Boyun fıtığında nelere dikkat etmeliyiz

Optimed Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Op.Dr. Mehmet Büyükkiraz, boyun fıtığı hakkında açıklamalarda bulundu. Boyun ağrılarının en önemli sebebinin boyun fıtığı olduğunu ifade eden Büyükkiraz, Boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş pozisyonu, boynu kötü kullanma gibi birçok neden yol açar” dedi.

Boyun fıtığında nelere dikkat etmeliyiz
23 Ekim 2013 Çarşamba 07:36

BOYUN GÖRÜŞ ALANIMIZI ARTIRMAYA YARAR
Özel Optimed Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Mehmet Büyükkiraz, boyun fıtığıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada boyun ağrılarının günümüzde günlük yaşamı etkileyen en önemli ağrı nedenleri arasında olduğunu belirterek, “Özellikle çalışan kesimi etkileyen boyun ağrıları, her yaş grubunda görülmektedir. Her üç kişiden birisi hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısından şikayetçi olur. Boyun vücudumuzun başımızla omuzlarımız arasında kalan bölümüdür. Boyun, başımızı dik tutmamızı ve görüşümüzü ayarlayıp görüş alanımızı artırmaya yarar. Boyun bölgesi omur adı verilen 7 adet kemik yapı ve bunların arasında hareketi sağlayan disk adı verilen kıkırdak yapılardan oluşur. Boynumuzda bulunan 7 omur boynumuzu 180 derece sağa sola çevirmemizi sağlar. Omur denilen bu kemik yapıların arasında omurilik kanalı bulunur. Bu kanalda omurilik ve kollara giden sinirler bulunur. Boyun fıtığı bu disk denilen yapının balonlaşması ya da yırtılması sonrası omurilik kanalına doğru taşarak omurilik ve sinir köklerini basıya uğratarak oluşur” dedi.
BOYUN AĞRISININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ BOYUN FITIĞIDIR
Boyun ağrılarına neden olan faktörlerden de bahseden Büyükkiraz, “Boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş pozisyonu, boynu kötü kullanma gibi birçok neden yol açar. Kaza ve aşırı sarsıntı durumlarında ani doku sıkışması veya boyun omurlarında zedelenme olabilir. Boyunu destekleyen kasların terleme gibi aktivasyonlardan sonra rüzgarda kalması ya da bu kasların yüklenme sonucu gerilmesi gibi durumlarda kas tutulması ve boyun ağrısı görülür. Yine çok yüksek yastıkta yatmak veya başı yataktan aşağı seviyelere salarak uyumak boyun ağrılarına neden olur. Boyun ağrılarının en önemli sebebi ise boyun fıtıklarıdır” diye konuştu.
BOYUN KÜTLETMEK DEFORMASYONA NEDEN OLUR
Duruş bozukluklarının boyun fıtığının en önemli aynı zamanda önlenmesi en kolay nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Büyükkiraz şunları söyledi; “İki büklüm şekilde öne kaymış biçimde durmak ve oturmak boyuna ciddi yük bindirir. Bu duruş bozukluğu boyunda normal şeklin bozulmasına ve düzleşme denilen normal eğimin bozulmasına neden olur. Hastalara belirttiğimiz boyun düzleşmesinin nedenleri bunlardır. Bu düzleşme hali boyun yapılarına hatta beyne fazla yük binmesine sebep olur. Disklere binen yük zamanla boyun fıtıklarına zemin hazırlar. Elimizin ayasına koyduğumuz çenemize başımızın ağırlığını vererek oturmak yine boyun fıtığına zemin hazırlar.
Sürekli bilgisayar başında çalışmak Boyun ağrılarının en önemli suçlarından birisi de masa başında başı önde çalışmaktır. Bilgisayar ekranına uzun süre bakarak çalışmak boyun fıtığına zemin hazırlar.
Kontrolsüz spor, Isınmadan yapılan spor diskler ve eklemler üzerine fazla yük binmesine ve yıpranmalara yol açarak boyun fıtığına zemin hazırlar. Boynu kütletmek, Halk arasında boynu kütletmek olarak tanımlanan zorlayıcı germe hareketleri boyun kemiklerinin uygunsuz sürtünmelerine neden olarak deformasyona neden olur. Boyun fıtığına zemin hazırlar. İlk başlarda rahatlıyor gibi hissettirirken uzun dönemde boyun omurgasını giderek yıpratan kısır döngüye neden olur.”
KALP KRİZİ İLE BOYUN FITIĞI AYRIMI İYİ YAPILMALI
