Büyük yürekli Oyuncak Kaçakçısı

Dünya medyası tarafından 'Oyuncak Kaçakçısı' olarak basına taşınan Rami Adham, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı ziyaret etti. Suriye’de savaşın ortasında kalan çocuklara yiyecek, ilaç ve oyuncak götüren Adham, hikayesini Başkan Akay’la paylaştı. Adham’ın anlattıklarını büyük bir dikkatle dinleyen Başkan Akay, “İnsanlık adına önemli bir görev üstlenip iyi bir örnek olmuşsunuz.” ifadelerini kullandı

Büyük yürekli Oyuncak Kaçakçısı
24 Ocak 2017 Salı 18:09

BAŞKAN AKAY’I ZİYARET ETTİ
Aslen Suriye – Halepli fakat 1989 yılından beri Finlandiya’da yaşayan 6 çocuk babası Rami Adham, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı ziyaret etti. Ziyaretinde, Suriye’de yaşanan savaş ve bu savaşın ortasında kalan çocuklar için yaptıklarını hakkında bilgiler veren ‘Oyuncak Kaçakçısı’ lakaplı hayırsever işadamı Başkan Akay’la bir süre sohbet etti.
ASLEN SURİYELİ
Babasının Adanalı, annesinin ise Suriyeli olduğunu belirten Rami Adham, “29 yıldır Finlandiya’da yaşıyorum ve orada sualtı mühendisliğiyle uğraşıyorum. 44 yaşındayım ve 6 çocuk babasıyım.” dedi.
OTURUP ÖYLECE BEKLEYEMEZDİM
Suriye’de savaşın ortasında kalan çocuklara yardım etmek için yürüttüğü oluşumu 5 yıl önce başlattığını kaydeden Adham, “Suriye’de kötü şeyler yaşanıyor ve bu kötü durum başladığı zaman oturup öylece bekleyemezdim. Elimden geldiğince insanlara yardım etmeliydim. Uzaktan da yardım edebilirdim ama ben oraya gitmeye karar verdi. Sıkıntıları gözlemleyip ona göre yardımda bulunuyorum. Finlandiya’da Türkiye’ye, buradan da Suriye’ye geçiyorum.” bilgilerini verdi.
BENİ ÇOK MUTLU ETTİ
Suriye’ye gitmeye karar vermesinin ardından 3 yaşındaki kızının “Baba al benim bebeklerimi ve oyuncaklarımı Suriye’deki çocuklara götür. Onlar oyuncaklarını bombaların arasında kaybetmişlerdir.” dediğini ve tüm oyuncaklarını kendisine verdiğini belirten Adham, “Giderken yanıma 5 bin Euro da para aldım. Az bir miktar gibi gözükse de o para çok büyük bir yardım başlattı. İlk yardımımı yaptığımda o çocukların yüzlerindeki sevinci görmek beni çok mutlu etti.” diye konuştu.
SON 1 YILDA DÜNYA BASININA KONU OLDU
Suriye’ye 5 yıl içerisinde 28 kere gittiğini ifade eden Adham, “Son 1 yılda dünya basınında haberlerim çıkmaya başladı. ‘6 çocuk babası hayatını tehlikeye atıp Halep’e yardım götürmeye gidiyor’ gibi haberler yazılıyor.” dedi.
KAMPANYA BAŞLATTI
Suriye’de savaşın ortasında sıkışıp kalan çocukların neler çektiğini tüm dünyaya göstermek istediğini dile getiren Adham, “Finlandiya’da yardım kampanyası düzenleyip durumu anlatmaya çalışıyorum. Finlandiya’dan 450 aile buldum ve bu aileler 450 ailesiz çocuğa bakıyor. Suriye’ye şimdiye kadar 25 bin oyuncak götürdüm.” bilgisini verdi.
SURİYELİ SANTA CLAUS
Suriyeli Santa Claus olarak da adlandırıldığını söyleyen Adham, “2 bin GB’lik video arşivim var. 5 yıldır yaptıklarım hikayeleştiriliyor ve Hollywood’da film haline getirilecek. Bu hikaye çok meşhur oldu.” dedi.
2015’TEN SONRA ZORLAŞTI
2015’ten sonra Türkiye – Suriye sınır kapıları kapatıldı. Aslında bu gayet anlamlı bir durum. Komşu ülkelersiniz ve sınır komşunuzda savaş var. Suriye’ye girişim; girdikten sonra da çıkışım yasaklandı. Finlandiya pasaportumla 200 farklı ülkeye vizesiz giriş yapabiliyorum fakat kendi ülkeme giremiyorum. Hal böyle olunca da başka çarem kalmadığını gördüm ve illegal olarak geçmeye karar verdim.” ifadelerini kullandı.
PARA, ÇOCUKLAR İÇİN HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR
“İnsanlar bana bazen bunu neden yaptığımı soruyorlar.” diyen Adham, “Suriye’ye para götürebilirsiniz ancak para, çocuklar için hiçbir anlam ifade etmiyor. Çocukların, kaybettikleri çocukluklarını kazanmaları için gerekli olan şey oyuncaklardır. 6 senelik savaş sonucu bir jenerasyonu tamamen kaybettik. Gelecekteki çocuklar için yatırım yapılması gerekiyor. Öncelikle yiyecek ve eğitim; sonrasında da oyuncaklar.” dedi.
SURİYE’YE EN BÜYÜK YARDIMI TÜRKİYE YAPTI
Suriye’de 3 milyon çocuğu eğitim göremediğini, 1 milyonun üzerinde çocuğun ailesiz kaldığını, 700 bin insanın öldüğünü ve 11 milyon insanın da göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Adham, “Suriye’ye en büyük yardımı Türkiye yaptı. Türkiye’nin yardımı olmasa saydığım bu rakamlar 3’e katlanırdı. Suriyeli vatandaşlar adına size çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ OLAN ŞEY ÇOCUKLARDIR
Dinlediği hikayenin oldukça etkileyici olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Suriye’de ciddi bir savaş var. Bunu rakamlarla da ortaya koydunuz. Sınır komşumuza, tarihi ilişkilerimiz olan Suriye’ye Türkiye kucak açtı ve yarımlarına devam da edecek. Bu Türklerin geleneğinde var. Çocuklara ulaşmanız belki de en etkileyici tablo. Paranın geçmediği bu dünyada önemli olan şey çocuklardır. İnsanlık adına önemli bir görev üstlenip iyi bir örnek olmuşsunuz.” dedi.
OYUNCAK HEDİYE ETTİ
Oyuncak Kaçakçısı lakaplı Rami Adham, Başkan Akay’la bir süre daha sohbet ettikten sonra Başkan’a bir de oyuncak hediye etti. Başkan Akay’da Rami Adham’a çocuklar için hazırladıkları hediyelerden takdim etti.
Haber: Uğur Kılıç
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.