CHP Gençlik Kolları’ndan Çanakkale Çıkartması

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Gençlik Kolları, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Çanakkale’ye bir gezi düzenledi. Gezi, 18 Mart’taki yoğunluk nedeniyle 28 – 29 Mart günlerinde yapıldı

CHP Gençlik Kolları’ndan Çanakkale Çıkartması
30 Mart 2015 Pazartesi 18:10

 KİLİDBAHİR KALELERİ VE KANUNİ KULESİ ZİYARET EDİLDİ

Gezide ilk olarak Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılan Kilitbahir kalesi ile Çanakkale Anadolu yakasında bulunan Çimenlik( Kal'ayı Sultaniye) kalesi ve Kanuni zamanında yapılan, Sarı Kule(Namazgah Kanuni Kulesi) ziyaret edildi. Ardından Namazgah Tabyaları’nı gören grup, buradan ayrılarak Seyid Onbaşı ve Rumeli Şehitliği’ne doğru yola çıktı.

SEYİD ONBAŞI VE RUMELİ MECİDİYE ŞEHİTLİĞİ

18 Mart 1915 tarihinde şehit olan Seyid Onbaşı’nın arkadaşlarının gömülü bulunduğu Rumeli Mecidiye Şehitliği ve Mecidiye Tabyası gezildi. Seyid Onbaşı’nın 215kg (Kıyye) mermiyi kaldırdığı Tabya, top ve o boyuttaki mermilerden örnekler görüldü. 18 Mart ve Deniz Zaferinin, Seyid Onbaşı ve arkadaşlarının  ve topçu bataryasının komutanı Yzb. Mehmet Hilmi Bey’in ve diğer komutan ve arkadaşlarının bazı hatıratları, gezi rehberi tarafından anlatıldı.

GERÇEK ŞEHİT MEZARLARINDAN KALAN SON ÖRNEKLER GÖRÜLDÜ

Havuzlar Şehitliği yoldan görülerek anlatıldıktan sonra Soğanlıdere ve Şahindere Şehitliklerine geçildi. Soğanlıdere ve Şahindere bölgesinde gerçek Şehit mezarlarından kalan son örnekler görülüp ziyaret edildi.

ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ GEZİLDİ

Buradan Çanakkale Şehitler Abidesi’ne geçen grup; Şehitler Abidemizi, Savaş Rolyefi, 59408 Şehidimizin isminin yazılı olduğu sembolik mezarları, Atatürk ve yaralı asker anıtını da rehberin anlatımları eşliğinde ziyaret ettikten sonra Seddülbahir Bölgesi’ne doğru yola çıktılar.

SEDDÜLBAHİR BÖLGESİ’NDE TARİHİ BİLGİLENDİRMELER

Seddülbahir Bölgesi’ndeki İlk Şehitler Anıtı, Seddülbahir Kalesi, Ertuğrul Koyu ve Tabyası, Çanakkale Boğazı tanıtımı ve tarihi; Yahya Çavuş ve arkadaşlarının destanının Bnb. Mahmut Sabri Bey’in günlüklerinden yararlanarak rehber tarafından yapıldıktan sonra Yahya Çavuş Şehitliği ziyaret edildi.

SON DURAK CONKBAYIRI BÖLGESİ

57. Alay Şehitliği gezildikten sonra Conkbayırı Bölgesi’ne geçen Gençlik Kolları burada; Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Nisan 1915 günü kara muharebelerine başladığı 261 rakımlı tepeyi, Conkbayırı Mehmetçik Zafer Kitabeleri’ni, Atatürk’ün saatine misket kurşununun çarptığı yeri, Yeni Zelanda Anıtı’nı, Atatürk’ten sonra Anafartalar Grup Komutanı olan Fevzi Çakmak'ın kardeşi  Şehit Üst. Nazif Çakmak'ın mezarını ve Atatürk'ün gözetleme yerini ziyaret edip turlarına son verdiler.

ÖĞRETİCİ BİR GEZİ OLDU

Gezinin, Gençlik Kolları üyelerinin Çanakkale ve milli benlikleri konusunda daha da bilinçlenmesini ve bilgilenmesini sağladığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Gençlik Kolları Başkanı Tansu Altınel, bu tür gezileri sık sık yapmak istediklerini ve Gençlik Kolları’nda bulunan her bir bireyin gelişimine bu yönden katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.