Çerkezköy termik santrale KARŞI kenetleniyor

64 hektarı Çerkezköy, 480 hektarı ise Silivri sınırlarında olmak üzere toplam 544 hektar üzerine konumlandırılması planlanan kömürlü termik santrale karşı Çerkezköy halkı kenetleniyor. Özellikle Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın santrale karşı gösterdiği mücadeleye spor kulüpleri, çiftçiler ve siyasi oluşumlar da destek veriyor

Çerkezköy termik santrale KARŞI kenetleniyor
15 Mart 2017 Çarşamba 15:52

TEPKİLER DEVAM EDİYOR
Bilindiği üzere 64 hektarı Çerkezköy, 480 hektarı ise Silivri sınırlarında olmak üzere toplam 544 hektar üzerine konumlandırılması planlanan kömürlü termik santral uzun zamandır Çerkezköy’ün gündemini meşgul eden hayati konulardan bir tanesi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın başından beri mücadele ettiği kömürlü termik santral konusu, Çerkezköy’de bulunan sivil toplum kuruluşlarının da tepkisine yol açıyor.
İLK ADIM ÇALIŞTAYDA ATILDI
Hatırlanacağı üzere Çerkezköy Belediyesi, 29 Spor Kompleksi kapalı spor salonunda bir çalıştay düzenlemiş ve kömürlü termik santralin zararlarını, konuyla yakından ilgili akademisyenler aracılığıyla Çerkezköylü vatandaşlara aktarmış ve ‘Hayır’ demişti. Düzenlenen çalıştaya Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Milliyetçi Hareket Partisi Tekirdağ İl Başkanı Koray Önsel ve Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve Yönetimi, civar il ve ilçelerden gelen yerel yöneticiler ve siyasi yetkililer, Çerkeköy’de bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çevre örgütleri ile çok sayıda vatandaş katılarak termik santrale ‘Hayır’ demişlerdi.
ALPEREN OCAKLARI’NIN İMZA KAMPANYASI SÜRÜYOR
Konuyu takip eden günlerde Çerkezköy Alperen Ocakları, Çerkezköy Belediye Hizmet Binası önünde bir stant kurarak ‘Termik Santrale Hayır’ sloganıyla imza kampanyası başlattılar. Çerkezköy Alperen Ocakları Başkanı Ahmet Macit ve yönetim kurulu üyelerinin başlattığı kampanyaya o gün, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube üyeleri destek veren isimlerden bazıları oldu. Çerkezköy Alperen Ocakları, konuyla ilgili hassasiyetlerini sürdürerek, geçtiğimiz hafta Mustafa Uğraş Stadı’nda oynana Çerkezköy 1911 Spor – Kapaklı Spor karşılaşması öncesinde de stantlarını kurarak, kampanyaya destek vermek isteyenlerden imza topladılar. Karşılaşmayı izleyen sporseverlerin büyük bölümünün desteğiyle karşılaşan Çerkezköy Alperen Ocakları’nın kampanyasına ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar ve partililer de imza atarak katkı sağladılar.
FUTBOLCULAR TERMİK SANTRALE KARŞI TEK YÜREK
Termik santrale karşı yürütülen kampanyalara aynı gün Çerkezköy 1911 Spor ve Kapaklı Sporlu futbolcular, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da destek verdi. Futbolcular sahaya ‘Termik değil, temiz hava solumak istiyoruz. Çerkezköy’de termik santral istemiyoruz…’ yazılı bir pankartla çıkarken, tribünden inen Çerkezköy ve Kapaklı Belediye Başkanları Vahap Akay ve İrfan Mandalı da futbolcularla pankartın arkasında fotoğraf çektirerek yanlarında olduklarını hissettirdiler.
NAFİS ÜNAL DA TEPKİ GÖSTERDİ
