Çeyrek altından gram altına

Hediye olarak alınan çeyrek altının fiyatının 140 lirayı geçmesi ile birlikte satışlar da düştü. Vatandaşlar fiyatı daha düşük olan 1 gr ve yarım gram altına yöneldi.

Çeyrek altından gram altına
20 Temmuz 2011 Çarşamba 00:00

Altın fiyatlarının yükselmesi evlenecek çiftler ile çocuklarını evlendirecek aileleri kara kara düşündürmeye başladı. Altın fiyatlarının giderek yükselmesi özel günlerde takı takmak isteyenleri de zor durumda bırakıyor. Çeyrek altının fiyatının 142 lira olması üzerine vatandaşlar, çareyi para ya da gram altın takmakta buluyor.
VATANDAŞ GRAM ALTINLARI TERCİH EDİYOR
Altın fiyatlarındaki bu artışa bağlı olarak satışların azaldığını söyleyen Kuyumcu Eren İşcan, “Şu anda çeyrek altın 142 liraya yükselmiş durumda. Çerkezköy’de yaşayan insanların ekonomik yapılarını göz önüne aldığımızda, bu fiyatlarda vatandaşların rahatlıkla altın alamayacağını görebiliyoruz. Bunun yanında düğünlerde ve özel günlerde altın takmak bizde bir gelenek haline gelmiştir. Çeyrek altın fiyatlarının bu kadar yükselmesiyle birlikte müşterilerimiz 1 gram ve yarım gram altına yönelmiş durumdalar. 22 ayarlık 1 gr altının fiyatının 82 lira, 24 ayar yarım gram altının 40 lira olması vatandaşları da doğal olarak bu altınlara yöneltiyor. Bizde bu altınlar sayesinde biraz da olsa iş yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.
ALTIN FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANMAZ
Altın fiyatlarında düşüş yaşanmayacağını tahmin ettiğini söyleyen Kuyumcu İşcan, “Altın bu haftaya rekorla başladı. Birçok ülke altını en iyi yatırım olarak görüyor. Bununla beraber altın fiyatlarında hiçbir zaman önemli düşüşler yaşanmamıştır. Bu yüzden de fiyatlarda düşüş yaşanacağını tahmin etmiyorum” dedi.
10 BİLEZİK TAKMAK HAYAL OLDU
Altın fiyatlarındaki artışa rağmen yatırım için altın alan kişi sayısında bir artış olmadığını söyleyen İşcan, “Çerkezköy’ün ekonomik yapısına bağlı olarak yatırım aracı olarak altın alabilecek kişi sayısı fazla değil. Bu bölgede yaşanan insanların çoğunlu fabrikalarda düşük ücretlere çalışıyor. Bu nedenle evlenecek olan kişiler takı giderleri için büyük bir bütçe ayıramıyorlar. Altın fiyatlarının artmaya başlamasından sonra özellikle bu dönemde sattığımız altın setleri şu anda çok fazla ilgi görmüyor. Onun yerine ziynet altınlarının satışını yapıyoruz. Eskisi gibi beşibirlik ve 10 bilezik takmak hayal olmaya başladı. En fazla 4-5 bilezikle çiftler evlenebiliyor. Ayrıca işçiliği fazla olan ürünler ile fantezi ürünlerde satışlar oldukça durgun seyrediyor” ifadelerini kullandı.
ALTIN TAKMA DÜŞÜNCESİ BİLE ORTADAN KALKIYOR
Kuyumcuya 1 gramlık altın almak için geldiğini ifade eden Mehmet Asma isimli vatandaş ise Altın fiyatlarındaki yükselişin düğünlerde takı takma geleneğini bitirme noktasına getirdiğini söyledi. “Artık en yakınlarımıza bile düğünlerinde altın takamaz hale geldik” diyen Asma, “Benim gibi asgari ücrete ve bunun biraz üzerinde bir maaşa çalışan insanlar Çerkezköy’de çoğunlukta. Bu gelirle zaten çeyrek altın alıp hediye olarak takmamız zordu. Bu yılbaşından sonra altının akıl almaz yükselişi hediye altın takma düşüncesini bile ortadan kaldırdı. Buna karşın çok yakın arkadaşlarımızın ve akrabalarımızın düğününde 1 gram veya yarım gramlık altınları hediye etmeye çalışıyoruz. Sonuçta altın takmak bir geleneği ifade diyor. Bu geleneği maddi imkânlarımız çerçevesinde devam ettirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.