Can’ın başvurusu Paris’te görüşülerek karara bağlanacak

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) somut olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi Paris’te toplandı. Ebru sanatının temsili listeye alınması için Ebru Sanatçısı Atilla Can tarafından yapılan başvuru da görüşülerek karara bağlanacak. Komite toplantısına katılmak üzere Paris’e giden Ebru Sanatçısı ve Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, ebru sanatının UNESCO insanlığın somut olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kabul edilmesi halinde Türkiye’den listeye giren kültürel miras sayısının da 12’ye çıkacağını ifade etti

Can’ın başvurusu Paris’te görüşülerek karara bağlanacak
26 Kasım 2014 Çarşamba 08:11

GÜZEL ÇALIŞMALARA İMZA ATACAĞIZ
 
Ebru sanatı kapsamında 6 yıllık bir proje sahibi olan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, ebru sanatının koruma altına alınması için yaptığı başvuru kapsamında Paris’e gitti. Dünya Ebru Günü Projesi için büyük emekler verdiğini belirten Can, “İnanıyorum ki güzel çalışmalara imza atacağız. Birçok ulusal ve uluslararası projede görev aldım. İnşallah Çerkezköy halkına güzelce vakit geçirebilecekleri bir şehir kazandıracağız. Yaptığımız görüşmelerde aldığımız fikir ve talepleri değerlendirerek sosyal ve kültürel anlamda halkımıza hizmet olarak sunacağız” diye konuştu.
 
KOMİTE TOPLANTISI 24-28 KASIM TARİHLERİ ARASINDA YAPILIYOR
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) somut olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi Paris’te toplandı. 24-28 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan toplantılarda geleneksel ebru sanatının da ‘Temsili Listeye’ alınması için Ebru Sanatçısı Atilla Can tarafından yapılan başvuru da görüşülecek. Eğer Ebru UNESCO insanlığın somut olmayan Kültürel mirası temsili listesine kabul edilirse Türkiye’den listeye giren kültürel miras sayısı da 12’ye çıkacak.
 
46 BAŞVURU ELE ALINACAK
 
Ebru sanatının temsili listeye alınması için yapılan başvuru Paris’te görüşülerek karara bağlanacak. UNESCO somut olmayan kültürel miras Hükümetlerarası Komitesi Toplantısı’nda temsili listeye girmek için yapılan toplam 46 başvuru ele alınacak. Ebru sanatı dışında Türkiye’de bu yıl Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Romanya ve Moldova ile birlikte ilkbaharın gelişinin kutlandığı Hıdırellez Geleneği ve Katoliklerin Saint George Bayramı’nın ortaklaşa temsili listeye alınması için başvurdu.
 
UNESCO LİSTESİNDE YER ALAN TÜRK KÜLTÜRLERİ
 
UNESCO listesinde yer alan Türk Kültürleri hakkında da bilgi veren Atilla Can, “‘Türk Kahvesi Kültür ve Geleneği’ geçen yıl Bakü’de yapılan komite toplantısında temsili listeye alınmıştı. “Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi Bektaşi Ritüelli Semah ve Geleneksel Sohbet Toplantıları, Nazar Boncuğu, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali UNESCO’nun temsili listesinde yer alıyor” dedi.
 
İKİ TEMEL LİSTE BULUNUYOR
 
Atilla Can konuşmasının sonunda ise, “Somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesi kapsamında, somut olmayan kültürel miras unsurlarına dikkat çekmek ve somut olmayan kültürel mirasın önemi konusunda bilinçlenmeyi sağlayarak kültürel çeşitliliğe saygı içinde diyalogu desteklemek amacıyla ‘insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesi’ ve ‘acil koruma gerektiren somut olmayan kültürel miras listesi’ olmak üzere iki temel liste bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.