Büyükşehir borcu almak istemiş Yasalar buna izin vermemiş

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Hizmet Kervanı Programı doğrultusunda Büyükşehir Daire Başkanları ile birlikte Çerkezköy’deki sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte bir toplantı yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak çarpıcı açıklamalar yaptı. Büyükşehir Belediyesi olarak 11 ilçe belediyesinin borcunu üstlenmeyi ve seçilen belediye başkanlarının beyaz bir sayfa ile yola başlamalarını istediklerini belirten Başkan Albayrak, “Ama buna yasalar izin vermedi” dedi

Büyükşehir borcu almak istemiş Yasalar buna izin vermemiş
27 Eylül 2014 Cumartesi 07:12

Büyükşehir Yasası ile birlikte Büyükşehirlerin ilçe belediyelerinin İller Bankası’ndan gelen paylarının azaldığını ve sıkıntıya düştüklerine belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Sanıyorum bu sıkıntıyı Hükümette gözlemliyor. Yeni yapılanma ile merkezden ilçe belediyelerin aldığı pay azaldı, belli bir miktar düştü. Yeni yılda bunun düzeleceğini umuyoruz. Ama ne olursa olsun biz Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimize destek olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

BEYAZ SAYFAYA AÇALIM DEDİK!
İlçe belediyelerin merkezden aldığı desteğin azaldığını ve bu nedenle proje üretmekte sıkıntılar yaşandığının belirtilmesi üzerine Başkan Kadir Albayrak, “Biz Belediyelerin borçlarını üstlenelim, hepsi beyaz ve yeni bir sayfa açalım istedik, bunun araştırmasını yaptık ama buna yasalar izin vermedi. Bu noktada biz de destek olmak için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz.

ORTAK PROJELERE DESTEK VERİYORUZ
Bu imkanları kullanırken de bazı sınırlamalar var. Biz imkanı aktarırken ilçe belediyeleri ile ortak proje geliştirerek, onlara para aktarabiliyoruz, destek olabiliyoruz. Bu da bir önceki yıl ki bütçenin en fazla %10’u kadar olabiliyor. Demokrasilerde çareler tükenmediği için, biz de çözüm yolları arıyoruz sürekli. Nasıl yardım edebiliriz, nasıl destek oluruz diye. Çerkezköy’e gelirken Kızılpınar ve Veliköy yolları için 825 bin TL getirdik. Bu parayı Çerkezköy Belediyesi’nin hesabına aktaracağız ilk etapta” dedi.

GAZA GELMEM!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın konuşmasının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, kendilerinin Tekirdağ’daki diğer 10 Belediye’nin toplamı kadar borç aldıklarını ifade etmesi ve toplantıya katılan bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin “Sen Tekirdağ’ın Kadir Babası, Kadir Abisisin” demesi üzerine Başkan Albayrak, esprili bir dille gaza gelmeyeceğini ifade ederek, “Ama şuna emin olun elimizden gelen çabayı, gayreti göstereceğiz. Ben ve Belediye Başkanlarım kendi namuslarını nasıl koruyup, kolluyorsa devletin malını, halkımızın bize verdiği emaneti aynı titizlikle koruyup, kollayacaktır” diye konuştu.

ÖNCELİK DERE ISLAHI OLACAK
Çerkezköy’ün en önemli ve öncelikli sorununun Çorlu ve Pınarça Deresi sorunu olduğuna dikkat çeken Kadir Albayrak, “Pınarça Deresi’ni Çerkezköy gündeminden çıkaracağız. Her yağmurdan sonra Çerkezköy’ü su basacak mı, basmayacak mı tartışması olmayacak. Pınarça Deresi sorunu öncelikli sorunumuz olacak ve bu konuyu çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇERKEZKÖYLÜLÜK BİLİNCİ VURGUSU
Çerkezköy’ün Büyükşehir Yasası ile birlikte Kapaklı’dan ayrıldıktan sonra dar alanda yüksek nüfus yoğunluğunun olduğu bir ilçe olduğunu ve kilometreye 485 ile 500 kişi düştüğünü belirten Başkan Albyarrak, Çerkezköy’de yaşayanların sadece %15’inin Çerkezköy doğumlu geri kalanının ise Trakya’nın ve Anadolu’nun çeşitli vilayetlerinden gelen insanların oluşturduğunu belirterek, Çerkezköylülük bilincinin arttırılması ve geliştirilmesini istedi.

