Bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Çerkezköy’ün Mahalle Muhtarlarını kahvaltıda ağırladı. Glory Area’da düzenlenen kahvaltıda termik santral konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Akay, “Çerkezköy’ün hayatını karartanlar yarın bunun vebalini ödemek zorundadır. Siyaseti bir kenara bırakarak, Çerkezköy’ün temelinde buluşarak termik santrale ‘hayır’ demeye bir kere daha davet ediyorum. Nefes alan herkesin yorum yapması ve karşı çıkması gerektiğini söylüyorum.” diye konuştu

Bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak
18 Ocak 2017 Çarşamba 13:42

GLOR AREA’DA BİR ARAYA GELDİLER
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın Glory Area’da düzenlediği kahvaltı programına Belediye Başkan Yardımcıları Kemal Gümüş ve Esengül Güven ile Mahalle Muhtarları katıldı. Öncelikle Mahalle Muhtarlarının talep ve sıkıntılarını dinleyen Başkan Akay daha sonra termik santral konusunda açıklamalarda bulundu.
SEMİNERE DEĞİNDİ
Konuşmalarına, Tekirdağ’da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği seminere değinerek başlayan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Tekirdağ’da Cuma günü 6 tane öğretim görevlisi; muhtar, öğretmen ve kamu kurumlarını da içine alacak bir manzarada seminer düzenlenmiş. Çerkezköy’e termik santral yapılması konusunda Türkiye’nin enerji ihtiyacı da öne çıkarılarak bir açıklama ile toplantıyı gerçekleştirmişler. Toplantıda, ‘termik santral yapılması adına kamuoyunu oluşturalım, zararı yoktur hatta faydaları vardır’ anlamına gelecek açıklamalarda bulunmuş durumdalar” diye konuştu.
ÖNCE BU MÜDÜRLER ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYACAKLAR
Toplantıya muhtarların yani şehrin seçilmiş insanlarının çağırılmasının normal olduğunu kaydeden Başkan AKay, “BU seçilen insanların içerisinde meclis üyeleri ve belediye başkanları da var. Yani bizler vatandaşın temsilcisiyiz. Bu çerçevede, konuyu muhtarlara anlatmak, tarif etmek doğru ama okul müdürleri kamu görevlileri üzerinden, öğretmenlere ‘çocuklara termik santralin güzel bir şey olduğunu anlatacaksınız’ diyorlarmış. Önce bu müdürler ellerini vicdanlarına koyacaklar. Öğretmenlerin elleri vicdanlarında olduğuna inanıyorum ama bunu bu şekilde tarif etmenin doğru yöntem olduğunu asla kabul etmiyorum. Çerkezköy’de yaşayan, nefes alan herkesin mutlaka ortaya bir yorum koyması gerekiyor” dedi.
DURUMU SEMPATİKLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği seminerde dağıtılan şampuan ve krem malzemelerine de değinen Vahap Akay, “6 hoca gelecek, olayı sempatikleştirmeye çalışarak hemikli şampuan, hemikli maske, hemikli yara merhemi ve sabun dağıtacak. ‘Olayı yumuşatalım, olayı sempatik bir hale getirelim, termik santral zaten kötü bir şey değil; kömürlü termik santral hiç kötü bir şey değil’ gibi olayı bu çerçeveye bağlamak komedidir. Bu ürünleri getiren arkadaşlar kendi evlerinde bunları kullanıyorlar mı merak ediyorum. Buraya gelip bunları tarif eden arkadaşların kendi yaşadıkları alana 7 kilometre mesafede termik santral var mı, yok mu bunu da merak ediyorum” diye konuştu.
SEN BU BACALARI BURAYA DİKTİĞİN ZAMAN ISI DENGESİNİ BOZACAKSIN
Dağıtılan el broşürlerinde yer alan ifadelerin de altını çizen Başkan Akay, “Termik santralin bir evin bacası kadar zararı olduğu söyleniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Termik santral olan alanlarda yaşamak isterler mi? Çocuklarını orada büyütmek isterler mi? Siz termik santrali yapacaksınız ve Çerkezköy’ün suyunu kullanacaksınız. Şu anda 120 metrede olan suyunu kullanacaksınız. Bu su 130-150 metrelere inecek. Sen bu bacaları buraya diktiğin zaman ısı dengesini bozacaksın. Geçen gün yağan ve şikayet ettiğimiz karı bir daha göremeyeceğiz. Çayırdere ve bu bölgede tarım alanları var. ‘Bu alanlarda rekoltelerde hiçbir değişiklik olmayacak’ diye yazacaksın. Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye’de 30-35 tane termik santral var, gidelim bakalım. ‘Bu kadar kolay tarifle geçiştirelim’ tarzıyla yürüyemeyiz” dedi.
