Çatalağzı halkı: Burada yaşamak çok zor, nefes alamıyoruz

Kapaklı Belediyesi, Zonguldak Çatalağzı’ndaki termik santrali incelemek üzere bir organizasyon düzenledi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşları katıldığı organizasyonda Çatalağzı Termik Santrali civarındaki yerleşim bölgeleri incelendi ve termik santralin çevreye etkileri konusunda yöre halkıyla bilgi alışverişinde bulunuldu.

Çatalağzı halkı: Burada yaşamak çok zor, nefes alamıyoruz
05 Mart 2018 Pazartesi 13:25

SAĞLIĞIN SİYASETİ OLMAZ
Kapaklı’lı kafileyi Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün karşılarken, düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Akgün şu açıklamalarda bulundu: “Çok kapalı bir havada geldiniz. Açık bir havada gelmiş olsaydınız Zonguldak’ın, Çatalağzı’nın yaşadığı sıkıntıyı çok daha net görürdünüz. Bu işin siyaseti yok. Siz başarmışsınız. Bu noktada, sağlık noktasında hepiniz bir araya gelmişsiniz. Her partiden, her renkten insanlarla bir heyet halinde ilçemize geldiniz. Sağlığın siyaseti olmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlet. Sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal bir hak.
3 PARTİNİN MİLLETVEKİLLERİ ORTAK HAREKET ETMİŞLER
Terme’de termik santral projesi Danıştay kararıyla iptal edildi. Terme’de Ak Partili Belediye Başkanı var. Kendisine ulaştık, bunu nasıl başardıklarını sorduk. Ak Parti, CHP ve MHP olmak üzere 3 partinin milletvekilleri ortak hareket etmişler, karşı duruş sergilemişler ve olayı iptal ettirmişler. Halkı, sivil toplum örgütlerini, siyasileri bir araya getirmek gerekiyor. Bu birliktelik sağlanmazsa sonuç almak çok zor.
VİCDANI OLAN HERKESİN KARŞI ÇIKMASI LAZIM
Türkiye’nin 80 bin megavatın üzerinde kurulu gücü var. Ama talep 40 bin civarı. Talebin 2 katı kurulu güç var. Neden termik santralleri dayatıyorsunuz? Yönetenler kolaycı yaklaşıma kaçıyor. Kimse üretime karşı değil. Ama kolaycı yoldan, çevreyi kirleterek, insan sağlığına zarar vererek yapılacak üretime vicdanı olan herkesin karşı çıkması lazım.
HALK İSTEMEZSE TERMİK SANTRAL OLMAZ
Termik santralden önce nüfusumuz 12 bindi; şimdi ise nüfus 7 bin 200’lerde. Termik santral işsizliğe çözüm olmadı. İşsiz gençlerimiz var. Bu bölge 1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında planlarda termik santral bölgesi olarak ilan edildi. Zamanında kararlar alınırken, buradaki insanlar termik santrali biliyordu, termik santralin yanında yaşıyordu. Bir tane daha olsa ne olur mantığıyla baktılar. Burada insanlar ekonomik anlamda sıkıntıya itilmiş. Buradaki insanları birçoğu ekonomik sıkıntılardan dolayı Çatalağzı’nda termik santralde çalışıyorlar. Santral istemiyorlar ama iş kaygısı, işten çıkarılma korkusu nedeniyle bunu dile getiremiyorlar. Çatalağzı iki arada bir derede kalmış. Siz bir adım öndesiniz, avantajlısınız. Halk istemezse termik santral olmaz.
