Bu gece bin aydan daha hayırlı

Müftü Yusuf Tuna, Kadir Gecesi nedeniyle Osmanlı Camii’nde gerçekleştirecekleri programı açıkladı. Tuna, Kadir Gecesi’nin manası ve bu gecede yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulunurken, “Tüm Çerkezköylülerin Kadir Gecesi kutlu olsun” dedi

Bu gece bin aydan daha hayırlı
23 Temmuz 2014 Çarşamba 07:24

Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna bugün kutlayacağımız Kadir Gecesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu, gece için Osmanlı Camii’nde yapılacak programı bildirdi. Tuna, Kadir Gecesi’nin Kur’an-ı Kerim’le sabit olan ‘Bin aydan daha hayırlı gece’ olduğunu bir kez daha vurgulayarak ne anlama geldiğini anlattı.
KADİR GECESİ PROGRAMI
Müftü Tuna Kadir Gecesi nedeniyle tüm camilerde çeşitli programların yapılacağını belirterek sözlerine başladı. Tuna, “Kadir Gecesi bir ömre bedel çok faziletli  bir gece. Bunun değerlendirilmesi için Osmanlı Camii’nde bir dizi programımız olacak” dedi.
SAKALI ŞERİF GÖSTERİLECEK
Tuna daha sonra bu program hakkında bilgi verdi: “Teravih namazı öncesin de ilahi, kaside ve Mevlid-i Şerif okunacak. Ardından vaaz ve sohbetler olacak. Teravih öncesi program dua ile sona erecek. Teravih namazının kılınmasının ardından ise Sakalı Şerif açılacak ve cemaatin ziyaret etmesi sağlanacak. Sakalı Şerif ziyaretleri dua ile bitecek. Osmanlı Camii Kadir Gecesi’ne has olarak sabaha kadar, imsak vaktine kadar açık kalacak.
KADİR GECESİ NEDİR?
Kadir Gecesi’ni Kur’an-ı Kerim’den anlatan Müftü Yusuf Tuna, “Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesi’ni anlatan Kadir Suresi var. Kadir süresinde bin aydan daha faziletli olduğu belirtiliyor. Kadir gecesi meleklerin kutsadığı bir gecedir. Melekler ve Cebrail Kadir Gecesi’nde Allah’ın izniyle yer yüzüne her iş için iner, ziyarete gelir. Bu gecede melekler ve Cebrail yer yüzüne gelecek ve müminlere selam verecekler. Güneş doğana kadar bu durum devam edecek” dedi.
RAMAZAN’DA KUR’AN İNMEYE BAŞLADI
Ramazan ayının önemli olduğunu vurgulayan Müftü Tuna konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadir gecesi önemini nereden alıyor? Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim inmeye başladı. Bunun için değerli olduğundan dolayı yer yüzüne melekler ve Cebrail inerek gökyüzüne gelerek müminleri selamlarlar.”
KADİR GECESİ RAMAZAN AYINDA GİZLİ
Kadir gecesinin ramazan ayı içerisinde saklı olduğunu ancak kuvvetli rivayetler bulunduğunu söyleyen Müftü Tuna şunları kaydetti: “Aslında Kadir Gecesi Ramazan Ayı içinde gizlenmiştir. Peygamberimiz Ramazan’ın son 10 gününde tekli gecelerde olduğuna yönelik işaretler vermiştir, bir güçlü rivayete göre ise 27. gecede olduğu görüşü muhtemeldir. Ama aslında kesin bir şey yok. Bu da mümini kadir gecesi için bir geceye bağlı kalmaması daima arayış içinde güzelliği her gece yaşamaya sevk ediyor.”
DUALARIN KABUL EDİLDİĞİ GECELER
Kadir Gecesi’nde duaların kabul edildiğini söyleyen Müftü Tuna şöyle dedi: “Kadir Gecesi mutlak dualar kabul olur. Bunun gibi duaların kabul edildiği gece ve günler vardır. Mesala Cuma gecesi, Bayram geceleri ve Kadir Gecesi dualar kabul edilir. Peygamberimiz bu önemli gün ve gecelerde duaların reddolunmayacağını söylüyor. Cuma gününde de duanın kabul edildiği an var. Bu durum müminlerin bu gün ve geceleri uyanık geçirmesine neden oluyor. Ramazan ayı 11 ayın sultanı. Çünkü Allah’ın ayı olarak yorumlanıyor. Şehr-i Ramazan…”
KADİR GECESİ NELER YAPILMALI
Müftü Yusuf Tuna, açıklamalarının sonunda Kadir Gecesi yapılması gerekenleri sıraladı. Tuna şunları söyledi: “Öncelikle tövbe etmeliyiz. Daha sonra kaza ve nafile namazları kılmalıyız. Üçüncü Kur’an-ı Kerim okumalıyız. Kur’an-ı manasıyla beraber okumalıyız. İlahi reçeteyi o zaman anlarız.  Peygamberimize selat selam okumalıyız. Tebrikleşmeliyiz. Varsa büyüklerimiz ziyaret edilmeli, uzaktaki yakınlar telefonla aranıp tebrik edilmeli. Ve hayatımızı muhasebeye çekmeliyiz. Zaaflarımız ne kadar, teraziye koymalıyız. Sevaplarımızı artırmak, günahlarımızı sıfırlamak için çalışmalıyız. Peygamberimiz sizin hayırlınız insanlara en fazla faydası dokunandır. Bundan hareketle ben ne kadar insana faydalı olabildim. Cenab-ı Allah ‘Kula iyilik yapmanın sanki kendisine iyilik yapmak gibi olduğunu’ belirtiyor. Bizler ‘ne kadar insanlara iyilik yapıp böyle cenab-ı hakka iyilik yaptık. Onun rızasını kazandık.’ Diye sormalıyız kendimize. Ne kadar etrafımızdaki, fakir, muhtaç insanlara yardım edebiliyoruz. Bunları sormalıyız, düşünmeliyiz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.