Büyük balık küçük balığı yutuyor

Çerkezköy’de faaliyet gösteren bakkal esnafı büyük marketlerin açılmasıyla birlikte işlerinin iyice kötüye gitmesinden şikayetçi. Büyük marketlerin görselliği kullanarak bakkalların önüne geçtiğini belirten Şen Bakkal Sahibi İnan Ağaca, "Bakkalların durumunu özetleyen en iyi cümle ‘Büyük balık küçük balığı yutar' atasözüdür" dedi

Büyük balık küçük balığı yutuyor
11 Temmuz 2011 Pazartesi 00:00

Çerkezköy bakkal esnafı, büyük marketlerin bakkallar üzerindeki olumsuz etkilerini çarpıcı örneklerle açıklayarak, daha çok sigaradan kazandıklarını belirttiler. Vatandaşlara kolaylık olsun diye veresiye de verdiklerini, veresiye defterlerinin ise bir hayli kabarık olduğuna değindiler.
SİGARA SATARAK AYAKTA DURUYORUZ
7 aydır bakkalcılık yaptığını söyleyen Şen Bakkal sahibi İnan Ağaca, büyük marketlerin bakkallar üzerindeki etkisini şöyle dile getirdi: "Büyük marketler biz bakkalcıları bitiriyor. Marketler daha fazla ürün aldıkları için fiyatlar orada daha uygun. Biz daha çok sigara satarak ayakta durabiliyoruz."
Marketler gelmeden önce daha çok ürünü olduğunu ifade eden bakkal sahibi İnan Ağaca, alan müşteri olmadığından dolayı şimdi bakkalında bir kaç parça ürün olduğunu dile getirdi. Veresiye satış yaptığını da belirten Bakkal Sahibi Ağaca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaş zaten zor geçiniyor. Bundan dolayı zor zamanların da gelip bizden veresiye istiyorlar, bizde kıramıyoruz. Fakat veresiye defteri de çok kabarık. Şu anda 2,5 milyar alacağım var, doğru dürüst kimseden para alamıyorum."
"Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın çalışmalarından gazetelerden ya da internetteki haberleri okuyarak bilgileniyoruz" diyen Yeşil Irmak Bakkal Sahibi Abdullah Coşkun, Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın bazı yerlerde çok iyi çalışmasına rağmen Çerkezköy’de esnafa yeterince inmediğini belirtti.
EN BÜYÜK GÖREV ESNAF ve SANAATKARLAR ODASI’NIN
Şuan bakkalcılığın geçiş döneminde olduğunu söyleyen Esnaf Abdullah Coşkun, şunları kaydetti: "Bakkalcılarda da sorun var. İş mekanlarını görsel yerlere kurmuyorlar, bir düzen yok. Burada en büyük görev Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na düşüyor. En azından bakkalcıları toplayıp bu konularda bilgilendirebilir."
Büyük Marketlere karşı bakkalcıların bir araya gelip market kurmalarının çok zor olduğunu söyleyen Abdullah Coşkun, "Bunun için de ileri görüşlü olunması gerekir" dedi.
YELPAZEYİ GENİŞLETMEYE ÇALIŞIYORUM
Su faturası hariç fatura ödeme işlemi de yaptığını söyleyen Coşkun, bunun için vatandaştan 1 TL fark aldığını ve vatandaşın işini kolaylaştırdığı için memnun olduklarını dile getirerek "Yelpazeyi genişletmeye çalışıyorum" dedi.
Artık mahalle bakkalcılığının Avrupa’daki sisteme döndüğüne de dikkat çeken Esnaf Abdullah Coşkun, "Bakkallarda belki sadece alkol ve sigara satılacak ve bakkallar küçük büfelere dönecek" diyerek düşüncesini paylaştı.
VATANDAŞ GÖRSELE ALDANIYOR
Alışverişte görselliliğin önemine de değinen Coşkun, "Vatandaşlarımız büyük marketlerin ürünlerini tanıttığı görsellere aldanıyorlar. Görselliğin etkisinde olan vatandaş alışverişi de o marketten yapıyor. Büyük marketlerin görsellerinde ucuzluk, ürünlerimizde şu kadar indirim var yazması vatandaşı da doğal olarak etkiliyor. Ama bu indirim ve ucuzluk görselleri doğruyu yansıtmıyor. Marketlerin sattığı fiyatlara bizlerde ürün satıyoruz ama dediğim gibi görsellik vatandaşı büyük marketlere yönlendiriyor" şeklinde konuştu.
VERESİYE DEFTERLERİ KABARIK
Veresiye defterinin kabarık olduğunu ve alacaklarını toplamakta zorluk yaşadığını ifade eden Umut Bakkal İşletmecisi Veysel Korkmaz ise, "Büyük marketlerin peşi sıra açılması doğal olarak işimizi olumsuz yönde etkiliyor. Cebinde parası olan, kredi kartında limiti olan büyük marketlere gidip alışverişini yapıyor. Para ve kart limiti bittiğinde ise bize geliyorlar ve sigarayı bile yazdırmak durumunda kalıyorlar. Biz de işlerimizi devam ettirebilmek için güvendiğimiz, tanıdığımız kişilere veresiye vermek zorunda kalıyoruz. Bakkalcılığın olmazsa olmazlarından biri de sonuçta veresiyedir" dedi.
BÜYÜK MARKETLERLE MÜCADELE EDEMEYİZ
Bakkal ve büfelerin daha çok sigara ve alkol satarak ayakta kalabildiğini söyleyen Çağla Büfe İşletmecisi Aziz Kurt ise şu şekilde konuştu: "Şuanki koşullarda büyük marketlerle mücadele etmemiz mümkün değil. Mahalle eşrafının zaruri ihtiyaçlarını sağlayacak ürünleri satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Buna karşın her mahallede A-101 ve BİM’ler hızlı bir şekilde türediği için işlerimizde gittikçe azalıyor. Bu tip marketlerin satmadığı sigara ve alkollü içecekleri satarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Bunun yanında da A-101 ve BİM gibi marketlerde olmayan markaları da satarak farklılık yaratmaya çalışıyoruz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.