TERMİK SANTRAL KANSERİ TETİKLİYOR
Bilimsel anlamda kanserden ölenler termik santraldendir diye bir araştırma yok. Kurumsal anlamda üniversiteler yanaşmıyor. Ama Avrupa’da yapılan araştırmalar termik santralin kanseri tetiklediğini ortaya koymuş. Yukarıda karar verenler o kararı alırken, burada yaşayanlara sormuyorlar, burayı analiz etmiyorlar. Bir şeyi eleştirirken, çözümünü de onun yanına koyun. Sahayı onlara bırakmayın. Burada bir öğretmenimiz bir araştırma yapmış. 2017 Eylül’ünden itibaren yağan yağmurlardan numuneler almış ve bu numuneleri asit ölçüm cihazıyla ölçmüş. Maalesef gördüğümüz değerler yağmurlar asit şeklinde yağıyor. Bu tarımsal her türlü faaliyeti birebir etkiliyor.”
BURAYA TERMİK SANTRAL YAPILMASINI İSTEMİYORUZ
Toplantıda Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da konuşarak, “Çatalağızı’nın girişinden itibaren soluma konumunun değiştiğini hissedebiliyoruz. Hemen ağzınız kurumaya başlıyor. Sık sık su içme ihtiyacı duyuyorsunuz. Bildiğiniz gibi bilhassa kıyı bölgelerdeki belediyeler 1/100000’lik planlar, 1/25000’lik planlar, 1/5000’lik planlarla ilgili tamamıyla bakanlık yetkili. Bize sorulduğunda biz itiraz ettik. Buraya termik santral yapılmasını istemiyoruz dedik. Uygun değil kesinlikle yapılmamalı dedik. Çerkezköy Belediyesi, Kapaklı Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi itiraz etti. Fakat itirazımız kabul görmedi.
BİRLEŞTİĞİMİZ TEK NOKTA İNSAN
Çerkezköy’de yapılması planlanan ÇED Halkın Katılımı toplantısı yapılamadı. Bakanlık yetkilileri tarafından ‘Toplantı açıldı. Halk bilgilenmek istemediği için toplantı kapatıldı’ şeklinde bir tutanak tutuldu. Kapaklı’da 81 ilden vatandaşımız var. Sivil Kuruluş erkanı ve tüm derneklerle toplantı yaptığımda vatandaşlarımızdan bir tanesi termik santrali desteklemedi. Ama şu var demokrasiden uzak korkak bir toplum olduk. Demokrasiyi biraz daha benimsemeliyiz. Birbirimizi tanımlamalıyız. Bu işin partisi yok. İnsan sağlığı odaklı birleştiğimiz tek nokta insan.” dedi.
KORKARSAK ÖLÜRÜZ
Eski Çerkezköy Belediye Başkanı Mehmet Uz da inceleme gezisiyle ilgili görüşlerini aktarırken, “Umarım bu mesajı yetkililer görür ve projeden vazgeçerler. Vazgeçilmezse eğer iyi şeyler olmayacak, bu çok açık. Buraya gelirken bu kadarını tahmin etmemiştim. Tam bir felaket. Yazık, gerçekten çok yazık. Bu milleti, bu güzelim vatanı mahvediyoruz. Belediye Başkanlarına mücadeleleri için teşekkür ediyorum. Fakat vatandaşın katkısının tam olarak olduğunu düşünmüyorum. Korkmasınlar, korkacak bir şey yok. Korkarsak ölürüz.” ifadelerini kullandı.
BİR ÇEVRE FELAKETİ GÖRÜYORUZ BURADA
Çerkezköy Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Tamer Avcılar da “Bir çevre felaketi görüyoruz burada. Umarız bizim başımıza da gelmez. STK'lar, halkımız, hepimiz buradayız. Umudumuz önleyici olarak bu projeye engel olmak. Ulusal medyadan Çatalağzı’nı takip ediyordum. Ama bu kadarını beklemiyordum.  Ki söylenene göre bugün burasının havasının iyi olduğu bir günmüş. Diğer günlerde gelseydiniz çok daha kötü deniyor. Ben tasavvur edemiyorum. Bugün burası bu kadar kötüyse diğer günler nasıl? Zaten evleri görüyoruz. Boş ev çok fazla. Nüfus 10 binden 7 bine düşmüş. Umuyoruz ki bizim başımıza gelmez” diye konuştu.
