Cemevleri için Belediye Meclisinden tarihi karar

Çerkezköy Belediyesi’nin Mart ayı Meclis toplantısının ilk oturumu Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığı’nda yapılırken, Meclis toplantısında ilçemizde bulunan Cemevlerinin resmi ibadethane olarak tanınması CHP ve MHP’li Meclis Üyelerinin oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi

Cemevleri için Belediye Meclisinden tarihi karar
03 Mart 2015 Salı 18:19

 TOPLANTI SAAT 14.00’DA BAŞLADI

Pazartesi günü saat 14.00’da toplanan Çerkezköy Belediyesi’nin Mart ayı Meclis toplantısının ilk oturumunda ilk olarak Belediye’de münhal bulunan 5 adet kadroda derece değişikliği yapılmasının müzakeresi görüşülerek, oy birliği ile kabul edildi. Ardından gündemin üçüncü maddesinde yer alan 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi gereği Tam Zamanlı Sözleşmeli Personel statüsünde 1 adet Şehir ve Bölge Plancısı, 1 adet Harita Mühendisi, 1 adet Harita Teknikeri ve 1 adet Elektrik Teknisyeni çalıştırılması ve ücretinin tespiti görüşülerek, oy birliği ile 1 adet Şehir ve Bölge Plancısı, 1 adet Harita Mühendisi, 1 adet Harita Teknikeri ve 1 adet Elektrik Teknisyeni’nin tam zamanlı ve sözleşmeli olarak Belediye’de çalıştırılması oy birliği ile kabul edildi.

KIZILAY’IN TALEBİYLE KİRA SÜRESİ BİR YIL DAHA UZATILDI

Dördüncü gündem maddesinde yer alan Türkiye Kızılay Derneği Çerkezköy Şube Başkanlığı’nın 16.02.2015 gün ve 21/204 Sayılı Belediye Hizmet Binası Çatı Katı B Bölümü’nde bulunan yerin 2014/09 Sayılı Meclis kararı ile kendilerine 1 yıl süreyle kira süresi uzatılması yapıldığı ve ilgili yerin kira süresinin 25 Mart 2015 tarihinde dolacağından tekrardan kira süresi uzatılması talebine ait yazısı görüşülerek Kızılay Derneği Çerkezköy Şubesi’nin kira süresi 1 yıl daha uzatıldı.

THK’NIN KİRA SÜRESİ BİR YIL DAHA UZATILDI

Kızılay’ın talebinin ardından Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şubesi’nin 16.02.2015 gün ve 45/350 Sayılı Belediye Hizmet Binası Çatı Katı A Bölümü’nde bulunan yerin 2014/09 Sayılı Meclis kararı ile kendilerine 1 yıl süreyle kira süresi uzatılması yapıldığı ve ilgili yerin kira süresinin 25 Mart tarihinde dolacağından tekrardan kira süresi uzatılması yapılması talebi de görüşülerek Türk Hava Kurumu’nun ilgili yerde kira süresi 1 yıl daha uzatıldı.

GARİP DERNEK HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİNİ İSTEDİ

Gündemin altıncı maddesinde yer alan Avrupa Birliği katılım süreçinde Belediyeler ile AB’li taraflar arasında diyalogun ve iş birliğinin tesis edilmesi, güçlendirilmesi doğrultusunda faaliyet göstermek amacıyla kurulmuş ve kurulacak olan derneklere 5253 Sayılı Yasa’nın 2. ve 3. maddeleri ile 31.03.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 25772 Sayılı Yönetmeliğin 5. maddesinin (c) fıkrası gereği Çerkezköy Belediyesi’nin Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’ne üye olması ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın Belediyemizi temsilen yetkilendirilmesi görüşülerek, oy çokluğu ile kabul edildi. Bu gündem maddesi ile ilgili söz alan AKP Grup Sözcüsü Dr. Remzi Garip, söz konusu Dernek hakkında bilgi verilmesini istemesinin ardından konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin yaklaşık 1 yıl önce kurulduğunu tıpkı Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği gibi bir oluşum olduğunu ifade etti.

ŞARTSIZ DEVREDİLMESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’ne üye olunması ve görüşme yapması için Belediye Başkanı Vahap Akay’a yetki verilmesinin ardından gündemin yedinci maddesinde yer alan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün 18.02.2015 gün ve 49777496/32 Sayılı Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda mezarlık ve cenaze hizmetlerinin bir elden koordineli olarak sevk ve idaresinin yapılması, aksaklıkların giderilmesi ve kaliteli hizmet sunulabilmesi için Çerkezköy Belediye Başkanlığı envanterinde bulunan iki adet cenaze nakil araçların yine Çerkezköy ilçesinde kullanılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na şartsız devredilmesi görüşülerek, oy birliği ile kabul edildi.

