ÇETİN GÜVENLİK'DEN SEMİNER

ÇOSB'de faaliyet gösteren Çetin Group tarafından 'İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yeni Dönemi' konulu bir eğitim semineri düzenlendi. Seminerde konuşan İş Güvenlik Uzmanı Erdinç Günay, '6331 Sayılı İSG Kanunu', Avukat Deniz Aktaş ise, 'Cezaları ve Uygulamaları' hakkında bilgiler verdi

ÇETİN GÜVENLİK'DEN SEMİNER
14 Aralık 2012 Cuma 08:09

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (ÇOSB) Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde '6331 Sayılı İSG Kanunu' Türkiye Taşkömürleri İşletmesi, Güvenlik ve Kurtarma Başmühendisi ve A Sınıfı İş Güvenlik Uzmanı Erdinç Günay, '6331 Sayılı İSG Kanunu Cezaları ve Uygulamaları' konusunda Avukat Deniz Aktaş bilgi verdi.

OSGB'LER HER İLDE YOK

Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin'de hazır bulunduğu seminerde konuşan A Sınıfı İş Güvenlik Uzmanı Erdinç Günay, "İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev,yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen bu kanun özel sektör kapsamında bulunan tüm iş yerlerini kapsıyor" dedi. 

Kanun kapsamında çalışanın sağlığı ile yakından ilgilenen Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin (OSGB) esasında her ilde olması gerektiğine dikkat çeken İş Güvenliği Uzmanı Günay, "Ancak, OSGB’lerin her ilde bulunmamasından dolayı yakın ilde bulunan OSGB’lerden yararlanılabilir. Bunu yanında OSGB’ler için İs Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nde ayrı bir daire başkanlığı kurulması planlanıyor’’ dedi.

İŞVEREN SORUMLU

Çalışanın iş sağlığı ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olan iş veren mesleki risklerin önlenmesi, bu konularda eğitim verilmesi ve alınan tedbirlere uyulup uyulmamasını kontrol etmekle sorumlu olduğunu hatırlatan Günay, "Bunun yanında iş veren çalışma kapsamında risk değerlendirmesi de yapmak zorundadır, yine bu ek olarak çalışan kişiye görev verilirken göreve uygun olup olunmadığına özen gösterilmeli, çalışanların hayati tehlike altına girmemesi sağlanmalıdır.’’ diye konuştu. İş yeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan da hizmet alımı sırasında iş verenin sorumluluklarının bulunduğunu aktaran İş Güvenliği Uzmanı Günay, "Çalışanların yükümlülükleri, iş verenin sorumluklarını etkilemez. Ayrıca, işveren risklerden kaçınma, kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etme ve en aza indirme, risklerle kaynağında mücadele etme gibi risklerden korunma ilkelerini uygulamakla yükümlüdür’’ açıklamasını yaptı.

BAKANLIK DESTEĞİ VAR

Tam süreli iş yeri hekimi çalıştırılan iş yerlerinde, diğer sağlık personelinin çalıştırılması olmadığını söyleyen Günay, ‘’Yasadaki bu madde olumlu değil. Bir iş yeri hekimi kurumdaki tehlikeleri yazılı olarak iş verene bildirir. Bu riskler içerisinde hayati tehlike varsa ve bunun önlemi alınmıyorsa hekim bunu bakanlığa bildirmekte yetkilidir’’ dedi. Günay 10 kişiden az çalışanı bulunan kurumlarda da hekim olma zorunluluğunun bulunduğunun altını çizerek, "Kamu kurum ve kuruluşları dışında 10 kişiden az çalışanı bulunan iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği giderleri ilgili bakanlık tarafınca karşılanır. Bu desteği alan kurumların giderleri iş kazası meslek hastalığı bakımından kısa vadeli sigorta kolları için toplanan primlerden kaynak aktarılmak suretiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilecek. Uygulama ise Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınacak" diye konuştu.

HEKİMLERE YAPTIRIM VAR

İş Güvenliği Uzmanı Günay, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları hizmetlerin yürütülmesinde ortaya çıkan kusurlarda iş verene karşı sorumlu olduklarını belirterek, "Çalışanın ölümü ve maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalıklarının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınır’’ dedi.

Seminere Çetin Group çalışanları yoğun ilgi gösterirken, OSB'de faaliyet gösteren çeşitli firma çalışanlarından da ilgi gördü.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.