Bölgeyi karalamak bu kadar ucuz mu?

Çevre ve insan sağlığına verdiği değerle ülkemizdeki sanayi bölgelerine örnek teşkil eden ve yanlış bilgilendirmelerden dolayı, olmayan ya da ihmal edilebilecek çevre sorunları nedeniyle birtakım çevreler tarafından sürekli olarak gündemde tutulan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bu seferde Deva İlaç'ta yapılan inşaat hafriyati nedeniyle ortaya çıkan variller nedeniyle kamuoyunun gündemine geldi.

Bölgeyi karalamak bu kadar ucuz mu?
02 Ağustos 2007 Perşembe 08:27

Bir kısım medya olaya hemen balıklama atlayıp, bu varillerin Tuzla'dakiler gibi zehirli variller olduğunu iddia ederek, yaygarayı koparırken; Deval İlaç'tan yapılan açıklamada söz konusu varillerin kesinlikle zehirli olmadığı belirtilerek, "1992-1993 yıllarında üretimini yaptığımız bir ilacın hammaddesinin, içinde bulunduğu varillerde yaşanan sızma sorunu nedeniyle ortadan kaldırılması gerekiyordu.Biz de bunları o zaman fabrikanın arsasına gömdük.

Bahsi geçen varillerin içinde furfuril dediğimiz bir madde var. Varillerin içinde bulunan furfuril alkol yakılarak yok edilebilecek bir kimyasal değildir. Yakılırsa solunuma bağlı korozyone neden olabilir. Bu nedenle gömüldü. Ayrıca furfurilin çevre ve insan sağlığı üzerinde de olumsuz bir etkisi tespit edilmemiştir" denildi.

KAZIDAN ESKİ VARİL ÇIKTI

Çevreye duyarlı bir bölge olan Ç.O.S.B.'nin bir anda ülke gündemine gelmesine neden olan olay şöyle gelişti;

Deva İlaç Fabrikası bünyesinde bulunan alana yapılacak yeni fabrika binası için başlayan inşaat çalışmaları neticesinde bundan yıllar önce fabrikanın boş alanına gömülmüş olan bazı variller ortaya çıktı. Varillerin ortaya çıkmasından sonra Deva İlaç hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve olay bir anda yerel ve genel basının diline düştü.

Biranda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi yine çevre düşmanı sanayicilerin bulunduğu yer olarak lanse edilmeye, bölgemizin reklamı kötü olarak yapılmaya başlandı. Fakat işin iç yüzü Deva İlaç'tan Gazetemize yapılan açıklama ile kısa sürede öğrenildi.

ATIK DEĞİL MİDE İLACININ HAM MADDESİ GÖMÜLDÜ

Deva İlaç'ta ortaya çıkan varillerle ilgili Gazetemize açıklama yapan Fabrika Müdürü Ersin Özkırımlı "1992-1993 yıllarında üretimini yaptığımız bir ilacın hammaddesinin, içinde bulunduğu varillerde yaşanan sızma sorunu nedeniyle ortadan kaldırılması gerekiyordu. O yıllarda fabrikanın arsası müsaitti ve oraya gümüldü.

VARİLLERDE NE VAR?

Bahsi geçen varillerin içinde bulunan furfuril alkol yakılarak yok edilebilecek bir kimyasal değildir, yakılırsa solunuma bağlı korozyone neden olabilir. Fakat çevre ve insan sağlığı üzerinde de olumsuz bir etkisi tespit edilmemiştir.

ÇIKACAĞINI BİLİYORDUK

Furfuril alkol dediğimiz madde mısır koçanı ve piriç kabuğundan elde edilir. Bu madde mide ilacı olan ranitidinin de hammaddesidir. Gömülerek ortadan kaldırılması o günkü şartlarda en mantıklısıydı. Kazı esnasında biz zaten varillerin çıkacağını bekliyorduk, beklemediğimiz ise böyle bir iftiraya maruz kalmamızdır. Hangi sanayici zehirli varilleri kendi fabrikasının bahçesine gömer, bunun bir izahı, açıklaması olabilir mi?

Ç.O.S.B. ve buradaki sanayi kuruluşları ülkemizin gözbebeklerinden biridir, değerini herkesin bilmesi gerekir. Böyle anlamsız içi boş iftiralarla hiç kimse bir yere varamaz" dedi. Konuyla ilgili Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığının soruşturması devam ediyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.