Çerkezköy’de termik santral istemiyoruz

Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği (ÇGVD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akay, 64 hektarı Çerkezköy’de olmak üzere yaklaşık 550 hektarlık alana kurulması planlanan termik santrale karşı olduklarını belirten bir basın açıklaması yaptı. Akay, “Biz Çerkezköy’ü seviyoruz ve burada termik santral istemiyoruz.” dedi

Çerkezköy’de termik santral istemiyoruz
08 Aralık 2016 Perşembe 15:02

GENİŞLETİLMİŞ YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI
Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ÇGVD Başkanı Murat Akay, “Geçtiğimiz gün dernek olarak genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı yaptık. Şehir Planlama Odası’ndan bir bilirkişi de bize katıldı. Çerkezköy ve Silivri’de yapılacak olan termik santralle ilgili olarak bize bilgilendirme yaptı ve konuyla ilgili Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilmek üzere itiraz dilekçesi örneği verdi.” ifadelerini kullandı.
İTİRAZ İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ PAYLAŞACAKLAR
Şehir planlamacısı bilirkişinin, konuyu tüm detaylarıyla dernek üyelerine aktardığını belirten Akay, “Termik santralin insan sağlığına, çevreye, ekonomik ve sosyal hayata nasıl etki edeceğini ve zarar vereceğini öğrendik. Biz de Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği olarak Tekirdağ Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bugün itibariyle konuyla ilgili itiraz dilekçemizi gönderdik. Bireysel olarak katılmak isteyen Çerkezköylü vatandaşlar için de itiraz dilekçesi örneğini Facebook sayfamızda paylaşacağız. Termik santrale itiraz etmek isteyen vatandaşlar yarın mesai bitimine kadar itiraz dilekçelerini Çerkezköy Kaymakamlığı’na götürerek Tekirdağ Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü’ne itirazda bulunabilirler.” dedi.
BİZ ÇERKEZKÖY’Ü SEVİYORUZ
“Biz Çerkezköy’ü seviyoruz ve burada termik santral istemiyoruz” diyen ÇGVD Başkanı Murat Akay, termik santralin zararlarından bahsetti. Şehir Planlama Odası’ndan gelen bilirkişiden edindikleri bilgileri aktaran Akay şu ifadeleri kullandı:
BÜYÜK ZARARLARI VAR
Termik santrallerden çıkan kükürtdiosit, azotoksit ve partikül madde gibi kirletici emisyonlar tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat yapıyor. İçeriklerindeki cıva, kurşun gibi ağır metaller insanlarda merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlar, gelişme bozuklukları ve öğrenme yeteneğinde azalmaya yol açıyor.
KANSER VAKALARINDA ARTIŞA NEDEN OLUYOR
Santrallerden çıkan küllerde radyoaktif özellik taşıyan radon gazı var. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü araştırmalarında Yatağan Termik Santrali’nin yakınında bulunan 34 köyde radyasyon miktarının insan için kabul edilebilecek sınırların çok üzerinde olduğu belirlendi. Radyoaktif yoğunluğun özellikle kanser vakalarında artışa neden olduğu tartışmasız bir gerçek.
TARIMI VE HAYVANCILIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Termik santral bacalarından çıkan gazlar yağışla birleşip asit yağmurları oluşturuyor. Asit yağmuru, toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını bozarak tarımsal verimin düşmesine, ağaçların kurumalarına, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık gibi faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
SUDAKİ YAŞAM ZİNCİRİNİ BOZUYOR
Termik santrallerde soğutma, buhar elde etme ve temizleme için kullanılan suyun işlenmesi sonucunda tonlarca atık su oluşuyor ve bu su toprağa, yer altı sularına, akarsu ya da denizlere boşalıyor. Böylece su varlıkları ağır metallerle kirleniyor. Soğutma için kullanılan ısınmış suyun deşarjı ise alıcı ortam sıcaklığını etkilediğinden sudaki yaşam zincirini bozuyor.
GELECEK KUŞAKLARIN YAŞAM HAKLARI ELLERİNDEN ALINACAK
İstihdam olanaklarının artırılması ya da ülke ekonomisine katkı gibi söylemler arkasına saklanarak yapılıyor bu termik santraller. Oysa bu tür tesisler katkıdan çok zarar. Bu tesislerin kurulduğu köylerin bahçelerinde meyveler kuruyor, çocuklar tehlikeli kül havuzlarında yüzüyor. Günümüzde yaşayanların gördükleri zararların yanı sıra, gelecek kuşakların yaşam haklarının elinden alınması da söz konusu. Kanser vakalarının artması işten değil. Ve bu tesisler dünyanın sonunu getiriyor. Karbon emisyonu ve küresel ısınmaya olumsuz etkileriyle, iklim değişikliğini hızlandırıyor. Derhal başka alternatiflere yönelmek gerek.”
HER SİYASİ PARTİYE AYNI UZAKLIKTAYIZ
Bir basın mensubunun, Çerkezköy Belediyesi’nin 10 Aralık Cumartesi günü saat 13.00’da Çerkezköy Belediyesi 29 Ekim Spor Kompleksi’nde düzenlenecek olan ‘Termik Santral’e Hayır’ toplantısını katılıp katılmayacaklarını sorması üzerine Akay, “Dernek olarak katılmayacağız ama bireysel olarak ben orda olacağım. Katılmak isteyen arkadaşlarımız da orada olacaklardır. Biz her siyasi partiye aynı uzaklıktayız. Siyasetle alakamız yok. Belediye’nin organizasyonuna da bireysel olarak katılacağız. Termik santrale karşı açılabilecek davalara da müdahil olabileceğimizi belirtmek istiyorum.” dedi.
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Trakya'nın itirazı yetmez!.. - 7 yıl önce
İstanbul Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de itiraz etmek gerekir, İstanbul hudutlarındaki 500 hektara yaparlar Sarıyer'den Tekirdağ'a kadar her yer zehir solur.