Buğday’da verim düşük kalite yüksek

Çerkezköy Bölgesi’nde buğday hasadına geçtiğimiz hafta sonu başlandı. Hasattan elde edilen ilk verilere göre umut edilen verime ulaşamadıklarını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Buğday’da bu sene verimin düşük, kalitenin ise yüksek olduğunu söyleyebilirim" dedi

Buğday’da verim düşük kalite yüksek
13 Temmuz 2011 Çarşamba 00:00

Çerkezköy, belde ve köylerinde bulunan 50 bin dönümlük alanda buğday hasadı başladı. Hasadın başlaması ve ilk verilerin gelmesiyle birlikte açıklamalarda bulunan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Bu sene buğdayda beklenen verim yok. Buğdaya gerekli bakımı yapan çiftçilerimiz dönüm başına 400 kg verim alırken, gerekli bakımı yapmayan çiftçilerimizin verimi dönüm başına 200 kg kadar düşebiliyor" dedi.
HASTALIKLARA BAĞLI OLARAK VERİM DÜŞTÜ
Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü Yetkilileri, bu yılın yağışlı gitmesine bağlı olarak Çerkezköy Merkez, Belde ve Köylerinde Fungal(Mantari) hastalık etmenlerinin olduğu, bazı buğday çeşitlerinde kök ve kök boğazı hastalıklarının görülmesine bağlı olarak verimde düşüş yaşandığını dile getirdiler.
İLAÇLAMA VE DOĞRU EKİM VERİMİ ETKİLEDİ
Şu ana kadar 28 tarlada biçerdöverlerin başında durarak kontrollü hasat yaptıklarını belirten Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü Yetkilileri, "Çerkezköy genelinde buğday alanlarında yapılan incelemelerde fazla miktarda tohumluk kullanılarak sık ekim yapılmayan, geç olarak ekilen ve zamanında koruyucu ilaçlama yapılan alanlarda verim oldukça iyi durumda.
Özellikle kök boğazı hastalığı ve diğer fungal hastalık belirtilerinin rastlandığı, sık ve erken ekim yapılan ve ilaçlama yapılmayan alanlarda ise verimin az olduğu gözlemlenmiştir. Bu veriler ışığında doğru ekim, ilaçlama gibi çalışmaları yapanlar dönüm başına 450 kg verim alırken, buğdaya bakımı yeterince yapmayan çiftçilerimizin %15-20’lere varan verim kaybı yaşadığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.
VERİM BAZI YERLERDE 200 KG KADAR DÜŞEBİLİYOR
Buğday’da bu sene verimin düşük kalitenin ise yüksek olduğunu belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak ise "Buğday ekimini doğru gerçekleştiren ve ilaçlamasını zamanında yapan üreticiler dönüm başına 400 kg verim alabiliyor. Ama ürününe gerekli özeni göstermeyen üreticinin verimi dönüm başına 200 kg kadar düşebiliyor" ifadelerini kullandı.
BUĞDAY 650-700 TL OLMALI
Buğdaydaki fiyat beklentisi hakkında düşüncelerini aktaran Toprak, "Buğday şuan piyasa da 530 liraya alınıyor. Bu fiyat üreticiler için yeterli değil. Çiftçilerimizin beklentisi buğday fiyatının en az 650-700 lira olmasıdır. Ama serbest piyasa ekonomisi şartlarında devlet fiyat belirleyemediği için fiyatın bu noktaya ulaşması zor gözüküyor" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.