Desteksiz ağır yük kaldırmanın da boyun disklerinde yıpranmaya neden olduğunun altını çizen Mehmet Büyükkiraz, “Kişinin taşıyabileceğinden fazla yükün altına girmesi, sırtta omuzda sürekli bir şeyler taşımak, ağır sırt çantası boyun omurgasını zorlayarak boyun fıtığına zemin hazırlar. Bir yük taşırken elimize yükün tamamını alıp diğer tarafa doğru yaslanmaya çalışarak yürümek, ağır cismi başla destekleyerek onu tutmaya çalışmak boyun fıtığına zemin hazırlar. Boyun fıtığının en önemli belirtisi ağrısıdır. Hastalığın başlangıç döneminde boyun ağrısı ön planda iken olay ilerledikçe kollarda, parmaklara inen ağrı uyuşma ortaya çıkar. Sinir baskı altında kalmaya devam ettikçe kuvvet azalması başlar. Tedavi edilmeyen ileri olgularda bacaklarda güçsüzlük idrar kaçırma gibi şikayetler olabilir. Özellikle sol kola vuran ağrılarda kalp krizi boyun fıtığı ayrımı yapılmalıdır. Bu ayrımı EKG ile yapmak yeterli değildir. Hastanın hikayesi ve ileri tetkikleriyle tanı kesinleştirilmelidir. Hastaların bazılarında ise ağrı şayet kola vuruyorsa boyun fıtığı yok diye düşünürler. Boyun fıtığında ağrı kola vurmayabilir. Ağrı sadece boyunda, omuzda, kolun belli bölümünde veya ellerde olabilir. Boyun fıtıklarında genellikle uyuşukluk görülür. Bazı boyun fıtıklarında hiç ağrı olmayabilir. İlerlemiş fıtıklarda kolda güç kaybı olabilir” açıklamasını yaptı.
İLK BASAMAKTA HASTANIN ŞİKAYETLERİ DİNLENMELİDİR
Tanı koymada ilk basamakta hastanın şikayetlerini dinlemek ve boyun fıtığı ile karışabilecek diğer hastalık gruplarını dikkate alarak muayene etmek gerektiğini kaydeden Büyükkiraz, “Bundan sonraki aşama manyetik rezonans(MR) ile görüntülemedir. Bazı durumlarda omurlardaki kireçlenmeyi ya da kaymayı daha iyi saptayabilmek için bilgisayarlı tomografi veya direk grafi (röntgen) çekimi yapılabilir. Bazı durumlarda birden fazla boyun fıtığı olduğunda ya da kollara giden sinirlerin etkileşme derecelerini belirlemek için EMG (Elektromiyelografi) yapılabilir. Hastalığın tedavi seçenekleri ilaç, fizik tedavi ve cerrahi müdahaledir. Başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaçlar verilir. Ağrının azaldığı dönemde fizik tedavi programı uygulanabilir.  İlaç olarak ağrı kesici, ödem azaltıcı ya da kas spazmı çözücü verilir. Özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde kısa süreli kullanım için  boyunluk verilebilir. Fakat uzun süreli boyunluk takılması boyun kaslarını zayıflatır. Boyun fıtıklarında fizik tedavi programı uygulanabilir. Fizik tedavi programında Yumuşak doku ve sinir baskısına bağlı ağrıları gidermek ve spazm oluşan kasları gevşetmek için sıcak uygulamalar ve elektriksel uyarı uygulanır” ifadelerine yer verdi.
MASA BAŞINDA OTURURKEN KISA ARALIKLARLA MOLA VERMEK GEREKİR
Tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi tedavi yollarından çok korunma yollarının daha önem kazandığını belirten Büyükkiraz son olarak şunları söyledi; “Duruşu düzeltmek, kontrollü bilinçli spor yapmak, ofiste çalışanların bilgisayar monitör seviyesini ayarlayıp monitörü sağa veya sola değil tam karşısına konumlandırması, uzun süre aynı pozisyonda masa başında kalmamak, ara sıra mola verip egzersiz yapmak gereklidir. Ortopedik yatak ve iyi yastık seçimi önemlidir. Yastık başı kaldıracak ya da düşürecek kadar kalın ya da ince olmamalıdır. Çok sayıda kalın yastıkla yatmamak gerekir. Koltuk ya da kanepe iki büklüm el başın altında uyumak boyuna zarar verir. Masa başında çalışanların kol destekli sandalyede oturması, sırtına ya da beline arkadan destek koyması gereklidir. Sandalyeden öne doğru kayarak kalkmak gerekir. Uzun süreli bilgisayar kullanmamak, kitap ve gazete okumamak, televizyon seyretmemek gerekir. Masa başında otururken kısa aralarla mola vermek, ayağa kalkmak gerekir. Telefon ahizesini omur ve boyun arasına sıkıştırıp konuşmamak gerekir. Tüm omurga ve kas hastalıklarında olduğu gibi sık sık yüzmek çok yararlı olur.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.