Çerkezköy AKM’de Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var Sergisi

Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde “Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var!” isimli sergi düzenlendi.

Çerkezköy AKM’de Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var Sergisi
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
30 Mart 2021 Salı 11:08

Sergiye  Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın katıldı.

Sergi açılışında konuşan, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın, “Toplumsal cinsiyet rollerinde çocuk bakım sorumluluğu ağırlıklı olarak annelerin üzerinde. Otizmli çocuk annesi bu sorumluluğa ilave olarak çocuğu için öğretmen, hak savunucusu, anne, çoğu kez de baba olmak zorundadır. Çocuğunu bütünleme mücadelesinde haksızlığı, dışlanmayı, kişilik yalnızlığı yaşar. Bu nedenle mektup çağrısını sadece annelere yaptık. Bu rolü tek başına üsteleniyor olmaları, sorgulanabilir. Bu süreçte nasıl yalnız bıraktırıldıklarının farkına varılabilir. Tabii ki istisna babalar da var. Ama ne yazık ki onlar geneli temsil etmemektedirler. Çocuğun özel isimle gereken süre kadar faydalanması sosyal ve iş yaşamına katılması, taleplerine hak yerine öğrenmek anlayışı ile yaklaşılmasının verdiği ayrıştırma ile de mücadele etmek zorundadır annelerimiz. Neden 59 mektup? Avrupa Birliği destekli bu projemizi hazırlamaya başlarken her 59 çocuktan biri otizmli doğuyor. Buna dikkat çekmek istedik. Hatta Tekirdağ’ımızın il kodu ile aynı olduğu için ‘Tekirdağ otizmin farkında’ sloganıyla duyurularda bulunduk. 2020 yılı içinde açıklanan son verilere göre her 54 çocuktan biri otizmli doğuyor. Risk giderek artıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen mektuplarda sorunlar, mücadele yöntemleri, talepler. Bu konular grafiksel analiz edilerek kitap oldu. Ayrıca otizmle ilgili temel bilgiler konunun daha iyi anlaşılması için uygulama grafikleri konusunda da Dr. Gülçin Babaoğlu’nun bir yazısı da yer almaktadır. Bu kitabın amacı tek kişilik mücadele örneklerinin bir araya getirerek annelerin gereksinimlerini toplumda ve kamu otoritelerinde görünür kılmak. Bu alanda sorunlar, sorumlu kamu otoriteleri nezdinde gündeme getirilip etkin çözümler yaratılmadığı sürece toplumda farkındalık da oluşamıyor.  Basılan 5 bin kitap otizmli çocukların annelerini, konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve üniversiteleri, yerel ve merkez yönetimleri gönderilecek.” dedi.
Apaydın, ayrıca serginin Çerkezköy’ün ardından Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesinde Tekirdağ AVM’de 6-7 Nisan tarihinde açılacağını, Ergene Belediyesi Kültür Merkezi’nde 8-10 Nisan’a kadar devam edeceğini ifade etti.
Apaydın’ın ardından konuşan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol da, “Yaşam gerçekten çok daha zor normal bireylere göre. Ve ihtiyacı olan bireylere de bir tık daha da zor. Bu tarz projelerin farklı faydaları var kazanımlar açısından. Mektupları okuduğumuzda bunun bir tür analiz, bir anket olduğunu anlayabiliyorsunuz. Yani sanki bu anketi anketörler değil de annelerin yazdığı mektuplar size veriler veriyor. Dernek çok iyi çalışmış ve istatistikler oluşturmuş.” dedi.
Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol un konuşmasının ardından katılımcılar sergiyi gezdi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.