KENDİ BAKTIKLARI ALANDA EKSİKLİK VAR
Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkmak zorunda olduklarını ifade eden Başkan Akay, “Ben kendi adıma söylüyorum. Enerji ihtiyacı var ve kabul ediyoruz. Alternatif enerji kaynaklarını konuşmak zorundayız. Hidroelektrik santrallerini gelip kursunlar, destekleyelim. Ama kömürlü termik santrale şiddetle karşı çıkıyoruz. Kendi baktıkları alanda eksiklik var. ‘Buradaki mevcut kömür yatakları üzerinden yerli kömürü kullanacağız, kendi enerjimizi üreteceğiz’ diyorlar. Ergenedeki ÇED raporunda petrokok ve ithal kömürde işletebilir ibaresi bulunuyor. Şimdi bu şekilde bir manzarayla başlayacaksınız; ikinci aşamada petrokok ve ithal kömür yakacaksın, sonra yürüyüp gidecek. Bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Havamız, suyumuz, toprağımız gidecek” açıklamalarında bulundu.
ÇERKEZKÖY’Ü NEDEN BU HALE GETİRİYORUZ?
Çerkezköy nüfus 150 bin olduğunu ve bu bölgenin çekim alanı haline geldiğini dile getiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy sanayisiyle birlikte ticareti de ciddi anlamda güçlenen bir şehir halini almış. Burada yeni bir hayat başlıyor. Çerkezköy kabuğunu kırmış daha da ileriye gitmeye çalışıyor. Şimdi burada iş yapan müteahhitleri, vatandaşları, sabah 8 de gelip akşam 5’te giden insanları Çerkezköy artık tutmaya başladı. Burada yaşayarak katma değer sağlamak istiyorlar. 150 binden vazgeçtim; burada yaşamak, katma değer sağlamak isteyen insanlar burada yaşamak ister mi? Tabi ki istemezler. Ondan da vazgeçtim; burada yaşayanlar nefes almak için kaçmak isterler. Çerkezköy’ü neden bu hale getiriyoruz? Sorumluluk sahibi olanlara ve burada yaşayanlara söylüyorum. Bugün yorum yapamaz ve sessiz kalırsak, cevap vermezsek kendimizden kaçmış oluruz” şeklinde konuştu.
BURADAKİ ARKADAŞ CEVAP VERECEK
Siyaseti bir kenara bırakarak konuştuğunu ifade eden Başkan Akay, “Siyasete bulaştırmaya çabalayanlar var. Ben ‘Çerkezköy’ diyorum. Bu soruları sordukça, konuştukça iktidar partisi ilçe başkanı hariç neredeyse tüm ilçe başkanları bu konuda yorumunu ortaya koymaya başladı. İlçe başkanına sordum ‘termik santrali istiyor musun istemiyor musun?’ dedim ve cevap 60 kilometre ötedeki il başkanından geldi. Bu soruyu ben il başkanına sormadım. 60 kilometre mesafede yaşayan vatandaş ‘termik santral yapılsın’ diyemez. Bir şey olmaz dememeliyiz. Buradaki arkadaş cevap verecek. Nefes alan, sorumluluk sahibi olan, yarın öbür gün çocukları Çerkezköy’de büyüyecek arkadaş cevap verecek. 60 kilometre ötedeki arkadaş cevap vermeyecek. 60 kilometre mesafedesin, ben burada 7 kilometre alan içinde kalacağım, nefesi ben alacağım, çocuklarımız bu dumanı ciğerlerine çekecek sonra sen, 60 kilometreden ‘termik santralden bir şey olmaz’ diyeceksin. Bunun inandırıcı tarafı da yok. Bugün bunu konuşmazsak yarın çok geç olacak. Bugün yapılan bu manzara doğru bir yaklaşım değildir. ‘Şampuanlarla, sabunlarla sempatik gösterelim’ yaklaşımı hoş değil. Buna kendiniz inanıyor musunuz?” diye konuştu.
TERMİK SANTRALE ‘HAYIR’
Termik santralin yapılmasını isteyenlerin, durumu sempatik ve süsleme laflarla göstermeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Akay, “Çerkezköy’ün hava kirliliği belli oranlara gelmiş ve hava aldığımız bir alana da termik santrali koyarsak bu şehrin geleceğini karartmış olacağız. Alternatif enerji kaynakları olsun diyorum ama kömürlü termik santralin Çayırdere-Ambardere alanına koymak Çerkezköy’ün hayatını karartmaktır. Çerkezköy’ün hayatını karartanlar yarın bunun vebalini ödemek zorundadır. Siyaseti bir kenara bırakarak Çerkezköy’ün temelinde buluşarak ‘termik santrale hayır’ demeye bir kere daha davet ediyorum. Bir platform oluşturmaya ihtiyacımız var. Burada nefes alan herkes, seçilmiş herkes bu meseleye bir şekilde eğilerek yorum yapmak ve konuşmak zorunda. O bacalar oraya dikildikten sonra kim ne konuşursa konuşsun olacaklar belli. Nefes alan herkesin yorum yapması ve karşı çıkması gerektiğini söylüyorum” ifadelerini kullandı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
termik santrale - 7 yıl önce
hayır hayır hayır termik santrale hayır
Avatar
Hasan Demir - 7 yıl önce
Belediye Başkanımızın ısrarla siyaset üstü bu mücadelesini destekliyor ve tüm vatandaşların ve Siyasilerin bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini istiyoruz.