SİCİLDEN TERKİN EDİLMESİ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

Çerkezköy ilçesi sınırları içerisinde muhtelif parsellerdeki Belediye hissesinin satışı görüşülerek, oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi. Hisse satışlarının Komisyona havale edilmesinin ardından Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 20.02.2015 gün ve 50 sayılı İlçemiz Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 1459 ada 1 numaralı parselin sicilden terkin edilmesi hakkındaki yazısı da görüşülerek, oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

CEMEVLERİNİN DİNİ İBADETHANE OLMASI GÖRÜŞÜLDÜ

Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün 19.02.2015 gün ve 46599845/277 sayılı tapu devri hakkındaki yazısının Belediye Meclisi’nde görüşülüp, oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Belediye Meclisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararları ile 5393 Sayılı Kanunun 15. Maddesi (a) bendinde yetki ve imtiyazlar başlığındaki ‘Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak’ hükmü çerçevesi ile ilçemiz vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak, ilçe sınırları dahilinde bulunan Cemevlerinin dini ibadethane olmasının kabul edilmesi görüşülerek karara bağladı.

BUNLAR ÇOK HASSAS KONULAR

Bu gündem maddesine geçilmeden önce AKP Grubu tarafından verilen önergede söz konusu gündem maddesinin Meclis gündeminden konunun yereli değil geneli ilgilendirdiği ve bu nedenle Meclis yerine devlet katında karar alınması gerektiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Grup Sözcüsü Remzi Garip, “Bütün arkadaşlarımız ile Meclise gelmeden önce partide istişarede bulunduk. Bunlar gerçekten çok hassas konulardır. Bu devlet ve meclis katında karar alınması, yasal düzenlenmesi varsa yapılması gereken bir konudur diye bir sonuca vardık. Bu dilekçenin Belediye Meclisi’ne alınmaması konusunda oy birliği ile bir önerge vermiş bulunuyoruz. Temsil ettiğimiz parti 12 yıllık iktidar döneminde konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmıştır ve çalıştaylar düzenlenmiştir. Böyle bir sıkıntının ülkemizde olduğunu, çözülmesi gerektiğine hem fikir olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

BELEDİYE MECLİSİNİN İŞİ VE HADDİ DEĞİLDİR

Bu bağlamda yanlış anlaşılmamak için açıklama yaptıklarını kaydeden Garip, “Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi bizim işimiz ve haddimizde değildir. Yüzyıllardır bu cem evlerinde ibadet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ibadethanelerini kullanıyorlar. 2005 yılında çıkarılan kanunla birlikte camilere ve ibadethanelere yardımlar yapılıyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yoktur ve olamazda. Bizim söylemek istediğimiz ise bir ibadethanenin ve cem evinin ibadethane olup olmamasına karar vermenin Belediye Meclisinin işi ve haddi olmadığıdır” diye konuştu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ LAİK, SOSYAL VE HUKUK DEVLETİDİR

Bu maddeyi gündem maddesi yaparken, Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneğinin dilekçesinden yola çıkarak konuşmak istediğini kaydeden Belediye Başkanı Vahap Akay, “Kendileri belediyeye 24 Şubat tarihinde dilekçe vermişlerdir. Yerel yönetimlerin tüm ibadethanelere aynı statüde olması gerektiğine bakıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal ve hukuk devletidir. Hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm ibadethanelere aynı çerçevede hizmet etme durumu da açıktır. 5393 sayılı Belediye Kanunun 6360 değişen kısmında da yerel yönetimlerin çözüm olması açısından iki madde değişikliği bunları yerel yönetimlerin sorumluluk alanı içerisine sokmuştur. Bunların konuşulmasının yerel yönetimlerin haddi olduğuna inanıyorum. Burada çıkan kararların ve ortak düşüncelerin hükümetlere emsal olarak gider düşüncesi ile Meclis gündemi yaptığımızı bilmenizi istiyorum” dedi.

EMSAL OLUR VE GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILIR

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin yerel bir Meclis olduğunu ve yerelden gelen bir talebi görüşüp, karara bağlayacağını sözlerine ekleyen Akay, “Umut ediyorum ki alınacak bu karar laik, sosyal ve hukuk devleti olan ülkemizde hükümetlerimiz içinde emsal olur ve gerekli düzenlemeler yapılır” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ OTURUM BUGÜN YAPILACAK

Belediye Başkanı Vahap Akay’ın konuşmasının ardından Çerkezköy Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Cemevlerinin dini ibadethane olarak tanınması CHP ve MHP Meclis Üyelerinin oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi. AKP Grubu ise oylamada çekimser oy kullandı. Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Meclis toplantısının ilk oturumu tamamlandı. Belediye Meclisi Komisyonlara havale edilen konuları görüşüp, karara bağlamak üzere bugün saat 14.00’da yeniden toplanacak. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.