Çanakkale Kızılpınar’a taşındı

'Çanakale'den Anadolu'ya Projesi' kapsamında Anadolu’yu gezen Çanakkale 1915 Savaş Eserleri Gezici Müzesi Kızılpınar’da açıldı. 4 bin parça savaş malzemesinin yanında 25 tanıtım tablosu, 75 ayrı Çanakkale anlatımı ve 1915 çekimi 30 dakikalık belgesel filminin yer aldığı müzeyi gezenler Türk askerlerinin ne şartlar altında savaştığına tanık olurken, müzede kurulan ‘Temsili Şehitlik’ de müzenin önemli noktalarından birini oluşturdu

Çanakkale Kızılpınar’a taşındı
03 Haziran 2011 Cuma 00:00

'Çanakale'den Anadolu'ya Projesi' kapsamında Anadolu’yu gezen ve 4 bin parça savaş malzemesinin yanı sıra o döneme ait çeşitli materyallerin yer aldığı Çanakkale 1915 Savaş Eserleri Gezici Müzesi Kızılpınar’da açıldı. Açılışa Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Ali Bayer, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Yaşar, AKP Tekirdağ Milletvekili Adayı Sait Yazı, AKP Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ,  AKP Kapaklı Belde Teşkilat Başkanı Ali Osman Orhan, İlçe ve Belde Teşkilat Mensupları ve öğrenciler katıldı. Açılışta ilk konuşmayı Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan gerçekleştirdi.
ŞİMDİKİ DURAK KIZILPINAR
Konuşmasında, Çanakkale’den Anadolu’ya projesi kapsamında bölge bölge Anadolu’yu dolaştıklarını dile getiren Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü ve aynı zamanda TRT Belgesel Daire Emekli Başkanı Cengiz Yürükaslan, bugüne kadar 7 milyon kişiye ulaştıklarını belirterek, Kızılpınar’ın 101. Durakları olduğunu söyledi. Kendilerine Trakya’dan da yoğun talep olduğunu ifade eden Yürükaslan, Kızılpınar Belediyesi’nin 5 ay önce kendilerine başvurduğunu ve bunun öncülüğünü yaptığını da dile getirerek Belediye Başkanı Faruk Korkmaz’a teşekkür etti.  Konuşmasında projenin amacına değinen Yürükaslan, "Çanakkale’ye gidemeyen, oraları görme imkanı olmayan ve özellikle öğrencilere yönelik bir kültür ve eğitim programını amaçlıyoruz" diye konuştu.
VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU
Konuşmasının başında "Geçmişini tanımayan geleceğine emin adımlarla ilerleyemez" diyen Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, bu doğrultuda Çanakkale’den Anadolu’ya projesi için 5 ay önce girişimde bulunduklarını söyledi. Korkmaz, proje sayesinde Çanakkale’yi  Kızılpınar’a taşıdıklarını belirterek, tüm vatandaşların ve öğrencilerin müzeyi gezmesi yönünde çağrıda bulundu.
4 BİN PARÇA SAVAŞ MALZEMESİ
Açılışın ardından konuklar sergilenen malzemeleri tek tek incelerken, Genel Koordinatör Cengiz Yürükaslan da malzemeler hakkında konuklara ve öğrencilere detaylı bilgi verdi. Müzeyi ziyaret edenler hepsi orijinal ve 98 yıllık 4 bin parça savaş malzemesiyle birlikte 25 tanıtım tablosu, 75 ayrı Çanakkale anlatımı ve 1915 çekimi 30 dakikalık belgesel filmini görme fırsatı yakaladı.
TARİHE TANIKLIK ETTİLER
Sergilenen savaş malzemelerinin içinde,  mermiler, süngüler, kılıçlar, tüfek ve tabancalar, askerlerin giydiği bot ve çarıklar, misket bombaları, asker ve subaylara ait eşyalar, askerlere ait kıyafetler yer alırken, müzeyi gezenler Türk askerlerinin nasıl şartlar altında mücadele ettiğini yakından görme şansı buldu.
SAVAŞIN ACI YANLARI
Müzede en dikkat çekici parçalar arasında havada çarpışan mermiler, sessiz mayın olarak adlandırılan, uçlarında siyanür zehri olan ve birçok askerimizin şehit olmasına neden olan zehirli yıldızlar, Çanakkale’de bile bulunmayan makarna barutlar ve sıtma hastalığından korunma amaçlı Türk askerlerine dağıtılan ‘Kinin’ hapları yer almakta.
TEMSİLİ ŞEHİTLİK DE MEVCUT
Müzede ayrıca Çanakkale Savaşı’nda Şehit olan 17 Çerkezköylü Mehmetçik için yapılan ‘Temsili Şehitlik’ ile o yıllardaki mayınlı arazileri, çıkarma yapılan yerleri ve bölgenin yapısını gösteren Çanakkale Savaş Panoraması sergileniyor.
ONBİNLERCE MEHMETÇİK ZEHİRLİ YILDIZ YÜZÜNDEN ŞEHİT OLDU
Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, Çanakkale Savaşı'nda müttefik kuvvetlerin Türk askerlerine karşı kullandığı silahları müzeyi gezen konuklara ve öğrencilere detaylı bir şekilde anlatırken, o dönemin en son teknoloji imkanları çerçevesinde yapılan silahların düşmanlar tarafından kullanıldığını belirterek, her yolu deneyen İngilizlerin savaş suçu olmasına karşın zehirli yıldızları kullandığını dile getirdi.
"Zehirli yıldızlar Çanakkale'nin bilinmeyenleridir" diyen Cengiz Yürükaslan, "Çanakkale tarihçilerinin, bilmediği, Çanakkale müzelerimizde sandıklarla olan bir sürü yapılmış silah ve materyaller var. Bunlardan birisi zehirli yıldız. Bunun diğer adı sessiz mayın. Zamanında askerimizin ayağındaki teçhizat eksikliği, ayakkabı eksikliğinden dolayı İngilizler böyle bir şey tespit etmişler. Uçlarına zehir sürerek havadan uçaklarla askerlerimizin bulunduğu bölgeye, siperlerin yakınlarına atmışlar. Bu ne şekilde düşerse düşsün bir ucu mutlaka havada kalıyor. Birçok insanımızı bu yıldızlar yüzünden ya kan kaybıyla, ya da zehirlenerek hayatlarını kaybetmiştir. Birçok askerimizin de ayağı zehir nedeniyle kesilmiştir" ifadelerini kullandı.
BARUTU TEL HALİNE GETİRMİŞLER
Çanakkale Savaşı'nda düşmanın toz halindeki barutu tel haline getirdiğini ve buna ‘Makarna barut’ dendiğini kaydeden Yürükaslan, vücuda isabet eden merminin vücut içerisinde infilak ettiğini ve vücut içini yakarak askerlerimizin şehit olduğunu söyledi.
METREKAREYE 6 BİN MERMİ!
Anlatımı esnasında, o dönemde metrekareye 6 bin mermi düştüğünü de hatırlatan Yürükaslan, "Çalışma masalarımızın büyüklüğü bir metrekaredir. Buradan savaşta metrekareye düşen 6 bin merminin hikayesini anlatmak istiyorum. Bu alanda 5-6 asker bulunabilir. Asker başına bin kurşun. Milyonda bir ihtimal olan mermiler havada çarpışıyor. Nasıl bir savaşın yaşandığını buradan anlamamız mümkün" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.