NEFES ALAMIYORUZ
Çatalağzı’nda yaşayan bir vatandaş, “Termik santralin kurulmasına kesinlikle izin vermeyin. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Konuşursak başımız beladan kurtulmaz. Burada yürüyüşe katılan insanlar işten çıkarıldı. Sadece izin vermeyin diyorum” dedi. Tayfun isimli bir çocuk da “Biz burada yaşamıyoruz şuan tatile geldik. Daha önce burada yaşıyorduk. Tekirdağ'a taşındık. Burada santral olduğu için hava çok kirli ve kötü kokuyor. Burada yaşamak çok zor. Nefes alamıyoruz. Kanser oranı ve hastalık çok fazla” ifadelerini kullandı.
DURUM ÇOK KÖTÜ
Çatalağzı’nca vatandaşlarla görüşen Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş de “Termik santrallerin doğayı yerleşim yerlerini nasıl etkilediğini anlatmaya çalışırken zararlarından bahsederken birileri küllerin atılacağı kül barajlarının, kül sahalarının olacağını söyledi. Biz de buraya Çatalağız kül barajına bakmaya geldik. Burası bir vadi. Ülkemizin güzel vadilerinden bir tanesi. Fakat burası külle doldurulmuş. Suyun yarısı mavi yarısı çamur rengi. Atılan küller su ile birlikte bu vadiye basılıyor. Çökertiliyor. Çökertilen küller su ile karışıyor ve suyu kirletiyor. Durum çok kötü. Bildiğin çamur. Felaket. Şuan hava soğuk ve karlı. Şuanda burası böyle ise sıcak havalarda nefes almak mümkün olamayacaktır. Bu manzara ne Çerkezköy'e ne Kapaklı'ya ne de Pınarça'ya yakışmayacak. Bunu istemiyoruz” dedi.
ARITMA VE FİLTRE TESİSİ ÇALIŞMIYOR
Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Bu vadi yaklaşık 1,5 kilometrelik bir vadi. Şuan aktif olarak 7 ünite santral çalışıyor. Solda görülen santral devletin özelleştirmeden sattığı santral. Problemli bir santral. Arıtma ve filtre tesisi çalışmıyor. 2019'un sonuna kadar revizyon yapılması gerekiyor” dedi. Santrallerin ve mahallelerin iç içe olduğunu söyleyen Akgün “Sadece toz, baca dumanı değil gürültü kirliliğine de neden oluyor. Özellikle geceleri bu gürültü daha fazlalaşıyor. Halk bundan çok şikayet ediyor. Yakılan kömürler barajlara atılıyor. Ve oluşan küller kamyonlarla taşınıyor. O kamyon trafiği de mahalle aralarından geçiyor. Sonuç olarak bu manzara şuan böyle” şeklinde konuştu.
HALKIN ÖRGÜTLENİP BUNA KARŞI DURMASI GEREKİYOR
“Bölgeye 8 ve 9’uncu santralin kurulmasının planlanıyor” diyen Başkan Akgün “Biz şuan burada halkın yaşam mücadelesini veriyoruz. Şuana kadar yapılan yapılmış ama bu zamandan sonra ne 8'inci ne de 9'uncu bir santral daha istemiyoruz. Çatalağzı bu anlamda bir laboratuar. Santral yapılacak olan yörenin halkı gelip görsünler. Ülkede birileri buna karar veriyor. Termik santral yapılacak olan yerin gerçekleri bertaraf ediliyor. Halkla muhatap olunmuyor. Bu projenin yapılacağı alanlardaki önderler başkanlar, sivil toplum örgütleri halkı bilinçlendirerek bu tip yatırımlara gidilmemesi gerektiği şeklinde örgütlenmeleri gerekiyor. Bu olay halktan geçer. Halkın örgütlenip buna karşı durması gerekiyor” dedi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.