze asit yağıyor. Zeytinlerimizi, üzümlerimizi kurutuyor. Evlerinde tüplerle yaşamaya mahkum olan insanlar var. Biz bittik; siz kendinizi kurtarın ve ilçenize termik santrali kurdurmayın.” ifadelerini kullandı.
ÖNCE TOZİ SONRA ÖLÜM
Bir başka Şahinler Köyü sakini ise “Köyümüzün yüzde 80’i buradaki santralden emekli oldu. Termik santral bizim için önce toz, sonra ölüm oldu. Baca filtresi var ama çıkan toz aynı. Günde 2 defa balkon yıkıyoruz. Şehrinizi, çocuklarınızı ve geleceğinizi düşünüyorsanız termik santral yaptırmayın” diye konuştu. Çok sayıda Şahinler Köyü sakini de benzer ifadeler kullanarak termik santralin insan sağlığı ve doğa için bir tehdit olduğunu belirtip, sonuna kadar termik santrale karşı çıkılması gerektiğini kaydetti.
AMACIMIZ HALKIMIZI DOĞRU BİLGİLENDİRMEK
Şahinler Köyü ziyaretinin ardından muhtarlarla birlikte Yatağan Termik Santrali yakınlarında basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy’e kurulmak istenen kömürlü termik santral hakkında halkımızı doğru şekilde bilgilendirebilmek adına muhtarlarımızla birlikte bu inceleme gezisini yapmaya karar verdik. Termik enerjili santral denilince aklımıza Yatağan Termik Santrali geldiğinden dolayı Yatağan'a geldik. Çerkezköy'de yapılması planlanan termik santral ile ilgili teknik açıdan bilgilendirildik. Fakat insani ve çevresel olarak santralin etkilerini faal bir santralin bulunduğu yere gitmeden öğrenemeyeceğimizi düşündük. Yatağan'ın konumu ve durumu itibariyle termik santral Yatağan'a bir istihdam olanağı sağladı. Burada yaşayan insanların termik santralle beraber nüfusunun arttığını öğrendik. Bunlar olumlu taraflar" dedi.
HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATTIK
Termik santrallerin olumlu taraflarının yanı sıra ciddi anlamda olumsuz yönlerinin de olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Akay, “Kömürün çıkarılması sırasında çıkan tozdan evler kirleniyor. Kömür külünün taşınması ve depolanmasında da sıkıntılar var. Biz Çerkezköy'e yapılması planlanan santral için hukuki mücadele başlattık.  Derdimiz bir enerjiye körü körüne karşı çıkmak değil ancak büyüyen bir nüfusa sahip Çerkezköy. Trakya'nın, Tekirdağ'ın, Türkiye'nin en çok nüfusu artan, en çok göç alan belki de bir ya da ikinci ilçesi. Bu anlamda burada yaşayan vatandaşlarını neler bekliyor? Bunları Yatağan'a gelelim muhtarlarımız ile beraber görelim istedik. Burada bulunmamızın sebebi bu" diye konuştu.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.