Çerkezköy’den Dünya’ya açıldılar

Yurtiçi ve yurtdışında depremin yıkıcı etkilerine karşı Çerkezköy’de geliştirdiği hafif çelik yapı sistemiyle bugüne kadar 2 milyon metrekarenin üzerinde yapı inşa eden Akşan Yapı, toplam 180 milyon dolar büyüklüğünde yeni projelere başlayacak.

Çerkezköy’den Dünya’ya açıldılar
01 Temmuz 2011 Cuma 00:00

Akşan Yapı’nın hafif çelik yapı sisteminin tamamını grup şirketlerinden Akkon Hafif Çelik Yapı Sistemleri fabrikasından sağladığını ifade eden Melih Şimşek, “2001 yılında Çerkezköy’de faaliyete geçen fabrikada yılda 25 bin ton hafif çelik üretimi yapılıyor. Akşan Yapı olarak 25 milyon dolarlık bir yatırımla üretim ve inşaatı tek bir süreç haline getirmeyi başardık” dedi.

Yeni dönem projelerle ilgili anlaşmaların yapıldığını ifade eden Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, hedeflerinin gelecek yıldan itibaren yılda 150 metrekarelik 5 bin konut üretmek olduğunu açıkladı. Şimşek, hafif çelik yapıların, aynı büyüklükteki betonarme yapılara göre yüzde 13 ila 15 oranında daha hafif olduğunu belirterek, “Bu yapılar, hafifliği nedeniyle depreme daha dayanıklı. İnşası ise betonarmeye göre yüzde 10 ucuz ve üç kat daha hızlı ilerliyor” diye konuştu.
2001-2010 ARASI 60 KAT BÜYÜDÜK
Akşan Yapı’nın 2001–2010 arasında 60 kat büyüdüğünü ifade eden Şimşek, “Türkiye’ye komşu ülkelere de hafif çelik yapı sistemini ilk kez götüren Akşan Yapı, 2004 yılında başlayan bu süreci Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Libya, Irak ve İran’da temsilcilikler kurup bu ülkelere ihracat yaparak devam ettirmiş bulunuyor. Son yıllarda ise Suriye, Güney Afrika, Rusya, Romanya, Fransa, Ukrayna, Sudan, Kazakistan, Azerbaycan, Yunanistan ve Ukrayna’ya da ihracata başladık. Şirket, Irak’ta Süleymaniye’nin ilk hafif çelik konutunu, Libya’da Tripoli’nin ilk hafif çelik okulunu, Azerbaycan Lenkeran’da ilk hafif çelik oteli, BAE’de Abu Dabi’nin ilk hafif çelik yapısını inşa ettik” bilgisini verdi.
YAPI SİSTEMİMİZİN TAMAMINI ÇERKEZKÖY’DEN SAĞLIYORUZ
Akşan Yapı’nın hafif çelik yapı sisteminin tamamını grup şirketlerinden Akkon Hafif Çelik Yapı Sistemleri fabrikasından sağladığını ifade eden Melih Şimşek, “2001 yılında Çerkezköy’de faaliyete geçen fabrikada yılda 25 bin ton hafif çelik üretimi yapılıyor. Akşan Yapı olarak 25 milyon dolarlık bir yatırımla üretim ve inşaatı tek bir süreç haline getirmeyi başardık. Türkiye’nin ilk hafif çelik konutunu, sağlık tesisini, okulunu, fabrikasını, konut kooperatifini,  hastanesini, itfaiye ve sosyal güvenlik kurumu binasını, çarşı – meydan projesini, yurt ve askeri lojman yapılarını inşa ettik. 2006 yılında başladığımız ve bugün toplamda 750 konuta ulaşan Türkiye’nin ilk hafif çelik gayrimenkul geliştirme projelerini de yine Akkon Çelik’in ürettiği sistem ile inşa ettik” diye konuştu.
CİRO HEDEFİMİZ 80 MİLYON DOLAR
Akşan Yapı’nın 2011 ciro hedefinin 80 milyon dolar olduğunu bunun 40 milyon dolarının ihracatla elde edilmesinin hedeflendiğini kaydeden Şimşek, “2012’de ise 100 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Cironun 30 milyon dolarını da yine ihracatla elde etmeyi planlıyoruz” dedi. Şimşek, Akkon Çelik’in hedeflerine yönelik olarak da şu bilgileri verdi: “2011’de 4 bin ton ihracat gerçekleştirerek 8 milyon dolarlık gelir bekliyoruz. 2012’de ise hem ihracatımızı hem de gelirimizi üç kat artırma hedefindeyiz. 12 bin tonluk ihracat ve 24 milyon dolar gelir amaçlıyoruz. Bu yıl 10 bin ton önümüzdeki yıl 20 bin tonluk üretim hedefimiz var.”
HAFİF ÇELİK SEKTÖRÜ DEPREME KARŞI GELİŞTİ
Türkiye’de hafif çelik sektörünün 1999 depreminden sonra depreme karşı geliştiğini ifade eden Melih Şimşek, “Hafif çelik deprem coğrafyasında bulunan ülkelerin tercih ettiği bir yapı sistemi olarak ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Hafif çelik sisteminin o günkü tercih sebebi depremdi. Ancak geçirilen 10–12 yıllık sürede tercih sebeplerine yenileri de eklendi. Konut sektöründe mortgage kredilendirme sisteminin yasalaşması, müstakil konuta uygun ve hızlı yapım çözümleri getirebilmesi bunların başında geliyor. Ayrıca Türkiye’ye komşu ülkelerdeki hızlı yapılaşma süreçleri, dolayısıyla hızlı talepler de ülkemizdeki hafif çelik sektörüne büyük katkılar sağlamaya başladı” diye konuştu.
HAFİF ÇELİK 10 YIL İÇİNDE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN YILDIZI OLACAK
“Sektörde faaliyet gösteren firmalar 2010 senesini ihracat ve yurtdışı taahhütlerinde konumlanarak geçirdiler” diyerek sözlerine devam eden Şimşek, “Hafif çelik yapı sistemleri geçici ve kalıcı çelik yapıları temsil eden bir üst başlık. Ülke içinde yüzde 26 büyüyen konut sektörünün mobilizasyon yapıları, geçici hafif çelik yapılar üreten firmalar tarafından karşılandı. Dolayısıyla geçici yapı üreten firmaların 2010’da işleri gayet iyiydi demek yanlış olmaz. Bizim gibi kalıcı hafif çelik yapı üreten ve taahhüt eden firmalar da özellikle yurtdışında okul, üniversite, otel, sosyal konut projeleri gibi üst yapı işlerine hızlı çözümler ürettiler. 2010 yılı yurtiçinde de konut sektöründe çevreci kimlikli konut geliştirme projelerinin başladığı sene oldu” dedi.
Melih Şimşek, güvenilir bir yapı sistemi olan hafif çeliğin hızlı çözümler üretebildiğini ve geri dönüşümünün kolay olduğunu belirtti. Hafif çeliğini enerji tasarrufuna da katkıda bulunan bir malzeme olduğunu söyleyen Şimşek, “Hafif çelik yapı sistemleri bu özellikleri sayesinde önümüzdeki 10 sene içinde ülkemizde inşaat sektörünün en önemli yıldızlarından biri olacak” değerlendirmesini yaptı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.