HERKESE EŞİT VE ADİL HİZMET
Kendisinin ve ilçe belediye başkanlarının insan odaklı ve kişinin mutluluğu için projeler üreteceklerini ve hizmetlerde bulunacaklarını kaydeden Başkan Albayrak, su, yol, kanalizasyon vs. gibi meselelerin zaten bir Belediye’nin yapması gereken, öncelikli konular olduğunu belirterek, “Eğer hala bir yerde kanalizasyon yoksa, vidanjör çağrılıyorsa kusura bakmayın bu ayıp Tekirdağ’ın ayıbıdır. Kısa sürede bu sorunları çözeceğiz, Herkese eşit muamele yapıp, herkese eşit ve adil hizmet sunacağız” ifadelerini kullandı.

EFSANE BAŞKANLAR OLACAĞIZ

Dönemlerinin sonunda kendisinin ve ilçe belediye başkanlarının hayırla yad edileceklerini ve ‘Efsane Başkanlar’ olarak anılacaklarını vurgulayan Albayrak, “Gerçekten ben ve ekibim bu işe, göreve çok iyi hazırlandık. Başarılı olacağımıza ve güzel hizmetler yapacağımıza inanıyoruz. Elde edilecek başarı ne Kadir Albayrak olarak benim, ne de ekibimin başarısı olacaktır. Ortaya çıkacak başarı Tekirdağ’ın başarısı olacak ve onu halkımıza armağan edeceğiz” dedi.

SORULARI CEVAPLANDIRDILAR
Çerkezköy’e gelirken Daire Başkanları ile birlikte geldiğini belirten Albayrak, toplantıya katılanlardan sorunlarını, taleplerini aktarmalarını istedi. Bunun üzerine bir vatandaş su fiyatlarını gündeme getirdi ve Belediyelere işçi alınırken hassas olunmasını ve araştırılmasını istedi. Soruyu soran vatandaş kısa süreli polemikte  sonra sorunun cevabını almadan Belediye Meclis Salonu’ndan ayrıldı.

SU NEDEN PAHALI GELİYOR?

Sudaki fiyat artışı ile ilişkili eleştirilere cevabı TESKİ Genel Müdürü Halim Orta verdi. Kendilerinin göreve geldiğinde Tekirdağ’daki su fiyatlarının 1 TL ile 19 TL arasında değiştiğini ve Çerkezköy’de ise suyun 1.8 TL olduğunu ifade eden Halim Orta, “Çerkezköy’de bugün itibari ile suyun fiyatı 2 TL. 30 Mart 2014 tarihinden itibaren Büyükşehir olan illerde ilçe belediyeleri atık su ücreti almak zorunda. Bu yasal bir zorunluluk. Biz de su fiyatının %50’si kadar bir oranda atık su ücreti alıyoruz ve suyun metreküpü 3 TL oluyor. Bu atık su ücretini 2 yıl önce çıkan bir kanunla alma zorunluluğu getirildi fakat Bakanlar Kurulu daha sonra bir karar alarak bunu belediyelerin insiyatifine bıraktı ve 2 yıl süre ile bunu çoğu belediye almadı. Ama büyükşehir olunca bunu almama gibi bir şansınız yok. Belki bu yüzde %50’lik kısım üzerinde yeni bir çalışma yapılabilir, yeniden düzenlenebilir” açıklamasını yaptı.

TESKİ olarak su ücretini belirlerken kullanım oranına göre bir fiyatlandırmaya gittiklerini ifade eden Halim Orta, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ayda ortalama 15 metreküp su kullandığını ve kendilerinin de bunu baz alarak 1 ile 20 metreküpe kadar olan kullanımı bir fiyatlandırdığını, 20 ile 41 metreküpe kadar olana bir fiyatlandırdığını belirterek 1 metreküp kullanan ile 100 metreküp kullananın aynı ücreti ödemesiniz eşitsizlik ve dengesizlik yaratacağını söyledi.

BELDELERE KOLAYLIĞA YASA İZİN VERMİYOR

Türkiye’nin diğer büyükşehirlerinde de suyun fiyatının bu civarda olduğunu ve Tekirdağ’daki fiyatın en düşüklerden biri olduğunu vurgulayan Halim Orta, kapanan beldelerde su fiyatını farklı belirlemek için çalışma yaptıklarını fakat yasanın buna buraların daha önce belediye ile yönetildiği için izin vermediğini belirtti.