Basına yansıyan son destek ise Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nafis Ünal’dan geldi. Çerkezköy Haber Gazetesi’nde yayımlanan habere göre Ünal, 64 hektarı Çerkezköy, 480 hektarı ise Silivri sınırlarında olmak üzere toplam 544 hektar üzerine konumlandırılması planlanan kömürlü termik santrale karşı olduğunu şu ifadelerle dile getirdi:
GELECEĞİMİZİN YOK EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ
“Ülkemizde enerji açığı olduğu söyleniyor. Oysa bölgemiz her mevsim rüzgarı eksik olmayan bir yer; buraya kurulan rüzgar tribünleri her geçen artıyor. Bunların çoğaltılması gerekirken termik santral kurulması yönündeki ısrar nedir? Bunu anlamış değiliz. Çerkezköy ve Silivri ilçe sınırlarında termik santral kurulması için yangından mal kaçırır gibi bir gecede istimlak kararı çıkarılmış olmasına çok üzüldük.  Çünkü Trakya Bölgesi ülkemizin bir numaralı ayçiçeği üreten merkezidir. Ayrıca ayçiçeğinin yanı sıra buğday, arpa, kanola, mısır gibi pek çok  tahıl ürünleri üretiminde de önemli yeri var. Termik santralin bu gölgeye kurulması demek, doğamızın, ormanlarımızın, tarımımızın tamamen yok olması demektir. Termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte santralin kükürtlü dumanları  ve gazları atmosferi de etkileyeceğinden yağan yağmurlarda asit yağmuru olarak kendini gösterecek ve bölgemizde kanser olayları da hat safhaya çıkacak. Bölge insanımızın yüzde 95’i kanser olacak. Biz geleceğimizin yok edilmesini istemiyoruz. Bu nedenle bölgemizde kurulmak istenen termik santrale ‘Hayır’ diyoruz.
TRAKYA’NIN HİÇBİR YERİNDE TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ
Trakya’da Çerkezköy Silivri ilçe sınırına, Marmara Ereğlisi’ne, Vize’ye, Saray’a, Ergene’ye ve Havsa’ya termik santral yapılacağı konusunda duyumlar alıyoruz. Trakya’nın hiçbir yerinde termik santral istemiyoruz. Eğer elektrik üretimi için santraller yapılacak ise akarsularımızdan yararlanılsın, rüzgarımızdan yararlanılsın, güneş enerjisinden yararlanılsın. Bunlar hem doğa dostu, hem zehir saçmıyor. Yaşamın daha da zenginleşmesine yol açıyor, insanları kanser yapmıyor; hem de daha ucuz şekilde enerji üretimi sağlıyor. Trakya’nın çöl olmasını istemiyoruz.
OY İÇİN KAPIMIZA GELENLERDEN TEK İSTEĞİMİZ ‘SAĞLIĞIMIZ’
Trakyamıza termik santraller kurulmaması için Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli iktidar ve muhalefet parti Milletvekillerimizin Trakya insanının sağlığı için, doğası için, tarımı için, havası için bir araya gelerek gereken tepkiyi göstermelerini istiyoruz. Yarın geç olmadan bölge Milletvekillerimizi bu konuda göreve davet ediyoruz. Termik santrallerin iyi olacağı yönündeki konuşmalara da karnımız tok. Biz yalan dinlemek istemiyoruz. Oy için kapımıza gelenlerden şimdi  tek isteğimiz sağlığımız, doğamız, tarımımız, suyumuz ve ormanlarımızın yok olmaması için gerekeni yapmaları.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Trakya'nın markası - 7 yıl önce
Hadi insanlar zehirli havadan göçtü kaçtı;Trakya'nın en önemli markası peyniri.
Zehir saçılmış otlaklarda beslenen hayvanların ne sütünde ne etinde hayır kalmaz.
Yüksek teknoloji dedikleri santral bile havanın ve toprağın kirlenmesini engellemez, su kaynaklarını tüketir.
Avatar
hüseyin - 7 yıl önce
bu termik santral yapılırsa sen ve yakınların ölecek.hiçbir şey yaşam hakkından değerli mi