Çerkezköy'ün imarı sorunlu

Mühendisler Odası Başkanı Cengiz Yıldırım "Çerkezköy'ün imar planı çıkartılırken bir sanayi şehri olarak değil de orta büyüklükte bir ilçe olarak hazırlanmış. Bu da büyümenin önünde engel oluyor" dedi.

Çerkezköy'ün imarı sorunlu
21 Aralık 2010 Salı 00:00

Çerkezköy Mühendisler Odası Başkanı Cengiz Yıldırım, inşaat sektörünün 2010 yılı içerisindeki durumunu değerlendirirken, ilçemizin imar planlarıyla ilgili olarakta çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu yıl inşaat sektörünün normal seyirinde gittiğini belirten Yıldırım, ilçemizin imar planlarının da yanlış yapıldığını savundu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ'NÜN 2010 YILI
    Yeni yıla girmeden önce sektörün genel seyrini değerlendiren Çerkezköy İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz Yıldırım, "2010 yılı normal seyrinde gitti. Konutlar ne pahalı ne de ucuz. Vatandaş artık seçici davranıyor. Geziyor her yeri. Eskiden ucuz daire saplantısı vardı. Bu yıl bitti. Vatandaş kaliteli olmasına özen gösteriyor. Eskisi gibi yarım inşaatlara ilgi göstermiyor. Bitmiş daireler bakıyor. Çünkü yarım dairelerden ağzı yandı. Kötü tecrübeler vatandaşı bilinçlendirdi. İnşaat sezonu normal seyrinde gitti diyebiliriz" dedi.

İMAR PLANI SORUNLU
    İnşaat sezonunu değerlendiren Başkan Yıldırım, Çerkezköy'ün imar planlarının da sorunlu olduğunu söyledi. Yıldırım şöyle devam etti: "İmar durumunda bir sıkıntı var. Çerkezköy büyüyen gelişen sanayii şehri olmaya aday bir yer. Ancak en işlek caddesi bile ayrık nizamda yapılmış. Atatürk Caddesi'ne bakın ayrık nizam. Oysa sanayi kentlerinde kent merkezleri yapılaşma yoğun olur. Burada da bitişik nizam olmalı. Ana caddelerin özellikle bitişik nizam olması gerekirdi. Artık tren kaçtı Çerkezköy'de. İmar planı çıkartılırken sanayii şehri değil de orta büyüklükte bir ilçe olarak hazırlanmış.
    15 yılda Çerkezköy bu hale geldi. 15 yılda 2-3 kat büyüdü. Çerkezköy'ün bir meydanı bile yok. 1980'lerde imar planı oluşturulurken bu planları hazırlayanlar deseki 'Çerkezköy'ün tamamı yeşil alan yapıyorum' kimse birşey demezdi. Böyle bir rant yoktu çünkü. Camii düşünüldüğünde meydan daha geniş düşünülebilirdi. Her taraf boştu o zamanlar."

PARSELLER KÜÇÜK
    İmar planlarının sorunlu olması nedeniyle konutlarında küçük yapıldığını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz Yıldırım, "Çerkezköy'ün imar parselleri küçük. 300-350 metrakare. Bununda yüzde 40'ını inşaat alanı olarak kullanabiliyorsunuz. O zaman 150-160 metrakare kullanım alanı oluyor. Bir daire yapsan büyük iki daire yapsan küçük oluyor. Bu da devamlı çıkmalara neden oluyor. İnşaatı yapanlarla Belediye karşı karşıya geliyor. Mevcuda artık birşey yapılmaz. Ancak yeni imar parsellerinin büyük tutulması lazım. Daha seyrek yapılaşma olmalı ki binalar otursun. Ve park sorununa el atılmalı. Yeni açılan yerlerde buna meydan verilmemeli" diye konuştu.

YÜZDE 40 ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILABİLİR
    İmar durumunda inşaat alanı olarak belirlenen yüzde 40'ın yüzde 50'ye çıkartılabileceğini söyleyen Başkan Yıldırım, "İmar planları artık değiştirilmez. Ancak yüzde 40 ile ilgili bir çalışma yapılabilir. Ben Mehmet Uz'un Belediye Başkanlığı döneminde bu teklifi yapmıştım ama kimse ilgilenmedi. Eğer burda bir değişiklik olursa, hem konutlar büyük olur hem de gereksiz çıkmalar yapılarak görüntü kirliliğine neden olunmaz" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.