Çerkezköy ilaç üretim merkezi oluyor

Çerkezköy hızlı bir şekilde ilaç üretim merkezi haline geliyor. ÇOSB bulunan Deva, Bilim İlaç, Koçak Farma gibi firmalar ülkemizin ilaç ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılarken, yakın zamanda faaliyete başlayacak Embil ve PharmActive İlaç’la birlikte Çerkezköy ilaç üretim merkezi haline gelecek

Çerkezköy ilaç üretim merkezi oluyor
18 Temmuz 2011 Pazartesi 00:00

Hızlı bir şekilde büyüyen ilaç sektöründen en fazla payı alan bölgelerden biride Çerkezköy. İlçemizde hâlihazırda üretim yapan ve ülkenin en büyük ilaç üreticileri arasında yer alan Deva, Bilim İlaç ve Koçak Farma’nın arasına yakın zamanda katılacak olan Embil ve PharmActive İlaç ile birlikte Çerkezköy ilaç üretim merkezi haline dönüşecek.
İLAÇ SEKTÖRÜ STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP
İleri teknoloji ve Ar-Ge ile gelişecek ilaç sektörünün, Türkiye'nin 2023 hedefinde çok stratejik bir konumda yer aldığı görülüyor. Çerkezköy ise yapılan yatırımlar ile bu hedefe talip olduğunu ortaya koyuyor. Çerkezköy’de yapılacak üretim ile Türkiye, sağlık hizmetlerinde kullanılan demirbaş ve sarf malzemeye çok ciddi dövizler ödeyerek içinden çıkılmaz bütçe açığı probleminin çözümünde önemli bir hamle yapabilir. 10 yıl önce savunma sanayinde dışa bağımlı olan Türkiye'nin, savunma sanayinde ihracat yapar hale geldiği bir süreçte, ilaç sektörü de önce iç pazarı doyuran sonra ihracatı katlayarak arttıracak bir konuma gelebilir.
ÇERKEZKÖY’DE ÜRETİM YAPAN İLAÇ FİRMALARI
ÇOSB’de üretim yapan ve önümüzdeki dönemde üretime başlayacak olan firmalar ve bu firmaların hedefleri şu şekilde: "Deva Holding; 1958 yılında faaliyete başlayan Deva Holding, 2008 yılından bu yana Çerkezköy’de üretim yapıyor. Bu sene başında Zentiva’nın üretim tesislerini de alan Deva, Ar-Ge alanında büyük bir yatırıma imza attı. Firma 100 milyon kutu civarında olan üretimini 300 milyon kutu civarına çıkararak, Türkiye’nin en büyük ilaç üreticisi olmayı hedefliyor. Bilim İlaç; 1998 yılında ÇOSB’de üretime başlayan Bilim İlaç ise, 22.000 m2 arazi üzerinde 9.250 m2 toplam kapalı alanda üretim yapıyor. Çerkezköy Tesislerinde farmasötik formlarda üretim gerçekleştiren Bilim İlaç’ın üretim ve kontrol alanları, enjektabl ve oral solid ürünlerini, en ergonomik ve regülasyonların gerektirdiği hususlara uygun üretecek şekilde uluslararası Güncel İyi İmalat Uygulamaları gerekleri doğrultusunda dizayn ve inşa edilmiştir. Tesis ayrıca, Mikrobiyoloji Laboratuarını da içeren bir Kalite Kontrol Departmanı'na sahiptir.
Koçak Farma; 2000 yılından itibaren Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmete giren Koçak Farma 70.000 bin metrekare üzerinde kurulmuş ve 45.000 metrekare kapalı alanda üretim yapmaktadır. İlaç üretim tesisleri üretilen ilaçlara yönelik Güncel İyi İmalat Uygulamaları kurallarına göre dizayn edilmiş ayrı bölümlerden oluşmaktadır. Solid, Likid, Steril ürünler ve Yumuşak Kapsül Üretim Bölümleri Ana Üretim Tesisi’nde bulunmaktadır. Hormon, Antikanser, Semi Sentetik Penisilin ve Sefalasporin ürünleri üretim Bölümleri tamamen bağımsız, kendi laboratuarlarında tüm ürün ve hammadde analizlerini yapabilen ayrı API ve bitmiş ürün depoları olan özel üretim binaları olarak faaliyettedirler.
ÇERKEZKÖY’DE ÜRETİME HAZIRLANANLAR
Embil İlaç; Avrupa’nın en gelişmiş yarı-katı ilaç üretim tesislerinden biri olan Çerkezköy Fabrikasını faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Yeni fabrikanın faaliyetlerine başlaması ile Embil, FDA standartlarında ilaç üretebilen yerli kuruluşlar arasındaki yerini almayı hedefliyor. Çerkezköy Üretim Tesisleri’nde Ar-Ge alanında büyük bir yatırma imza atmayı hedefleyen Embil İlaç, sektörün en büyük firmalarından biri olmayı hedefliyor. PharmActive İlaç; 2010 yılı Aralık ayında ÇOSB’de 108.000 metrekarelik arsayı satın alarak ilaç sektörüne giren PharmActive İlaç, Üç etapta toplanan inşaatın ilk etabı tamamlandığında 46.000 metrekare, tüm etaplar tamamlandığında ise 76.000 metrekare, ile Türkiye’deki en büyük, Avrupa’da ise sayılı büyüklükteki ilaç üretim tesislerinden biri olmayı hedefliyor. PharmActive İlaç’ın tesislerinde yer alacak Ar-Ge Laboratuarı 3200 metrekare kapalı alana sahip Türkiye’nin önde gelen Ar-Ge Merkezlerinden biri olmasıda planlanıyor. Öncelikle T.C. Sağlık Bakanlığı’nın GMP onayını aldıktan sonra yurtiçi fason taleplerini karşılamaya başlamayı hedefleyen PharmActive İlaç, hemen ardından da Avrupa ve USA teftişleri için talepte bulunarak yurtdışı fason taleplerini de karşılayacağını belirtiyor.
BÖLGEMİZ İLAÇ ÜSSÜ DURUMUNDA
Türkiye'nin ilk ve tek ameliyat ipliği ve serum aksamları üreten Steril Sağlık Malzemeleri San. Tic. AŞ, Çerkezköy OSB'de üretime başlamış durumda. Bunun yanında Velimeşe’de üretimine devam eden ilaç, medikal, gıda sektörlerine "temiz oda" üretimi yapan Cleanest Panel gibi, sağlık endüstrisinde üretim yapan firmalar var. Çorlu'da dünyanın en büyük serum üretim tesisi olarak görülen Polifarma, Lüleburgaz'daki Zentiva İlaç, Silivri Çantaköy'de Sanovel İlaç gibi firmalar sağlık endüstrisinde önemli yatırımlara imza attılar. Bu örnekler, bölgenin sektördeki konumuna işaret etmesi açısından da son derece önemlidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.