SU FİYATLARI DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR
Suyun elektrik, doğalgaz vs. gibi önemli ve herkese gerekli bir şey olduğunu vurgulayan Halim Orta, “Bizim önceliğimiz Tekirdağ’ın her yerine kaliteli ve sağlıklı suyu en güzel şekilde sağlamak. Su fiyatları elektrik, doğalgaz gibi canlıdır. Yaza, kışa değişiklik gösterebilir, farklı fiyatlar uygulanabilir” dedi.

ŞEHİR PARKI PROJESİ

Toplantıda Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy’e Büyükşehir Belediyesi’nin ne gibi projelerinin olduğunu sordu. Bu soruya ilk cevabı Belediye Başkanı Vahap Akay verdi. Çerkezköy’de eski otogar alanının olduğu bölgede 105 bin metrekarelik bir Şehir Parkı Projelerinin olduğunu belirten Akay, diğer projelerini seçim propagandasında halka anlattıklarını belirterek, bu projeleri hayata geçireceklerini kaydetti.

HER İLÇEDE HİZMET BİNASI OLACAK
Akay’ın ardından konuşan Başkan Albayrak ise ilk ana projelerinin Büyükşehir Belediye yapılanmasını tamamlayarak, hayata geçirmek olduğunu ve bunu önemli ölçüde tamamladıklarını belirterek, “Tekirdağ’ın her ilçesine bir adet Büyükşehir Belediye Binası yapacağız. Her ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin Hizmet Binası olacak. Vatandaş Büyükşehir ile ilgili sıkıntı, talep ve isteklerini buralarda dile getirecek. Ayrıca Tekirdağımızda sulu tarım alanlarının genişletilmesi için çalışmalar yapacağız. Asyaport ile birlikte Tekirdağ önemli bir lojistik merkez olacak. Dünyanın en büyük yük gemileri buraya gelecek. Bu da Tekirdağ ekonomisine ciddi katma değer katacak” ifadelerini kullandı.

33-40 MİLYON TL GEREKLİ

Çerkezköy’de yapılacak olan dere ıslah çalışmaları ile ilgili bilgi veren TEKSİ Genel Müdürü Halim Orta, derelerin ıslahının DSİ sorumluluğunda olduğunu ve ıslah çalışmalarını onlarla birlikte yapacaklarını belirterek, “DSİ kamulaştırmanın yapılarak yerin kendilerine verilmesini istiyor. Bu da bize 33 ile 40 milyon TL arasında bir maliyet demek Yalnız başına bunun üstesinden gelmemiz zor ama şuanda DSİ ile birlikte bu işi nasıl çözeriz onun araştırması içerisindeyiz” şeklinde bilgi verdi.

ŞOFÖR ESNAFI SIKINTILARINI ANLATTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Daire Başkanlarının katıldığı toplantıda Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yaşar Kuş ve servis taşımacılığı yapan esnaflar da kendi sorunlarını dile getirdiler ve toplu taşımaya Tekirdağ genelinde ne zaman geçileceğini sordular.

4 AYRI YÖNETMELİK HAZIRLANDI
Bu sorulara cevabı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi Başkanı M. Zeki Gürcün verdi. Kendilerinin yeni Büyükşehirler içerisinde ilk UKM’yi kuran ve 4 ayrı yönetmelik hazırlayan Belediye olduklarını vurgulayan UKM Başkanı M. Zeki Gürcün, hazırlanan yönetmeliklerde ki bir takım eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için herkesten görüş aldıklarını ve yönetmelikleri güncellemeye çalıştıklarını ifade etti.

YENİ HAT VE GÜZERGAH İZNİ VERİLMEDİ
S Plaka ile ilgili düzenlemenin bittiğini, J plaka ile ilgili düzenlemede ise sona gelindiğini, M ve T plaka ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Gürcün, “Bizlerin sizin önüne engel çıkarma vs. gibi bir niyetimiz yok. Yasalar ve kanunlar ölçüsünde sizin sorunlarınızı çözmeye çalışıyoruz. Bizim dönemimizde ne yeni hat talebine, ne de yeni güzergah talebine izin verildi. Toplu taşıma konusun da ise projemizi hazırlayarak, tamamladık. Bu projeyi üniversitelere gönderdik, fiyat araştırması yapılıyor şuan. Sanıyorum bir 6 aylık çalışmanın ardından ilçeler, mahalleler, köyler birbirine bağlanacak” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ercan - 10 yıl önce
biz ambarderede vidanjör cağrıyoruz baskanım
Avatar
birileri - 10 yıl önce
atmak kolay yasayı bildiğiniz için söylüyorsunuz nasılsa yasa böyle üç atış serbest