Bölgemize kömürlü termik santral istemiyoruz

Çerkezköy ve Kapaklı Belediyeleri ile Çerkezköy ve Kapaklı Kent Konseyleri öncülüğünde Pınarça’da yapılması gündemde olan fakat Kapaklı Meydanı’nda gerçekleşen mitinge yoğun ilgi vardı. Kömürlü termik santrale karşı ‘SESSİZ ÖLÜME DUR DE’ sloganıyla düzenlenen miting, ulusal basında da büyük yankı uyandırdı

Bölgemize kömürlü termik santral istemiyoruz
20 Kasım 2017 Pazartesi 13:17

MİTİNGE YOĞUN İLGİ

Tekirdağ CHP Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının destek verdiği mitingde konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Pınarça’da yapılması planlanan kömürlü termik santralin 500 hektarlık bir alan üzerine kurulacağını, 150 hektarının atık kömür depolama alan, 25 hektarının ise kömür depolama alanı olacağını belirterek, “Kömürlü termik santralin etki alanı 20-25 km. civarı olduğu ifade ediliyor. Pınarça, santralin yapılacağı noktaya 1200 metre, Çerkezköy 1800, Kapaklı 3 bin metre uzaklıkta. Yani burnumuzun dibine yapılacak kömürlü termik santral. Buradan kalkacak toz ve küller çocuklarımızın ciğerine girecek. Buna bu bölgede yaşayan 260 bin kişinin dur demesi lazım” dedi.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ

Çerkezköy, Kapaklı bölgesinin 260 bin nüfusu barındırdığını ve bölgenin yıllık büyüme hızının %10 civarında olduğunu belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, kömürlü termik santralin bölgeye yapılması durumunda Çerkezköy ve Kapaklı’nın büyüme hızının düşeceğini, hiç kimsenin santral etki alanında yaşamak istemeyeceğini, imkanı olan, gücü olanların bölgeyi terk edeceğini belirterek, “Bizler bölgemizde kömürlü termik santral istemiyoruz. Bölgemize kömürlü termik santral yaptırmayacağız” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARINIZIN CİĞERLERİNE KÖMÜR TOZU VE KÜLÜ DOLSUN MU?

Bu işin siyasetinin olmadığını ısrarla ve şiddetle vurguladığını belirten Başkan Akay, “Termik santral konusunu siyasi malzeme haline getirenleri kınıyorum. Bu işin siyaseti olmaz. Eğer çocuklarınızın ciğerlerine kömür tozu ve külünün dolmasını istiyorsanız termik santrale ‘evet’ dersiniz, istemiyorsanız hep birlikte karşı çıkarız” açıklamasını yaptıktan sonra kömürlü termik santral yerine alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin gerektiğini, bu da olmuyorsa kömürlü termik santralin yerleşim yerlerinden en az 20-25 km. uzak bir mesafede yapılmasını istedi.







TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEK, SULARIMIZ KİRLENECEK


Kömürlü termik santralin havamızı söndüreceğini, suyumuzu kirleteceğini, bölgede yaşayan 260 bin insanın ciğerine kömür tozu ve külünü dolduracağını, tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına geleceğini belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Şuanda su sondajı 350 metreler civarında. Bundan 15 yıl önce bu 150 metrelerdeydi. Şimdi kömürlü termik santral yapıldığı zaman yer altı sularını kullanacak. Bir günde Kapaklı ve Çerkezköy’ün kullandığı suyun yaklaşık iki katını çekecek. Kömür yıkandıktan sonra pis su tekrar derelerimize ve yer altı sularına karışacak. Bu nedenle ne ile karşı karşıya olduğumuzu iyi anlamak ve anlatmak zorundayız” dedi.

YATAĞAN SANTRALİN ETRAFINDAKİ 3 KÖYDE HAYAT DURMUŞ

Bundan kısa bir süre önce Yatağan’a bir ziyarette bulunduklarını ve inceleme yaptıklarını belirten Başkan Akay, “Yatağan’da 1000 dönümlük alanda kömür depolamışlar. Etrafındaki 3 köy toz duman olmuş ve buraları yerle bir etmişler, etkisi altına almışlar.  Hayat durma noktasına gelmiş” dedikten sonra bazılarının kömürlü termik santrali iyi bir şeymiş gibi göstermeye çalıştığını, ballandıra ballandıra anlatmaya çalıştığını belirterek, vatandaşlardan bunlara inanmamalarını istedi.

MİTİNGE KATILANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Her türlü baskı ve dayatmaya rağmen mitinge katılan çocuklarının geleceğine sahip çıkan CHP, MHP, BBP Temsilcilerine teşekkür eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, bölgemize kömürlü termik santral yapılmaması için mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini belirterek, konuşmasını tamamladı.

YA VAR OLACAKSIN, YA YOK OLACAKSIN

Başkan Akay’ın ardından Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da bir konuşma yaparak, “Bu işin partisi olması olmaz. Bu işin inanı olmaz, bu işin güveneni olmaz. Ya var olacaksın, ya yok olacaksın. O yüzden var olmak istiyorsan, bu meydanlarda olacaksın. Eğer sen çocuklarını, geleceğini düşünmüyorsan, geleceğinin teminatını almıyorsan bu iş olmaz. Biz burada ne yapıyoruz; Trakya’mızın ve Türkiye’mizin geleciğini tartışıyoruz. Bölgemizde yapılması planlan termik santral, 10 kilometrelik yeşil alanı tahrip edecek. Bölgemizin havası değişecek, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek, suyumuzu kirlenecek, kanser vakaları artacak ve erken ölümlere yol açacaktır.







BİZ NEDEN HALEN KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLERDE ISRAR EDİYORUZ?


Dünyada birçok ülke kömürlü termik santrallerden vazgeçmeye başladı. Avusturya, Hindistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya bütün kömürlü termik santrallerini kapatmaya başladı ve 2030 yılına kadar kömürlü termik santrallerden vazgeçeceklerini açıkladılar. Bütün Avrupa ve dünya ülkeleri, kömürlü termik santrallerden vazgeçerken, biz neden halen kömürlü termik santrallerde ısrar ediyoruz?

YERİN ALTINA DEĞİL, ÜSTÜNE BAKMALIYIZ

Türkiye, ihtiyacı olan enerjinin tamamını güneşten elde edebilecek potansiyele sahip bir ülke. Eğer gerekli adımlar atılırsa, Türkiye enerji dönüşümünde öncü bir ülke olarak tüm dünyaya örnek olacaktır. Biz yerli ve temiz kaynak arıyorsak, yerin altına değil, üstüne bakmalıyız. Türkiye’nin sağlığını korumak, ekonomi ve enerji bağımsızlığını sağlamak için bir an önce temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor.

TERMİK SANTRALE ‘HAYIR’ DİYORUM

Çocuklarımızın geleceğini çalmamak, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmemek için termik santrale ‘Hayır’ diyorum” dedi.

HALKI BİLGİLENDİRDİLER

Kapaklı Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, Miting Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Uz, sivil toplum örgütü temsilcileri ve meslek odaları temsilcileri de birer konuşma yaparak, termik santralin doğaya, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararları anlattılar.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.